«Πνίγεται» στο αίμα η Ουκρανία [Εικόνες-Βίντεο]

Μετά τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν στη πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας με την κατάρριψη ελικοπτέρων του ουκρανικού στρατού και το θάνατο φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά και πολιτών, η ένταση μεταφέρθηκε στην Οδησσό.

Πολλοί είναι οι νεκροί, οι τραυματίες και οι συλληφθέντες στην πόλη Σλαβιάνσκ, όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Οδησσό, στις συγκρούσεις ανάμεσα σε φιλορώσους και υποστηρικτές της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Οι

συγκρούσεις ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια πορείας, στην οποία συμμετείχαν οπαδοί τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου μαζί με υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ωστόσο, μόλις το πλήθος συναντήθηκε με φιλορώσους αυτονομιστές, οι τελευταίοι πραγματοποίησαν ρίψη μολότοφ, επιτέθηκαν με ρόπαλα προς τους εθνικιστές, ενώ η αστυνομία, σύμφωνα με δημοσιογράφους δυτικών μέσων ενημέρωσης, έμεινε άπραγη.

Προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για έναν νεκρό, έναν άνδρα που υπέκυψε μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα στον πνεύμονα.

Την ίδια ώρα, οδηγός πυροσβεστικού οχήματος που έσπευσε στο σημείο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όχημα όταν δέχθηκε επίθεση από οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν και από τις δύο πλευρές, ενώ από τους 2.000 διαδηλωτές πολλοί ήταν εκείνοι που πραγματοποίησαν ρίψη μολότοφ και καπνογόνων.

Κάποιοι από τους οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας φορούσαν μπλούζες με λογότυπο του ακροδεξιού Δεξιού Τομέα, ενώ κρατούσαν αλυσίδες, ρόπαλα και ασπίδες, σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass.

Η ομάδα φώναζε συνθήματα όπως «Δόξα στην Ουκρανία», «Θάνατος στους εχθρούς», «Μαχαίρι στους Ρώσους».

Νωρίτερα, ουκρανικά στρατεύματα σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινήθηκαν προς το Σλαβιάνσκ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, η πόλη περικυκλώθηκε και εννέα φυλάκια ελέγχου τρομοκρατών πέρασαν υπό τον έλεγχο του στρατού.

Στο μεταξύ και ενώ η κρίση κλιμακώνεται, η Ρωσία ζητά συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού στο Σλαβιάνσκ.

Τουρτσίνοφ: Αποτρέψαμε Ρώσους σαμποτέρ να περάσουν τα ουκρανικά σύνορα

Παράλληλα, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε πως σήμερα Παρασκευή, τα ουκρανικά στρατεύματα κατόρθωσαν να αποτρέψουν την εισβολή Ρώσων σαμποτέρ στη χώρα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Τουρτσίνοφ επισήμανε πως η επιχείρηση ανακατάληψης του Σλαβιάνσκ δεν προχώρησε όσο γρήγορα ήλπιζε καθώς, όπως τόνισε, η κατάσταση περιπλέκεται επειδή φιλορώσοι ένοπλοι «κρύβονται πίσω από αμάχους» και «πυροβολούν μέσα από διαμερίσματα».

Εξέφρασε την απαίτηση δε «οι σαμποτέρ, οι τρομοκράτες και όλοι όσοι έχουν υψώσει τα όπλα εναντίον της χώρας μας, να τα παραδώσουν και να απελευθερώσουν τους ομήρους και να εγκαταλείψουν τα κυβερνητικά κτίρια».

Η Ρωσία ζήτησε την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιχείρηση που πραγματοποιεί ο ουκρανικός στρατός στην νοτιοανατολική πόλη της Ουκρανίας Σλαβιάνσκ, μετέδωσαν σήμερα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα την αποστολή της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Λίγο αργότερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει σήμερα στις 19:00 ώρα Ελλάδος κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας για να συζητήσει για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία.

Τα ξημερώματα το Κίεβο εξαπέλυσε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι δύο ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματίστηκε όταν οι φιλορώσοι κατέρριψαν δύο επιθετικά ελικόπτερα Mi-24 με εκτοξευτήρες ρουκετών στη διάρκεια των πρώτων μαχών. Ένας ακόμη πιλότος που είναι σοβαρά τραυματισμένος κρατείται όμηρος από τους αυτονομιστές.

Ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι φιλορώσοι συγκεντρώνουν πολίτες για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων. Ο Αβάκοφ είπε επίσης ότι το Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και κάλεσε τους κατοίκους της πόλης να παραμείνουν στα σπίτια τους και μακριά από τα παράθυρα.

Φιλορώσος ακτιβιστής δήλωσε σε δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου σε ένα σημείο ελέγχου νότια της Σλαβιάνσκ και ότι «αρκετοί» από τους άνδρες του σκοτώθηκαν, χωρίς να διευκρινίσει πόσοι.

Κράτησαν όμηρους δημοσιογράφους

Τρεις ομάδες δυτικών δημοσιογράφων που κάλυπταν τη στρατιωτική επιχείρηση που έχει εξαπολύσει το Κίεβο εναντίον της Σλαβιάνσκ κρατήθηκαν για αρκετές ώρες από φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ κάποιοι από αυτούς είπαν ότι τους κακομεταχειρίστηκαν.

Οι δημοσιογράφοι του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS, του βρετανικού Sky News και του ιστότοπου Buzzfeed αιχμαλωτίστηκαν σήμερα από φιλορώσους αυτονομιστές σε ένα σημείο ελέγχου την ώρα που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη Σλαβιάνσκ.

Η δημοσιογράφος του CBS Κλαρίσα Ουόρντ διηγήθηκε μετά την απελευθέρωσή της ότι οι αυτονομιστές οδήγησαν την ομάδα της σε διαφορετικά σημεία, αφού τους είχαν καλύψει τα μάτια. Ένας άνδρας από την ομάδα της δήλωσε ότι τον χτύπησαν.

Ένας από τους επικεφαλής των αυτονομιστών εξήγησε στους δημοσιογράφους ότι είναι ανήσυχοι εξαιτίας της επίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα τους κάνουν κακό.

Ο ανταποκριτής του Buzzfeed Μάικ Τζίλιο ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι έζησε μια παρόμοια εμπειρία με αυτή της Ουόρντ.

Εξάλλου μια εκπρόσωπος του Sky News επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «μια ομάδα του Sky News κρατήθηκε για πολλές ώρες σήμερα το πρωί στην ανατολική Ουκρανία. Είμαστε χαρούμενοι που πλέον έχουν απελευθερωθεί και είναι καλά στην υγεία τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα