Σε λίγο το κρίσιμο ραντεβού τρόικας- Στουρνάρα: Τι θα γίνει με εκπαιδευτικούς και δημοτικούς αστυνομικούς

Η εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας για 12.500 δημοσίους υπαλλήλους συνεχίζει να αποτελεί τη μεγάλη εκκρεμότητα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, οι οποίες θα επαναληφθούν σήμερα Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι, στην πιο κρίσιμη -μέχρι την επόμενη- συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την Τρόικα.

Εάν

χρειαστεί, οι συζητήσεις των δύο πλευρών θα συνεχιστούν μέχρι τη Δευτέρα, όταν και συνέρχεται το Eurorgroup.

Σημείο αιχμής είναι το Δημόσιο -και πιο συγκεκριμένα, κατά πόσον οι περίπου 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας θα μεταταγούν άμεσα στην ΕΛ.ΑΣ. ή αν θα υπάρξει και ένα μικρό διάστημα διαθεσιμότητας, όπως ζητά η Τρόικα.

Στη σύσκεψη θα είναι παρούσα και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με δεδομένο ότι το Δημόσιο συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, και οι 12.500 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα (καθηγητές, μέλη δημοτικής αστυνομίας, υπάλληλοι ΟΤΑ, κ.λπ.) θα τεθούν αναγκαστικά σε καθεστώς κινητικότητας-διαθεσιμότητας, καθώς η Τρόικα απέρριψε, έστω και ως ιδέα, τις «μετατάξεις».

Η Τρόικα αρνήθηκε να συνυπολογιστούν στο συνολικό αριθμό της διαθεσιμότητας-κινητικότητας οι μετατάξεις 5.000 καθηγητών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και οι περίπου 3.500 δημοτικοί αστυνόμοι στα σώματα ασφαλείας.

Έτσι, πλέον ο αριθμός των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, θα συμπληρωθεί από τη «δεξαμενή» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτοί θα επιλεγούν με οριζόντιο τρόπο ως υπεράριθμοι. Αν δεν βρεθούν όμως, τελικά, θέσεις γι” αυτούς, θα απολυθούν.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά για συμφωνία», ωστόσο, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να «κλειδώσουν» και οι αποφάσεις για τις συντάξεις των ενστόλων, τη μείωση του ΦΠΑ, αλλά και την υπαγωγή στον ΟΑΕΕ χιλιάδων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ και άλλα ειδικά Ταμεία.

Μεγάλες ανατροπές όμως έρχονται και στη φορολογία, με την επιβολή Φόρων Πολυτελείας σε σκάφη και ΙΧ.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα