Ρωσία: Ενδελεχής έρευνα για την αεροπορική τραγωδία

Έρευνα με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά έχουν ξεκινήσει οι ρωσικές αρχές μετά τη συντριβή του Μπόινγκ 737-500 στο αεροδρόμιο του Καζάν. Το αεροσκάφος ταξίδευε από το διεθνές αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας στην πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου του Ταταρστάν, μεταφέροντας μεταξύ άλλων τον γιο του προέδρου Ιρέκ Μινικάνοφ και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντρ Αντόνοφ.

Η παρουσία των δύο ανδρών στη λίστα των επιβαινόντων έκανε επιτακτικότερη την ανάγκη για την διεξαγωγή εκτεταμένης διερεύνησης των συνθηκών υπό τις οποίες σημειώθηκε το δυστύχημα, που μέχρι στιγμής καλύπτονται

από πέπλο μυστηρίου. Ανάμεσα στα σενάρια, που εξετάζονται είναι το ανθρώπινο λάθος, η μηχανική δυσλειτουργία, με αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες ακόμη και για έκρηξη, δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά και κακής ποιότητας καύσιμα, εξ ου κι ελήφθησαν δείγματα για εργαστηριακή μελέτη.

Οι δύο έμπειροι πιλότοι αποπειράθηκαν αρκετές φορές να το προσγειώσουν, επισημαίνοντας προβλήματα και πήραν άδεια από τον πύργο ελέγχου να συνεχίσουν τη διαδικασία. Νεκροί είναι και οι 50 επιβαίνοντες- 44 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

Δεν ήταν η πρώτη φορά, που το συγκεκριμένο αεροσκάφος παρουσίαζε προβλήματα. Πριν από ένα χρόνο σε πτήση προς της Μόσχα, είχε κάνει αναγκαστική προσγείωση στο Καζάν, αφού σήμανε συναγερμός, λόγω αποσυμπίεσης στην καμπίνα. Την απάντηση αναμένεται να δώσουν τα δύο «μαύρα» κουτιά που έχουν καταγράψει όλα τα δεδομένα της πτήσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα