Ρέντσο Πιάνο: Ο φημισμένος αρχιτέκτονας που θα αναμορφώσει τον πρώην ιππόδρομο [εικόνες]

Σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου, το 1937 γεννήθηκε ο ιδιοφυής Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο που σε λίγο θα έχουμε έργο του και στην Αθήνα.

Ο Renzo Piano δεν ακολουθεί καμία μόδα φόρμας ή θεωρίας, ούτε περιορίζεται σε ένα προσωπικό ιδίωμα. Ανησυχεί για τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες μιας συγκεκριμένης κατάστασης, συναντώντας τα εμπόδια του προγράμματος, σπρώχνοντας τα όρια της τεχνολογίας, αλλά πάντα ανταποκρινόμενος ευαίσθητα στην τοπογραφία

και στον πολεοδομικό σχεδιασμό της τοποθεσίας του κτιρίου. Συμπερασματικά, αυτό που τον ξεχωρίζει από άλλους ταλαντούχους αρχιτέκτονες είναι η ικανότητα του να προσαρμόζει το σχεδιασμό του στις τοποθεσίες των κτιρίων διατηρώντας το ενδιαφέρον για τα υλικά και την κατάλληλη τεχνολογία.

Γόνος οικογενείας οικοδόμων, ο Πιάνο γεννήθηκε το 1937 στη Γένοβα. Φοίτησε στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου (απόφ. 1964) και στη συνέχεια εργάστηκε στον κατασκευαστικό τομέα μαζί με τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Λούις Καν και τον Ζ. Μακόφσκυ. Από το 1971 αρχίζει μια συνεργασία με τον Ρίτσαρντ Ρότζερς, καρπός της οποίας ήταν και το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι, το επωνομαζόμενο και Μπωμπούργκ.

Το 1981 ο Πιάνο ιδρύει το δικό του τεχνικό γραφείο, το οποίο σήμερα διαθέτει υποκαταστήματα στο Παρίσι, τη Γένοβα και τη Νέα Υόρκη, απασχολώντας προσωπικό 150 ατόμων. Τα φουτουριστικά του σχέδια εφαρμόστηκαν όχι μόνο στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και στο βιομηχανικό σχέδιο• το 1999, η ελβετική εταιρεία ρολογιών χειρός Σουότς (Swatch), εξέδωσε ένα μοντέλο σε δικό του σχέδιο, αφετηρία του οποίου υπήρξε το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού.

Τα έργα του, με πιο γνωστό ίσως το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι, έχουν διακριθεί για την καινοτόμο τους σύλληψη και έχουν αποσπάσει δεκάδες βραβεία, μεταξύ αυτών το Βραβείο Πρίτσκερ (1998), ενώ ο Πιάνο έχει τιμηθεί από την πατρίδα του με το Μετάλλιο της Τιμής της Δημοκρατίας της Ιταλίας (Ordine al merito della Repubblica Italiana), την υψηλότερη διάκριση της γεννέτειράς του.

Στην Ελλάδα ο μεγάλος αρχιτέκτονας έχει αναλάβει να φτιάξει στον πρώην ιππόδρομο το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Εγκαινιάστηκε όμως ήδη και ένα άλλο έργο του μικρότερης εμβέλειας αλλά ουσιαστικής σημασίας. Πρόκειται για το Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής στην Καλλιθέα το οποίο παρέδωσε το Ίδρυμα το απόγευμα της Πέμπτης στον Δήμο Καλλιθέας, σε συνέχεια της σχετικής δωρεάς που είχε εγκριθεί τον Μάρτιο του 2010.

Από τον Νίκο Μουρατίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα