Σαμαράς: Έρχεται η επόμενη δόση

Την αισιοδοξία του ότι σύντομα η  χώρα μας θα λάβει την επόμενη δόση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου της International Herald Tribune. Διαβαστε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού.

Πριν δέκα μέρες περίπου, το ΙΗΤ μου έδωσε τη χαρά και την τιμή να με προσκαλέσει ως βασικό ομιλητή στις εκδηλώσεις για τα 125 χρόνια από την έκδοσή του. Θέμα για το οποίο μίλησα τότε ήταν το πως θα ανακαλύψουμε ξανά την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη.

Σήμερα η συνάντηση που διοργανώνεται

στην Αθήνα με θέμα «Ελλάδα: προχωράμε μπροστά» είναι επίσης πολύ σημαντική και θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους διοργανωτές. Κυρίως διότι φέρνουν στο διεθνές προσκήνιο την περίπτωση της Ελλάδας ως πρόκληση επιτυχίας, όχι ως «τραγωδία», σπάζοντας έτσι τα κλισέ και παραμερίζοντας τα στερεότυπα της μοιρολατρίας. Και στρέφοντας την προσοχή, όχι στα λάθη που έγιναν μέχρι σήμερα, αλλά σε εκείνα που μπορούν να γίνουν από δω και μπρος: να διορθώσουμε τα σφάλματα και να δώσουμε Ελπίδα. Και στη χώρα μας που δοκιμάζεται και δοκιμάζεται οδυνηρά. Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη…

Όταν ήλθε στην επιφάνεια, κυρίες και κύριοι, η Ελληνική κρίση, αρκετοί ήταν εκείνοι οι οποίοι διεθνώς την αντιμετώπισαν ως «παράδειγμα προς αποφυγήν». Δηλαδή, ως την επιτομή όλων εκείνων που δεν θα έπρεπε και δεν πρέπει ποτέ να γίνουν σε μια χώρα…

Εμείς σήμερα αντιμετωπίζουμε την κρίση ως μια μοναδική πρόκληση: Κάνοντας όλα εκείνα που θα απελευθερώσουν τον δυναμισμό μας και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Μέχρι πρόσφατα συζητούσαμε τα σφάλματα που έγιναν στην Ελλάδα. Από τους ίδιους τους Έλληνες, κι όχι μόνο από εκείνους…

Τώρα ήλθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά, να κινηθούμε μπροστά. Να δούμε πως θα διορθώσουμε τα λάθη. Και πως θα τα αποφύγουμε στο μέλλον.

- Πρώτη πρόκληση: Να συνειδητοποιήσουμε όλοι τον αναξιοποίητο Πλούτο και τα ανεκμετάλλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα μας. Κι όταν λέω «να τα συνειδητοποιήσουμε όλοι», εννοώ πρώτα εμείς οι ίδιοι, οι Έλληνες. Και φυσικά, όλος ο υπόλοιπος κόσμος αλλά πρώτα εμείς. Διότι η Ελλάδα, πιστέψτε με, δεν είναι «φτωχή»: Είναι μια πλούσια χώρα – πλούσια από κάθε άποψη – που, όμως, δεν μπόρεσε ως τώρα να αξιοποιήσει τον πλούτο της. Έχουμε φυσικούς πόρους, ορυκτό πλούτο, ενεργειακά αποθέματα, διαθέτουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό υψηλής μόρφωσης, έχουμε προικοδοτηθεί από τη φύση με ομορφιές και χαρίσματα, έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα σε πολλούς παραγωγικούς τομείς, διαθέτουμε νευραλγική γεωπολιτική, γεωστρατηγική θέση και πάνω απ’ όλα, έχει ο τόπος μας το ταλέντο και την αγάπη της Ελληνικής Διασποράς παντού στον κόσμο. Μιας διασποράς που διαπρέπει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Γενικά, οι Έλληνες παντού όπου πάνε ξεχωρίζουν. Μόνο εδώ πέρα μαραζώνουν. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

Μπορούμε να τους δώσουμε κι εδώ την ευκαιρία να μετατρέψουμε την ίδια τη χώρα μας σε πρωταθλητή ανάπτυξης. Όχι σε «παράδειγμα προς αποφυγήν»…

-Δεύτερη πρόκληση: Να ανακτήσουμε ξανά τ

Keywords
Τυχαία Θέματα