Σαμαράς: Ισχυρές ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Για ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και το Ιόνιο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στη σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στο τραπέζι ης συζήτησης υπο τον Πρωθυπουργό τέθηκαν θέματα που αφορούν στην ύπαρξη υδρογονανθράκων αλλά και στη συμφωνία ΔΕΠΑ-GAZPROM

για μείωση 15% στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ολοκλήρωση της σύσκεψης έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο, ενώ αναφέρθηκε σε έσοδα ύψους έως και 150 δισ. ευρώ σε βάθος 25-30 ετών από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Εξάλλου χτες ανακοινώθηκε και επίσημα από το ΥΠΕΚΑ η συμφωνία για μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom κατά 15% Η νέα τιμή θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2013. To συγκεκριμένο αίτημα της ελληνικής πλευράς είχε διατυπώσει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στις Βρυξέλλες.

Η νέα σύμβαση μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom αναμένεται να υπογραφεί ως τα μέσα Μαρτίου. Θα προηγηθεί έγκριση της συμφωνίας από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ. Θα προηγηθεί έγκριση της συμφωνίας από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα, και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε. Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG)».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνει ότι «η νέα τιμή έχει αναδρομική ισχύ – βάσει και της διακρατικής συμφωνίας – από την 1η Ιουλίου 2013, γεγονός που μεταφράζεται σε εκπτώσεις στο σύνολο των καταναλωτών φυσικού αερίου (βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές). Η νέα τιμή εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα