Προβόπουλος: Απαγόρευσα δύο φορές στο ΤΤ να χορηγεί δάνεια

Ο διοικητής της ΤτΕ μίλησε για την πορεία της οικονομίας και επανέλαβε την εκτίμησή του για τερματισμό της ύφεσης το 2014 η ύφεση θα τερματιστεί, υποστήριξε ο Γ. Προβόπουλος στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται η έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για τη νομισματική πολιτική, η ανάκαμψη θα

στηριχθεί:

α) στην επιβράδυνση της πτώσης της κατανάλωσης, καθώς προβλέπεται ότι θα ανακοπεί η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος,

β) στη θετική συμβολή της εξωτερικής ζήτησης, που θα ενισχυθεί από τις εξαγωγές αγαθών και τουριστικών υπηρεσιών,

γ) στη μικρή άνοδο των επιχειρηματικών επενδύσεων σε κατασκευές, πλην κατοικιών, όπως προκύπτει από τη βελτίωση των δεικτών επενδυτικής ζήτησης,

δ) στην ταχύτερη αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων και πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση αφενός των επενδύσεων στις υποδομές και αφετέρου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ε) στην επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ως προϋποθέσεις για την προσδοκώμενη ανάκαμψη ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική θα πρέπει:

-να συνεχίσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και να εξασφαλίσει βιώσιμα και διευρυνόμενα πρωτογενή πλεονάσματα

- να επιταχύνει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης της οικονομίας με στόχο τη μεταφορά επενδυτικών πόρων και θέσεων εργασίας προς τομείς διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, την αλλαγή δηλαδή του αναπτυξιακού προτύπου.

Παράλληλα ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης πέρα από τον τραπεζικό τομέα.

Οι πηγές αυτές είναι οι εξής:

- Αγορές εταιρικών ομολόγων. Η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τα ομολογιακά δάνεια στην Ελλάδα θα μπορούσε, όπως αναφέρει, να δώσει ώθηση στη δημιουργία μιας εγχώριας αγοράς εταιρικών ομολόγων για μικρότερες εταιρίες με περιορισμένη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

- Αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η ΤτΕ εκτιμά ότι καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα ενισχύεται, οι εγχώριες εταιρίες θα αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση.

- Πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. Την περίοδο 2000-2008, οι ελληνικές επιχειρήσεις απορρόφησαν πόρους της τάξεως του 1,6% του ΑΕΠ ετησίως για χρηματοδότηση επενδύσεων. Το 2013, οι πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. υπολογίζονται σε 4,2 δισ. ευρώ (2,3% του ΑΕΠ).

- Πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Το 2013-14, η ΕΤΕπ προβλέπεται να συγχρηματοδοτήσει μέσω εμπορικών τραπεζών δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα