Πως επιδρά η οικονομική κρίση στην ψυχολογία μας – Έρευνα από Ινστιτούτο ψυχικής υγείας

Η τραγική οικονομική κατάσταση στα περισσότερα  ελληνικά νοικοκυριά, επηρεάζει άμεσα την ψυχολογική κατάσταση τόσο των γονέων όσο και των παιδιών, όπως αποδεικνύει έρευνα που παρουσιάζει σήμερα το Thesstoday.  

Τα ποσοστά του κόσμου, που πλέον προσφεύγουν στα κέντρα ψυχικής υγείας αναζητώντας ανακούφιση από τα συμπτώματα άγχους, ή από καταστάσεις που έχουν σχέση με φαινόμενα κατάθλιψης (ελαφριάς ή βαριάς μορφής), έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ο κόσμος, προσπαθεί όλο και περισσότερο, να βρει λύση

στα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργεί η κρίση, προτιμώντας την φαρμακευτική αγωγή (για να έχει άμεσο αποτέλεσμα) και όχι τις θεραπευτικές συνεδρίες, που κοστίζουν πιο πολύ και διαρκούν περισσότερο χρόνο, έχοντας βέβαια καλύτερα και πιο σίγουρα αποτελέσματα. Διαβάστε στη συνέχεια και κατά πόσο επηρεάζουν τα δελτία ειδήσεων και η επικαιρότητα σε κρίσιμες στιγμές («θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης» κ.α), την ψυχική μας υγεία.

Από την έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας EGO IDEAL, την οποία παρουσιάζει το Thesstoday, προκύπτουν πολλά και αποκαλυπτικά συμπεράσματα για τις επιπτώσεις από την κρίση, στην ψυχική υγεία.

Για τους ενήλικες:

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, μειώθηκαν κατά 40% οι ψυχοθεραπευτικές θεραπείες, λόγω αδυναμίας των πολιτών να πληρώνουν τακτικά τις συνεδρίες . Δηλαδή προτιμούν να τακτοποιήσουν κάποια άλλη ανάγκη και στη συνέχεια να ασχοληθούν με την ψυχική τους υγεία.Στο ίδιο διάστημα, αυξήθηκε 50% η προσέλευση του κόσμου για συνταγογράφηση ψυχοτρόπων φαρμάκων (αναφέρουμε παραπάνω τους λόγους).Αυξήθηκαν από 20% το 2009 σε 35% το 2012 οι καταθλιπτικές διαταραχές, με τα κρούσματα να αφορούν όλο και περισσότερο νεότερες ηλικίες με πιο έντονα συμπτώματα.Αυξήθηκαν από 30% το 2009 σε 50% το 2012 οι μεικτές (καταθλιπτικές και αγχώδεις) διαταραχές.Αυξήθηκε η προσέλευση του ανδρικού φύλου σε ποσοστό πάνω από 45% συγκριτικά με το κοντινό παρελθόν, όπου η συντριπτική πλειοψηφία (65%) ήταν γυναίκες.Έντονες ενδοοικογενειακές συγκρούσεις διαμορφώνουν εμφυλιοπολεμικό κλίμα καθημερινά, με αποτέλεσμα τη ρήξη των συνεκτικών δεσμών της ομάδας.

Για τα παιδιά και τους έφηβους:

Αυξήθηκαν από το 2011 μέχρι το 2012, κατά 33% τα νέα περιστατικά .Μειώθηκε η συχνότητα  τακτικών συνεδριών κατά 45% (λόγω οικονομικής αδυναμίας), παρά το  παρά το γεγονός πως με αυτό τον τρόπο δυσχεραίνεται η ταχύτερη και βέλτιστη αποδρομή των συμπτωμάτων. Προτεραιότητα συχνά παίρνει η τακτοποίηση άλλων υποχρεώσεων , ακόμη και εις βάρος της υγείας.Μεγάλη αύξηση 65%, περιστατικών με σοβαρά οικονομικά οικογενειακά προβλήματα, όπως μακροχρόνια ανεργία, αδυναμία εξυπηρέτησης σοβαρών δανειακών υποχρεώσεων κ.λ.π, που έχουν άμεσες επιπτώσεις στα παιδιά.Αυξανόμενη δυσκολία του γονεϊκού ζεύγους στη διαχείριση αρνητικών συμβαμάτων και συναισθημάτων, με άμεσο αποτέλεσμα αύξηση των ενδοοικογενειακών συγκρούσεων.Αύξηση της ανασφάλειας και απώλεια της αίσθησης συνέχειας των δομών της οικογένειας, οπότε και οι έφηβοι καθίσ
Keywords
Αναζητήσεις
μικτη αγχωδης καταθλιπτικη διαταραχη θεραπεια, οικονομικα και ψυχικα προβληματα
Τυχαία Θέματα