Πιθανή η αναβάθμιση της Πορτογαλίας από την Moody’s

Η Πορτογαλία ακολούθησε την Ιρλανδία και έκανε την πρώτη, και τελικά δυναμική, απόπειρα επιστροφής στις αγορές, με την έκδοση των ομολόγων της να βρίσκει εντυπωσιακή ζήτηση. Ωστόσο οι αναλυτές επισημαίνουν, πως η Πορτογαλία δεν είναι Ιρλανδία. Πάντως, σήμερα έχουν «ανέβει» τα στοιχήματα στην αγορά πως αργότερα μέσα στην ήμερα, η Moody’s θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας.
Οι αποδόσεις στα πορτογαλικά 10ετή ομόλογα υποχωρούν σήμερα σε χαμηλό επτά μηνών, μετά την επιτυχή έκδοση 5ετών ομολόγων, η οποία συγκέντρωσε σημαντική ζήτηση, αφού η χώρα ζητούσε περίπου

3 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές ανήλθαν στα 11 δισ. ευρώ. με επιτόκιο 4,657%.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η Moody’s ανακοινώνει την απόφασή της για την πιστοληπτική ικα νότητα της Πορτογαλίας αργότερα σήμερα, σύμφωνα και με τους νέους κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ αυτό το μήνα και αναγκάζουν του οίκους αξιολόγησης να ανακοινώνουν πότε θα επανεξετάσουν την βαθμολογία μιας χώρας. Η Standard & Poors θα ανακοινώσει την αξιολόγησή της για την Πορτογαλία στις 17 Ιανουαρίου.
Αν και οι περισσότεροι δεν εκτιμούν ότι θα έλθει αναβάθμιση της Πορτογαλίας από την κατηγορία junk στην οποία βρίσκεται, στοιχηματίζουν ωστόσο ότι η Moody’s αλλά και η S&P θα αυξήσουν τις προοπτικές της χώρας.
Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν ότι η Πορτογαλία δεν είναι Ιρλανδία, η οποία πριν την έκδοση ομολόγων είχε κάνει καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της Τρόικας.
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Πορτογαλία θα είναι σε θέση να προχωρήσει μόνη της, όταν φύγει από το σφιχτό εναγκαλισμό της Τρόικας, όπως έκανε η Ιρλανδία τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, σημειώνει η Markit.«Μπορεί να χρειαστεί ακόμη ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης, αν και το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα ζητήσει μια προληπτική πιστωτική γραμμή», όπως σημειώνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα