Σάμος: Στον εισαγγελέα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για το …αίμα της Χρυσής Αυγής

Στον εισαγγελέα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σάμου με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν όταν αρνήθηκαν να διεξάγουν αιμοδοσία μόνο …για Έλληνες μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής.

Πρόκειται για την αιμοδοσία που είχε ζητήσει να διεξαχθεί η Χρυσή Αυγή στο νοσοκομείο Σάμου τον περασμένο Απρίλιο και η οποία ματαιώθηκε μετά τις αντιδράσεις των

εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος που έλεγαν «όχι» στην αιμοδοσία «μόνο για Έλληνες».

Τέσσερις μήνες αργότερα οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) καθώς και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που γίνεται με αφορμή σχετική με το περιστατικό αναφορά της διοικήτριας του νοσοκομείου. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν με παραπτώματα που βάσει του πειθαρχικού κώδικα δημοσίων υπαλλήλων ενδέχεται να τους οδηγήσουν κι εκτός ΕΣΥ.

«Με την αναφορά η Διοικήτρια άνοιξε το δρόμο της ποινικής δίωξης αντί ως όφειλε να την απαγορεύει η ίδια. Οι εργαζόμενοι αν και αντέδρασαν στην παραβίαση του Συντάγματος και των Διεθνών Συμβάσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απειλούνται με τιμωρία» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, καταδικάζοντας παράλληλα «την κακέκτυπη φιλανθρωπία των «φασιστών» που διαχωρίζουν τους πολίτες της χώρας σε εκλεκτούς και μη εκλεκτούς».

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του νοσοκομείου κυρία Βάσω Σίδερη- Πατλάκα, μιλώντας στο protothema.gr υποστηρίζει ότι η αναφορά της δεν έγινε για να διωχθεί κανένας, αλλά «γιατί παρακωλύθηκε η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου με τα επεισόδια εντός του χώρου αιμοδοσίας», ενώ σε ό,τι αφορά στην αιμοδοσία της Χρυσής Αυγής αναφέρει ότι «προφανώς και είναι απορριπτέα κάθε αιμοδοσία υπό όρους». Προσθέτει δε ότι η υπογραφή του εγγράφου που καλείται να συμπληρώσει κάθε εθελοντής αιμοδότης προσερχόμενος στις Αιμοδοσίες των δημόσιων νοσοκομείων πριν από την αιμοληψία ουσιαστικά ακυρώνει τις όποιες εξαγγελίες των κομμάτων σχετικά με τα εθνικά και φυλετικά χαρακτηριστικά μιας αιμοδοσίας.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων της καταλογίζει ωστόσο ότι δεν προέβη, όπως μόνο εκείνη είχε αρμοδιότητα να πράξει, στην απάλειψη του όρου της αιμοδοσίας που ζητούσε η Χρυσή Αυγή στο επίσημο έγγραφό της «μόνο για Έλληνες». «Εμείς ως Σύλλογος την είχαμε ενημερώσει για τις ανακοινώσεις της Χρυσής Αυγής που αφορούσαν την αιμοδοσία στο νοσοκομείο. Έπρεπε να μπει μια κόκκινη γραμμή σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις» λέει ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων, κ. Σταμάτης Φιλιππής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπογραφή του εγγράφου από τους εθελοντές αιμοδότες δεν ακυρώνει τις ενέργειες της διοικήτριας ούτε και τη στάση της απέναντι σε ένα ζήτημα «που αποτελεί κυρίως ζήτημα δημοκρατίας».

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα