Πούτιν: Αν χρειαστεί θα βοηθήσουμε την Κύπρο

Από τις Βρυξέλλες όπoυ βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε, ότι η Μόσχα θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

Σύμφωνα με το κυπριακό Stockwatch, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες, ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Κύπρου

και εάν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια συμφωνία, ο κ. Πούτιν τόνισε, ότι με το θέμα ασχολείται το Υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε τι είπε:

Είμαστε σε επαφή με τους Κύπριους, μιλάμε μαζί τους.

Είναι αλήθεια ότι η μακροοικονομική κατάσταση της Ρωσίας είναι πολύ καλή, το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό 3,7%, τα συναλλαγματικά μας αποθέματα αυξάνονται, έχουμε χρήματα. Ωστόσο, σχετικά με την Κύπρο, το θέμα δεν είναι τα χρήματα, αλλά παίρνω ως δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι (της Κύπρου) οφείλουν να καθορίσουν τους κανόνες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και εμείς δεν αισθανόμαστε πολύ άνετα να παρεμβαίνουμε τώρα σ’ αυτή τη διαδικασία.

Όταν οι απαραίτητες συμφωνίες θα είναι έτοιμες, δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να συμμετάσχουμε σε μια συνολική επίλυση του προβλήματος για τη σταθεροποίηση της κυπριακής οικονομίας, αλλά αυτό χρειάζεται προηγουμένως μελέτη σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Η Κύπρος ζήτησε δάνειο από η Ρωσία τον Ιούνιο, αλλά οι σχετικές συνομιλίες δεν είχαν αποτέλεσμα. Η ρωσική κυβέρνηση είχε διευκρινίσει προ μηνών, ότι η όποια βοήθεια προς την Κύπρο θα ήταν στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης που θα συμφωνήσει η χώρα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα της Κύπρου συζητείται και αντιμετωπίζεται στα αρμόδια όργανα της Ευρωζώνης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

«Γνωρίζουμε τις σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου, αλλά εναπόκειται στις δύο κυβερνήσεις να συζητήσουν μεταξύ τους για τον πιθανό τρόπο βοήθειας», είπε.

Πηγή: sofokleousin.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα