Ρεζίλι των…Νορβηγών: Έκοψαν την άδεια στους Έλληνες, που «κούραζαν» τα μάτια τους στον υπολογιστή

Στα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης έφτασε η χάρη της χώρας μας, αυτή τη φορά, με αφορμή την κατάργηση του προνομίου των δημοσίων υπαλλήλων για έξι ημέρες άδεια το χρόνο, λόγω….χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή.

O νορβηγικός ιστότοπος Dagbladet, αφιερώνει μια ολόκληρη σελίδα στη συγκεκριμένη είδηση, με πολλές σκωπτικές αναφορές στο αμαρτωλό παρελθόν Ελλάδας, τόσο στο δημόσιο τομέα, στα φακελάκια, τις δωροδοκίες αλλά και στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων.

Ο τίτλος του κειμένου είναι: «Έξι μέρες άδεια μετ’αποδοχών, λόγω

χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τώρα, οι Έλληνες γραφειοκράτες πίσω πάλι στις δουλειές τους.»

Οι Έλληνες γραφειοκράτες πρέπει τώρα να απαρνηθούν το κόλπο της άδειας την οποία απολάμβαναν ως προνόμιο από το 1989, επειδή ο υπολογιστής ήταν πολύ κουραστικός για την όρασή τους.
Αρχικώς είχε προγραμματιστεί ότα για κάθε δύο ώρες μπροστά στον υπολογιστή, ο υπάλληλος θα έπρεπε να κάνει 15 λεπτά διάλειμμα. Αυτό όμως ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί κι έτσι, το προσωπικό άρχισε να μαζεύει τα τέταρτα και τα μετέτρεψε σε έξι ημέρες άδειας μετ΄αποδοχών.

Η ελληνική κυβέρνηση όμως αποφάσισε ότι αυτό το επικερδές κόλπο ανήκε πλέον στο παρελθόν.

» Το προνόμιο ανήκει σε άλλη εποχή» , δήλωσε ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Wall Street Journal.
Eίμαστε στη μέση μιας κρίσης και δεν μπορούμε να διατηρούμε αναχρονιστικά προνόμια. Αυτό μαζί με άλλα, αντιπροσωπεύει ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα προς τον εκμοντερνισμό της δημόσιας διοίκησης, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλά δεν ήταν εύκολο.

Τα συνδικάτα αντιδρούν.

Το συνδικάτο των δημοσίων υπαλλήλων, η ΑΔΕΔΥ, αρνείται οτιδήποτε που θα οδηγούσε στην κατάργηση του προνομίου των έξι ημερών και θεωρούν ότι πρόκειται περί ανοησίας. Προτίθενται δε να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει μια σειρά απαιτήσεων στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την κακοδιαχείριση των οικονομικών της Ελλάδας και την προσφυγή της χώρας στο διεθνή δανεισμό.

Τέρμα τα προνόμια

Η κυβέρνηση έχει ήδη κόψει περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τις συντάξεις που έπαιρναν οι ανύπαντρες ή διαζευγμένες κόρες δημοσίων υπαλλήλων, για πολλά χρόνια μετά το θάνατο των πατεράδων τους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα παίρνουν πια επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία τους.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αυξήσει τους φόρους, μείωσε μισθούς και συντάξεις και μείωσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Όλοι οι μισθωτοί στην Ελλάδα λαμβάνουν 14 μισθούς το χρόνο.

Πάρτυ σπατάλης

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακοδιαχείριση και τη διαφθορά.

Οι δεκαετίες του ’80 και του ’90 σηματοδοτήθηκαν από σειρά σκανδάλων, τα οποία περιελάμβαναν αγροτικές επιδοτήσεις οι οποίες χρησιμοποιούντο για αγορά πολυτελών αυτοκινήτων, ή για την επισκευή σπιτιών και την πρόσληψη συγγενών και ημετέρων.

Έρευνα που έγινε από τη Διεθνή Διαφάνεια, δείχνει τη σχέση της κρίσης με τη διαφθορά, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 2009 έκαναν φτερά 790 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες. Σύμφωνα με την έρευνα, βυθισμένοι στη διαφθορά είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, τα νοσοκομεία και οι εφορίες.

Πρόσφατα όμως άρχισε να φαίνεται κάποιο φως στο βάθος του τούνελ.

Ο τουρισμός βοήθησε την ελληνική οικονομία. Τον τελευταίο χρόνο ο ρυθμός ανάπτυξης κινήθηκε στο -3,8% από -4,6% που είχε υπολογιστεί αρχικώς. Το πρώτο εξάμηνο η εισροή τουριστών στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση 10% με πολλαπλάσια αύξηση εσόδων. Επίσης, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζει σημεία ανάκαμψης.

Keywords
Τυχαία Θέματα