Στην κόψη του ξυραφιού κυβέρνηση – τρόικα: 1.5 δισ χωρίζει τις δύο πλευρές – Όλα τα ανοιχτά μέτωπα

Για την πιο σκληρή διαπραγματευτική «μάχη» με την τρόικα ετοιμάζεται η κυβέρνηση. Τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται αύριο στην Αθήνα προκειμένου να αρχίσουν τους ελέγχους και να προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη του υψηλόβαθμου κλιμακίου των δανειστών στις 4 Νοεμβρίου.

Μπορεί κυβερνητικές πηγές να χαμηλώνουν τους τόνους και να τονίζουν ότι δεν πρόκειται για «πόλεμο αλλά για μια διαπραγμάτευση»

αλλά όλοι γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου ότι εάν ληφθούν τελικά πρόσθετα μέτρα τότε αναμένεται να υπάρξουν σοβαρές πολιτικές εξελίξεις.

Η κυβέρνηση επιμένει πως δεν πρόκειται να αποφασιστούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και οι όποιες «μαύρες τρύπες» δημιουργηθούν θα καλυφθούν με διαρθρωτικά μέτρα.

Η διαφορά που χωρίζει την κυβέρνηση από την τρόικα είναι 1.5 δισ. ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως το χρηματοδοτικό κενό θα είναι για το 2014 περίπου 500 εκατ. ευρώ και οι δανειστές υποστηρίζουν ότι θα είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Στο Μαξίμου και στο υπουργείο οικονομικών διεξάγονται διαρκείς συσκέψεις προκειμένου στις συναντήσεις με την τρόικα να παρουσιαστούν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δύσκολα θα μπορούν να αμφισβητήσουν οι δανειστές.

Τα κυβερνητικά επιχειρήματα απέναντι στην τρόικα

• Ολοκλήρωση του πρώτου κύματος της κινητικότητας (απομένουν μόνο 300 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων)

• Σημαντικοί οι ρυθμοί αύξησης των εσόδων

• Κατάθεση την Τρίτη νομοσχεδίου του υπουργείου εργασίας για την εισφοροδιαφυγή.

• Για πρώτη φορά εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα τα έσοδα που προέρχονται από την φοροδιαφυγή.

• Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου

Ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας και για μια σειρά από άλλα θέματα. Οι αμυντικές βιομηχανίες προκαλούν έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών. Η κυβέρνηση θέλει εξυγίανση με ανοιχτές τις συγκεκριμένες ΔΕΚΟ και οι δανειστές ζητούν να μπουν «λουκέτα». Αντίθετες απόψεις υπάρχουν και για το ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να απολυθούν.

Τα «ανοιχτά» μέτωπα

• Μεγάλες καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις

• Το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών

• Απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του χρόνου

• Μεγάλες «μαύρες τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία

Ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες και εφόσον δυσκολέψουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Α. Μέρκελ, τουλάχιστον αυτό συμφωνήθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΕΛΚ.

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σταθόπουλος

Πηγή: real.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα