Στοκχόλμη…η πόλη ανάμεσα στις γέφυρες!

Η Στοκχόλμη, η πρωτεύουσα της Σουηδίας, είναι χτισμένη πάνω σε 14 νησιά της λίμνης Μαλάρεν και η ονομασία της στα σουηδικά σημαίνει «η πόλη ανάμεσα στις γέφυρες». Το ιστορικό κέντρο απλώνεται σε τρία από τα νησιά το Stads, το Riddar και το Helegeands. Η πόλη ιδρύθηκε το 12ο αιώνα και τα 14 νησιά της συνδέονται μεταξύ τους με 50 γέφυρες. Είναι μία πανέμορφη πόλη με πολλούς ανοικτούς χώρους και κανάλια και συχνά ονομάζεται «Βενετία του Βορρά». Ανατολικά της πόλης, στα νερά της Βαλτικής, βρίσκονται περισσότερα από 24.000

νησιά.

Ξεκινώντας την περιήγησή σας στην πόλη της Στοκχόλμης θα διαπιστώσετε ότι εκτός από πόλη των νερών, είναι και μια πόλη πνιγμένη στο πράσινο. Ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της είναι το Haga Park που απλώνεται σε μια τεράστια έκταση στα βόρεια της πόλης και είναι ιδανικό για περίπατο και ποδηλασία. Εκεί βρίσκεται και ένα από τα μουσεία της πόλης που στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο και συγκεντρώνει τις συλλογές του βασιλιά Gustav. Νοτιοανατολικά του κέντρου θα συναντήσετε το Skansen Park, το οποίο δημιουργήθηκε το 1891 και αποτελεί το πρώτο ανοιχτό μουσείο του κόσμου. Οι επισκέπτες του πάρκου μπορούν να επισκεφθούν 150 παραδοσιακά σπίτια που σχηματίζουν μια μινιατούρα της παλιάς Σουηδίας αντιπροσωπευτικά της παράδοσης και του πολιτισμού της χώρας.

Επιστρέφοντας στο ιστορικό κέντρο, αξίζει να επισκεφθείτε το παλάτι της Στοκχόλμης όπου είναι η επίσημη κατοικία της σουηδικής βασιλικής οικογένειας. Αρχικά από τον 13ο αιώνα υπήρξε φρούριο, όπου με τα χρόνια προστέθηκαν και άλλες πτέρυγες και στα τέλη του 16ου αιώνα μετατράπηκε σε αναγεννησιακό παλάτι. Διαθέτει 609 δωμάτια και είναι παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα βασιλικά παλάτια που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για τον αρχικό τους σκοπό. Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του κάστρου είναι η εκκλησία που βρίσκεται περίπου στο κέντρο, η «πλαγιά των λεόντων» που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα και πήρε το όνομά της από τα γλυπτά λιονταριού που υπάρχουν εκεί και τέλος η φημισμένη βασιλική φρουρά που σήμερα στελεχώνεται από μέλη των Σουηδικών ενόπλων δυνάμεων.

Συνεχίζοντας στο ιστορικό κέντρο της Στοκχόλμης θα συναντήσετε την μεγάλη πλατεία η οποία αποτελεί σημείο έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Είναι επίσης γνωστή για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διεξάγονται καθώς και για την χριστουγεννιάτικη αγορά της. Εκεί θα συναντήσετε και το κτίριο του Χρηματιστηρίου όπου σήμερα στεγάζεται η Σουηδική Ακαδημία στην οποία ανήκει και η ιδιοκτησία του κτιρίου, η βιβλιοθήκη και το μουσείο Νόμπελ.

Το Κοινοβούλιο της Σουηδίας βρίσκεται στην περιοχή Helgeandsholmen. Η σημασία του συγκεκριμένου κτιρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την πόλη της Στοκχόλμης αλλά και για ολόκληρη την Σουηδία καθώς εδώ στεγάζεται το Κοινοβούλιο της χώρας. Το ευρύτερο κτιριακό συγκρότημα κατασκευάσθηκε μεταξύ των ετών 1897 και 1905 από τον φημισμένο Σουηδό αρχιτέκτονα Aron Johansson.

Αξίζει επίσης να επισκεφθεί κανείς το μουσείο του Vasa, το οποίο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε ένα έκθεμα, ένα σουηδικό πολεμικό πλοίο (του 17ο αιώνα), το οποίο βυθίστηκε έξω από το λιμάνι της Στοκχόλμης και ανελκύσθηκε σε άριστη κατάσταση το 1961. Βρέθηκαν μέχρι και ρούχα, κάτι που κάνει το έκθεμα ένα παράθυρο στο παρελθόν.

Το μετρό της πόλης αποτελεί από μόνο του τουριστικό αξιοθέατο, καθώς πριν από μισό αιώνα οι αρχές της πόλης φοβούμενες ότι οι επιβάτες θα πάθουν κατάθλιψη ταξιδεύοντας εκατοντάδες ώρες κάθε χρόνο σε σκοτεινά λαγούμια, έδωσαν δουλεία σε δεκάδες καλλιτέχνες ώστε να διακοσμήσουν τις στοές. Το σημερινό αποτέλεσμα είναι το μετρό της Στοκχόλμης να διαφημίζεται ως η μεγαλύτερη σε έκθεση έργων τέχνης στον κόσμο με το φθηνότερο εισιτήριο.

Κάτι που ακόμα θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η Στοκχόλμη είναι επίσης η πρωτεύουσα των μουσείων αφού θα διαπιστώσετε ότι θα πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε 70 μουσεία ποια θα επισκεφθείτε. Σας προτείνουμε το μουσείο Nordisk, με εκθέματα από τη ζωή και τον πολιτισμό των Σουηδών από την αρχαιότητα καθώς και το Εθνικό μουσείο της Στοκχόλμης με συλλογές έργων τέχνης.

Η Στοκχόλμη φημίζεται για τα γυαλικά της, τις αντίκες της, τα έπιπλα και γενικά για το ντιζάιν. Περπατώντας στους κομψούς δρόμους θα διαπιστώσετε πως ακόμα και οι βιτρίνες με την προσεγμένη διακόσμηση μπορούν άνετα να θεωρηθούν αξιοθέατο της πόλης. Στο κέντρο της πόλης θα βρείτε πολλά εστιατόρια με σουηδική κουζίνα και αν θέλετε να ακολουθήσετε τις συνήθειες των ντόπιων οι τοπικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν πολλά ψάρια. Όσο για τη νυχτερινή ζωή μπορεί να μην ιδιαίτερα έντονη αλλά στο κέντρο της πόλης θα βρείτε ατμοσφαιρικά μπαρ με τζαζ μουσική για να κλείσετε ευχάριστα τη βραδιά σας.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
τιμή περιήγηση παλάτι του βασιλιά στοκχόλμη, στοκχολμη αξιοθεατα
Τυχαία Θέματα