Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Καλιφόρνια – Ζει τη μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων 100 χρόνων

Κύμα ξηρασίας στην Καλιφόρνια έχει φέρει πυρκαγιές και κίνδυνο ακόμη και λειψυδρίας, αναγκάζοντας τις πολιτειακές αρχές να θέσουν σε ισχύ μέτρα έκτακτης ανάγκης.

Οι συνθήκες, ασυνήθιστες τον Ιανουάριο και μάλιστα σχεδόν δύο εβδομάδες ημέρες αφού οι ΗΠΑ πέρασαν την «πολική δίνη», πλησιάζουν τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ στην πολιτεία.

Ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν κήρυξη την πολιτεία σε κατάσταση ξηρασίας, την ώρα που η Πυροσβεστική συνεχίζει τις μάχες

με πύρινα μέτωπα.

Το μέτρο μεγαλώνει το περιθώριο ευελιξίας που έχουν τοπικές αρχές για αξιοποίηση των αποθεμάτων νερού και δίνει επίσης στην Καλιφόρνια το έδαφος να στραφεί στην Ουάσινγκτον για να ζητήσει εφαρμογή άλλων μέτρων έκτακτης ανάγκης.

«Κηρύσσω την πολιτεία σε κατάσταση ξηρασίας επειδή βρισκόμαστε αντιμέτωποι πιθανώς με την χειρότερη ξηρασία που έχει η δει η Καλιφόρνια από τότε που άρχισε να κρατά σχετικά αρχεία πριν από 100 χρόνια» είπε ο κυβερνήτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες κοινότητες αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να μην έχουν νερό ενώ οι αγροτικές δραστηριότητες έχουν πληγεί σημαντικά. Κάλεσε τους πολίτες να ξεκινήσουν να κρατούν αποθέματα νερού και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί αργότερα σχετική δεσμευτική εντολή, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Φυσικά, το παράδοξο της ξηρασίας μεσούντος του χειμώνα έχει προκαλέσει ανησυχίες. Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο καθολικός επίσκοπος του Σακραμέντο Χάιμε Σότο κάλεσε σε προσευχή ενώ ακολούθησε και το τοπικό μουσουλμανικό συμβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα