Πρωτόπαπας: «Ανάπτυξη, απασχόληση, αλλά όχι νέα μέτρα»

«Να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ομαλή πορεία της χώρας, χωρίς να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας.

«Αυτό που πρέπει να κάνει η νέα

κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίσει με δύναμη και αποφασιστικότητα τα σημεία στα οποία η χώρα έχει δεσμευτεί και έχουμε μείνει πίσω» σημειώνει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που μετέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις για την εξειδίκευση της νέας προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων, τα οποία μετέχουν στη νέα κυβέρνηση.

«Ο δύο μεγάλες λέξεις είναι ανάπτυξη και απασχόληση. Εκεί πιστεύω ότι θα κριθούμε όλοι» τονίζει και προσθέτει: Η χώρα χρειάζεται να φύγει από το μνημόνιο-αντιμνημόνιο, να δουλέψει με βάση ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης στους κρίσιμους τομείς της ανάπτυξης, να αξιοποιήσει και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Παράλληλα, είναι κρίσιμο ζήτημα οι παρεμβάσεις που θα κάνει το κράτος-γιατί η ανάπτυξη καθυστερεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας- για να ανακουφιστούν οι άνεργοι.

-Κύριε Πρωτόπαπα, το ΠΑΣΟΚ μετέχει δυναμικά στην νέα κυβέρνηση..

-Είναι σαφές, ότι από τη στιγμή που μείναμε οι δυο μας και μετά τα όσα προηγήθηκαν και από τις εμπειρίες στήριξης της κυβέρνησης εδώ και έναν χρόνο κρίναμε ότι είναι σκόπιμο να υπάρχει ενεργή συμμετοχή, να πάρουμε πάνω μας μια σειρά θέματα και βεβαίως να έχουμε αποφασιστικό λόγο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την κυβερνητική πορεία. Και αυτό κάναμε. Εκφράζεται κεντρικά με τη συμμετοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου στο υπουργείο Εξωτερικών και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλά και δυναμικά με τη συμμετοχή μιας σειράς στελεχών μας σε κρίσιμους τομείς.

-Εκτιμάτε ότι η νέα δικομματική κυβέρνηση θα είναι εξίσου ισχυρή με την προηγούμενη τρικομματική;

-Εξαρτάται πως εννοεί κανείς το ισχυρή. Αν το εξετάσει κανείς αριθμητικά είμαστε λιγότεροι, αν το εξετάσει από την άποψη της αποφασιστικότητας αναφορικά με ορισμένες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία το μέλλον της πιστεύω πως ναι: αυτές οι αλλαγές μπορούν να γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά

Ανάπτυξη και απασχόληση

-Κύριε Πρωτόπαπα μετέχετε στην επιτροπή επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των δύο κομμάτων. Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτει το ΠΑΣΟΚ για τη νέα κυβέρνηση;

-Κατ` αρχήν στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας πρέπει να αξιοποιήσουμε το θέμα της βαθύτερης ύφεσης, αλλά και τις ομολογίες για τα λάθη των εταίρων μας και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ομαλή πορεία της χώρας, χωρίς –και το τονίζω αυτό-χωρίς να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας.

Από εκεί και πέρα οι δύο μεγάλες λέξεις είναι ανάπτυξη και απασχόληση. Εκεί πιστεύω ότι θα κριθούμε όλοι. Η χώρα χρειάζεται να φύγει από το μνημόνιο-αντιμνημόνιο, να δουλέψει με βάση ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης στους κρίσιμους τομείς της ανάπτυξης, να αξιοποιήσει και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Παράλληλα, είναι κρίσιμο ζήτημα οι παρεμβάσεις που θα κάνει το κράτος -γιατί η ανάπτυξη καθυστερεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας- για να ανακουφιστούν οι άνεργοι. Είναι κρίσιμο θέμα για εμάς η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Βεβαίως κρίσιμα είναι και τα θέματα που συνδέονται με τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των θεσμών και τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

-Είπατε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας. Πολλοί φοβούνται όμως ότι η τρόικα θα ζητήσει νέα μέτρα ενόψει και της εκταμίευσης της δόσης των 8 δις. Ευρώ τον Αύγουστο..

-Όχι δεν μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα και αυτό πρέπει να τονιστεί εγκαίρως προς τους εταίρους μας. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις αναφορικά με τις υποχρεώσεις μας, αλλά οι υποχρεώσεις μας αυτές συνδέονται με ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές. Για παράδειγμα, πρέπει να τελειώσει το θέμα με την καθυστέρηση που υπήρχε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εκτιμώ ότι υπό τη νέα ηγεσία του, το υπουργείο μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει, ιδιαίτερα στο θέμα της κινητικότητας, για την οποία έχουμε δεσμευτεί. Ομοίως υπάρχει και το θέμα που συνδέεται με τον ΕΟΠΥΥ και έχουμε κάνει ειδική επερώτηση πρόσφατα για το θέμα του ΕΟΠΥΥ. Το θέμα του χρηματοδοτικού κενού στον ΕΟΠΥΥ και της γενικότερης λειτουργίας του πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Υπήρξε σοβαρή καθυστέρηση και αυτό πρέπει να λυθεί. Αυτό πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση: Να αντιμετωπίσει με δύναμη και αποφασιστικότητα τα σημεία στα οποία η χώρα έχει δεσμευτεί και έχουμε μείνει πίσω. Ναι, τότε δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και αυτό μπορούμε να το κάνουμε.

-Υπάρχουν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση μόνο με τη ΝΔ;

-Μπορεί να υπάρχουν απόψεις. Είδα και κάποιες ανακοινώσεις. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η συμμετοχή αυτή με τον τρόπο που γίνεται εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών, των οπαδών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ έκρινε θετικά στη δήλωση την οποία, από την πρώτη ώρα, έκανε ως στάση ευθύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα κριθούμε φυσικά εκ του αποτελέσματος, αλλά έχουμε τη θέληση να πετύχουμε στην πρόκληση την οποία αποδεχτήκαμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα