Σπέτσες: Ταξίδι στο ιστορικό νησί [εικόνες]

Οι Σπέτσες, με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη είναι μία ιστορική νήσος κοντά στην Αργολική χερσόνησο την οποία απαρτίζουν τρεις ακόμα νησίδες: ο Άγιος Ιωάννης, η Σπετσοπούλα και το Μικρό Μπούρμπουλο. Οι καταπράσινες, γραφικές και κοσμικές Σπέτσες μαγνητίζουν τον επισκέπτη με εκπληκτικές εικόνες, ιδιαίτερη κουλτούρα και πολιτισμό. Ένα νησί στο οποίο απαγορεύονται τα αυτοκίνητα και επιτρέπονται τα μηχανάκια και τα ποδήλατα.

Πρώτη επιβλητική εικόνα του λιμανιού αποτελεί το ιστορικό ξενοδοχείο Ποσειδώνιο και το εμπορικό κέντρο και ψυχή του νησιού, η Ντάπια,

η πλατεία της Επανάστασης, όπου βρισκόταν το πυροβολείο του νησιού, με τα κανόνια, τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα στρωμένα με βότσαλα δρομάκια.

Στον εσωτερικό δρόμο θα δείτε ένα πανέμορφο κτίριο, την κατοικία του ευεργέτη των Σπετσών Σ.Ανάργυρου, ένα νεοκλασικό κτίριο με δύο αιγυπτιακές σφίγγες δεξιά και αριστερά της εισόδου. Λίγα μέτρα πιο πάνω, μπορείτε να κάνετε και την γνωριμία σας με το θρύλο της ιστορίας που ακούει στο όνομα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, που εντάσσεται στις βασικές προτεραιότητες από τα αξιοθέατα του νησιού. Το ομώνυμο μουσείο στεγάζεται στο αρχοντικό της μοναδικής γυναίκας στην παγκόσμια ναυτική ιστορία με τον τίτλο της Ναυάρχου. Στο κτίριο του 1660, ιδιοκτησίας της οικογένειας μπορείτε να δείτε προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφες επιστολές, το αντίγραφο της ναυαρχίδας «Αγαμέμνονας», φημισμένης για την ασυνήθιστη για την εποχή ταχύτητα και έπιπλα εξαιρετικής τεχνοτροπίας.

Κατά την βόλτα σας στην πόλη θα ανακαλύψετε πολλά καφέ και μπαράκια με όμορφη διακόσμηση. Αξίζει να επισκεφθείτε στο Μουσείο των Σπετσών, λίγο πιο πάνω από την πλατεία Ρολογιού, το οποίο στεγάζεται στο εντυπωσιακό αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, χτισμένο μεταξύ του 1795 και 1798. Στο Μουσείο φιλοξενούνται αντικείμενα που μαρτυρούν τη σημαντική ιστορία του τόπου, νομίσματα, κειμήλια, αγγεία, ενδυμασίες και χρηστικά αντικείμενα από την εποχή των πρωτοελλαδικών έως των βυζαντινών χρόνων. Το Δημαρχείο του νησιού στεγάζεται σε ένα εξαιρετικά διατηρημένο παραδοσιακό κτίσμα, και λίγο πιο πέρα βρίσκεται η παραλία Κουνουπίτσα με τα καταγάλανα νερά της. Στην αντίθετη παραλιακά κατεύθυνση περνάτε από το Παλιό Λιμάνι όπου διατηρούνται μέχρι σήμερα τα παραδοσιακά καρνάγια του νησιού. Η περιοχή ονομάζεται και Μπάλτιζα με ιδιαίτερες φυσικές και οικιστικές ομορφιές και ακολουθεί το Φανάρι με έναν από τους παλαιότερους φάρους στην Ελλάδα.

Στην πλατεία Ποσειδωνίου λαμβάνουν χώρα οι εκδηλώσεις για την ιστορική γιορτή της γνωστής «Αρμάτας», η οποία πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβρη. Ιστορικά, το 1822 όταν ο τουρκικός στόλος κατευθυνόταν προς τον Αργολικό κόλπο, με τελικό προορισμό το Ναύπλιο, και ο τρινήσιος στόλος των Σπετσών, της Ύδρας και των Ψαρών, υπό τον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, κινείται προς αντιμετώπιση των Τούρκων. Στη ναυμαχία που ακολούθησε μεταξύ των δύο στόλων πήραν μέρος πάνω από 140 πλοία. Τότε ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης, καταφέρνει να εισέλθει στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού και να πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα. Η ηρωική αυτή πράξη είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του τουρκικού στόλου από τον Αργολικό κόλπο. Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος οι Σπετσιώτες έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας στην περιοχή του φάρου και σήμερα το μεγάλο αυτό φεστιβάλ της Αρμάτας διαρκεί μία εβδομάδα και συμπεριλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές εκθέσεις, μουσικές παραστάσεις και κλιμακώνεται με την αναπαράσταση της ναυμαχίας των Σπετσών, μπροστά στο λιμάνι του νησιού.

Ο εσωτερικός δρόμος που ξεκινά από τη Ντάπια και οδηγεί στο Καστέλι, από όπου οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορείτε να πάτε στο δάσος που θα συναντήσετε πολλές πεζοπορικές διαδρομές, απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο και τη θέα στον Αργοσαρωνικό με τα πεύκα φτάνουν μέχρι τη θάλασσα, δίνοντας μία πανέμορφη εικόνα στο νησί με γαλαζοπράσινες παραλίες.

Οι περισσότερες παραλίες είναι οργανωμένες και αποτελούν ιδανικό προορισμό για κολύμπι, ψάρεμα και θαλάσσια σπορ. Οι πιο γνωστές είναι η Αγία Μαρίνα στη νοτιοανατολική πλευρά της πόλης και στη δυτική πλευρά οι Άγιοι Ανάργυροι και η Αγία Παρασκευή. Στη δυτική και βόρεια πλευρά μπορείτε να επισκεφθείτε και τις πιο απομονωμένες όπως Καμάρες, Βρέλλο και Λιγονέρι.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr
TouristikaPaketa.gr Fan Page: http://www.facebook.com/touristikapaketa.gr
SmartBookings.gr Fan Page: http://www.facebook.com/smartbookings
Twitter: http://www.twitter.com/paketaekdromon

Keywords
Τυχαία Θέματα