Εισαγγελική παρέμβαση για το θάνατο καρδιοπαθούς που κατήγγειλε φακελάκι

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνει η υπόθεση του θανάτου του ασθενούς που κατήγγειλε καρδιοχειρουργό του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, ότι του ζήτησε φακελάκι για να τον χειρουργήσει.

Ο επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών κ. Νίκος Καρακούκης επικουρούμενος και από τη συνάδελφό του κυρία Σουλτάνα Μαριανού διενήργησε την Τρίτη την νεκροψία στη σορό του 66χρονου, ενώ την ίδια ώρα παρενέβαινε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών

κα Παναγιώτα Φάκου, ώστε να διαπιστωθούν οι συνθήκες θανάτου του άτυχου 66χρονου.

Η άμεση διαπίστωση των ιατροδικαστών ήταν ότι ο συνταξιούχος είχε υποστεί ισχαιμία και τρία εμφράγματα, εκ των οποίων το ένα παλαιότερο και τα δύο πρόσφατα, τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο οι ειδικοί έλαβαν και ιστολογικό δείγμα το οποίο εστάλη για περαιτέρω έλεγχο προκειμένου να αποκτήσουν μια ευκρινέστερη εικόνα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου, την τυχόν επιβάρυνση του οργανισμού του θανόντος το τελευταίο διάστημα και τη χρονολογική σειρά των παθολογικών καταστάσεων που εκδηλώθηκαν. Τα αποτελέσματα του ιστολογικού ελέγχου αναμένεται να δοθούν στους συγγενείς του 66χρονου, οι οποίοι και υπέβαλαν το αίτημα για νεκροψία, ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι συγγενείς του άτυχου άνδρα υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση των 18 ημερών – όσο διήρκησαν και οι «διαπραγματεύσεις» του καρδιοχειρουργού Αντώνη Τσούκα με τον καρδιοπαθή για την επέμβαση by pass- απέβη μοιραία για τον άνθρωπο τους.

Την ίδια άποψη εκφέρει και μερίδα γιατρών, ότι δηλαδή επρόκειτο για έναν ηλικιωμένο καρδιοπαθή ο οποίος δεν αποκλείεται να υπέστη επιπλέον συναισθηματική επιβάρυνση και άγος από τη συμπεριφορά του γιατρού που τον εκβίαζε προκειμένου να τον υποβάλλει στη σωτήρια για την καρδιά του επέμβαση.

Γιατροί του «Ευαγγελισμού» ωστόσο επικαλούμενοι και διεθνή βιβλιογραφία υποστηρίζουν ότι το διάστημα των δύο κρίσιμων εβδομάδων που ο 66χρονος απευθυνόταν στον γιατρό και προσπαθούσε να βρει λύση θεωρείται καταλυτικό όχι για τη διενέργεια επέμβασης αλλά για τη σταθεροποίηση της κατάστασης του ασθενούς που θα επιτρέψει στη συνέχεια και την εισαγωγή του στο χειρουργείο. Θεωρούν δηλαδή ότι ο ενδεδειγμένος χρόνος για την καρδιοχειρουργική επέμβαση θα ήταν ο ίδιος, με ή χωρίς «φακελάκι» και θα γινόταν περίπου το ίδιο διάστημα, δηλαδή την περασμένη εβδομάδα, από όποιον γιατρό τον χειρουργούσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα