Σαντορίνη: Εξερευνώντας το πανέμορφο νησί που αποτελεί παγκοσμίου φήμης τουριστικό προορισμό [εικόνες]

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας, στη μαγευτική Σαντορίνη, το απόλυτο νησί των μαγευτικών εικόνων, του έρωτα και της αρμονίας. Η γοητεία του τοπίου, η ιδιομορφία του φυσικού περιβάλλοντος, η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική καθώς και τα αξιόλογα μνημεία της, συγκεντρώνουν τουρίστες από όλο τον κόσμο και την συγκαταλέγουν στους καλύτερους παγκοσμίως τουριστικούς προορισμούς.

Στη νότια μεριά της Σαντορίνης, υπάρχει ο οικισμός Ακρωτηρίου, όπου είναι πασίγνωστος κυρίως λόγω του προϊστορικού αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους οικισμούς του Αιγαίου,

του οποίου η αποίκιση χρονολογείται γύρω στη Νεολιθική εποχή. Ο οικισμός εκτείνεται σε μεγάλη έκταση, παρουσιάζει ένα εντυπωσιακά κατασκευασμένο αποχετευτικό σύστημα, και πρόκειται για μία προϊστορική Πομπηία θαμμένη από την ηφαιστειακή σκόνη με διώροφα και τριώροφα σπίτια με υπέροχες τοιχογραφίες και έπιπλα. Οι σεισμοί και οι εκρήξεις που ακολούθησαν τα μετέπειτα χρόνια σήμαναν και το τέλος του οικισμού. Μπορείτε να επισκεφθείτε και την Κόκκινη παραλία όπου θα σας εντυπωσιάσουν το κόκκινο χρώμα των βράχων και τα πορφυρά βότσαλα, και βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Εκεί κοντά θα βρείτε και την Άσπρη παραλία όπου μπορείτε να φτάσετε μόνο με τα εκδρομικά καραβάκια που πάνε καθημερινά.

Το Καμάρι, ένας οικισμός από τους δημοφιλέστερους του νησιού, κυρίως λόγω της άρτιας οργανωμένης παραλίας του αλλά και των τουριστικών υποδομών που διαθέτει. Στο Καμάρι υπάρχουν πληθώρα από καταλύματα, ταβέρνες, καφετέριες και μπαράκια για τη διασκέδασή σας. Εκτός αυτών, μπορείτε να επισκεφθείτε τη Βυζαντινή Εκκλησία της Επισκοπής του 11ου αιώνα και την αρχαία Θήρα. Η αρχαία Θήρα, είναι ένας σημαντικός οικισμός που διαμορφώθηκε το 19ο αιώνα π.Χ. και ονομάστηκε έτσι από τον Θήρα, ο οποίος ήταν ηγέτης των ιδρυτών του οικισμού, των Δωριέων. Τα ευρήματά του χρονολογούνται από την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Η θέα από τον οικισμό της είναι μοναδική. Η Μαύρη παραλία, μία από τις πιο δημοφιλείς αμμουδιές της Σαντορίνης, είναι μεγάλη σε έκταση και απλώνεται κατά μήκος παραθαλάσσιων οικισμών, όπως εκτός από το Καμάρι, είναι και ο Περίβολος, η Περίσσα και ο Μονόλιθος. Παραλίες όπου εκτός από το μπάνιο σας, μπορείτε να απολαύσετε και τις τουριστικές υποδομές και την νυχτερινή ζωή του νησιού.

Ένας όχι τόσο γνωστός οικισμός αλλά έχει όμως τη δική του θέση στην ιστορική διαδρομή του νησιού, είναι ο Καρτεράδος. Το όνομά του παραπέμπει στη λέξη καρτέρι, που ίσως έστηναν στην περιοχή τους πειρατές καθώς ο οικισμός είναι σε ρεματιά. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού και τα παλαιότερα σπίτια είναι υπόσκαπτα μέσα στο βράχο. Μπορείτε να κάνετε μία βόλτα στα σοκάκια του αν επιθυμείτε μία βόλτα μακριά από την πολυκοσμία.

Ο Πύργος, άλλος ένας όμορφος οικισμός, όπου ήταν για πολλά χρόνια και η πρωτεύουσα του νησιού, επί εποχή βενετοκρατίας. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την υπέροχη θέα καθώς βλέπει όλο το νησί. Βρίσκεται μαζί με το Καστέλι στο υψηλότερο σημείο του νησιού από την εποχή που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα. Εκτός από το Καστέλι αξίζει μία επίσκεψη στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του βουνού και στο Θεοτοκάκι, μία εκκλησία που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα.

Ο οικισμός Μεσσαριά, βρίσκεται στη μέση της Σαντορίνης, και φημίζεται για την παραγωγή του κρασιού του, καθώς περιβάλλεται από εκλεκτούς αμπελώνες. Τα σημαντικότερα αξιοθέατά του είναι τα δύο οινοποιεία. Δίπλα βρίσκεται ο γειτονικός οικισμός του Βόθωνα με τα υπόσκαπτα σπίτια και τις εντυπωσιακές υπόσκαπτες εκκλησίες Παναγιά της Τρύπας και Σεργείας.

Ο οικισμός Επισκοπή Γωνιάς, είναι ένα μικρό χωριό με παραδοσιακή αρχιτεκτονική στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, στα νότια και ανατολικά του νησιού. Εκεί βρίσκεται η Παναγία Επισκοπή, μία βυζαντινή εκκλησία του 11ου αιώνα π.Χ. με εξαιρετικές τοιχογραφίες, η οποία έχει υποστεί πολλές λεηλασίες και φυσικές καταστροφές από σεισμούς, κι όμως κατόρθωσε να επιβιώσει.

Στα νότια του νησιού βρίσκεται ο οικισμός Εμπορειό. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό οικισμό χτισμένο από ηφαιστειογενή πέτρα, με οχυρωματική αρχιτεκτονική. Το χωριό όπως προδίδει και το όνομά του, ήταν την περίοδο της ενετοκρατίας, το εμπορικό κέντρο. Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από τα γραφικά σοκάκια και τα αξιοθέατα που υπάρχουν στην περιοχή. Το Καστέλι, το καλύτερο διατηρημένο από τα πέντε της Σαντορίνης, με την Παλαιά Παναγιά, οι ανεμόμυλοι, ο Άγιος Νικόλαος, η αρχαία Εχέντρα κ.ά αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη.

Εφόσον έχετε ακούσει τόσα πολλά για το ηφαίστειο και βρίσκεστε στη Σαντορίνη, θα ήταν κρίμα να μην το επισκεφθείτε. Από το λιμάνι του Αθηνιού και από το λιμάνι των Φηρών όπου μπορείτε να απολαύσετε και μία βόλτα με το τελεφερίκ, μπορείτε να πάτε με οργανωμένα καϊκάκια, στο νησάκι της Νέας Καμένης και να αναρριχηθείτε στο λόφο του ηφαιστείου. Η εκδρομή με τα οργανωμένα καϊκάκια περιλαμβάνει και μία στάση για μπάνιο στα ιαματικά λουτρά και μία στάση για φαγητό και βόλτα στη Θηρασιά.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

TouristikaPaketa.gr Fan Page: http://www.facebook.com/touristikapaketa.gr
SmartBookings.gr Fan Page: http://www.facebook.com/smartbookings
Twitter: http://www.twitter.com/paketaekdromon

Keywords
Αναζητήσεις
εικονεςσαντορινη
Τυχαία Θέματα