Ουκρανία: Νικητής ο Ποροσένκο από τον πρώτο γύρο

Νικητής από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία φέρεται να είναι ο «βασιλιάς της σοκολάτας», Πέτρο Ποροσένκο.

Όπως αναφέρουν τηλεγραφήματα διεθνών πρακτορείων ο «ολιγάρχης» φέρεται να συγκεντρώνει 55,9 – 57,5%, ενώ η επικεφαλής της «πορτοκαλί επανάστασης», Γιούλια Τιμοσένκο, αγγίζει το 12,9%.

«Οι προεδρικές εκλογές ολοκληρώθηκαν από τον πρώτο γύρο. Η Ουκρανία έχει νέο πρόεδρο», δήλωσε ο Ποροσένκο

στη νικητήρια ομιλία του.

«Η ομάδα μου θα επικεντρωθεί ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος και το πρώτο μου ταξίδι ως πρόεδρος της Ουκρανίας θα είναι στο Ντονμπάς», συμπλήρωσε ο νέος πρόεδρος της χώρας και επισήμανε πως το «80% των Ουκρανών ψήφισαν φιλοευρωπαίους υποψηφίους που αποτελεί ξεκάθαρο σημάδια για το δρόμο που θα χαράξει η χώρα».

Την ίδια στιγμή, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι εκλογές θα φέρουν την πολυπόθητη ειρήνη στην Ουκρανία, ότι θα δοθεί ένα «τέλος στο χάος» και θα σταματήσει η «τρομοκρατία στις ανατολικές περιοχές».

Παράλληλα, δήλωσε πως θα παρασχεθεί αμνηστία ακόμα και στους Ουκρανούς αυτονομιστές, αν αποφασίσουν να παραδώσουν τα όπλα τους.

Ωστόσο, αυτό δε θα ισχύει για τους «δολοφόνους», διευκρίνισε ο Ποροσένκο, επισημαίνοντας ότι όσοι σκότωσαν ανθρώπους είναι «τρομοκράτες» και «καμία χώρα στον κόσμο δε διαπραγματεύεται με τρομοκράτες».

Ωστόσο, εξέφρασε την πρόθεσή του να ξεκινήσουν συνομιλίες με τη Μόσχα.

Τόνισε, μάλιστα, πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του «παράνομου» δημοψηφίσματος για την Κριμαία καθώς και την «κατοχή της Κριμαίας».

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το Κίεβο απέκτησε νέο δήμαρχο που ακούει στο όνομα του πρώην μποξέρ, Βιτάλι Κλίτσκο.

Από την πλευρά της η μεγάλη χαμένη, Γιούλια Τιμοσένκο, έδωσε τα συγχαρητήριά της στους Ουκρανούς πολίτες για τις «επιτυχείς εκλογές σε τόσο δύσκολες συνθήκες».

Ο 49χρονος ιδιοκτήτης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων, ενός τηλεοπτικού καναλιού και αρκετών εργοστασίων, διαφαινόταν ότι ήταν το μεγάλο φαβορί ήδη από τις πρώτες δημοσκοπήσεις.

Ο δισεκατομμυριούχος και φιλοδυτικός Ποροσένσκο είχε αρνηθεί να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ με τη μεγαλύτερη αντίπαλό του, Γιούλια Τιμοσένκο, ενώ κατάφερε να εδραιώσει τον εαυτό του ως ηγέτη της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης αψηφώντας πάνω από όλα το στερεότυπο του «υπερπλούσιου».

Με τη χώρα του να βρίσκεται ακόμη βυθισμένη στην αποσχιστική βία στα ανατολικά, η αυξανόμενη αίσθηση ότι η νίκη του Ποροσένκο είναι αναπόφευκτη επαναχαράσσει την ουκρανική σύγκρουση. Ο Ποροσένκο, ο οποίος έχει σοβαρά επιχειρηματικά συμφέροντα στη Ρωσία, δίνει τη δυνατότητα στο Κρεμλίνο να αποκτήσει έναν ξεκάθαρο συνομιλητή, εξέλιξη που συμβάλλει στην υιοθέτηση ηπιότερων τόνων εκ μέρους του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει το Euronews ο 49χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών, του οποίου η περιουσία αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, είναι ένα διαφορετικό πολιτικό πρόσωπο που στέλνει άμεσα μηνύματα στους πολίτες.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Γεννήθηκε μία νέα χώρα, γεννήθηκαν νέοι πολίτες. Στο άμεσο μέλλον θα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να μας διασφαλίσουν ότι θα έχουμε τις ίδιες προοπτικές με τα κράτη μέλη της ΕΕ, απλώς γιατί ο ουκρανικός λαός περνάει πολύ δύσκολες και σημαντικές εξετάσεις για τη δημοκρατία και τις ευρωπαϊκές αξίες. Το όνομα αυτών των εξετάσεων ήταν “επανάσταση” και το τίμημα που πληρώσαμε για αυτές ήταν πολύ υψηλό».

Παρότι έχει πτυχίο οικονομικών, ο λαός των γνωρίζει από τη σοκολάτα του, καθώς η εταιρία Roshen είναι η μεγαλύτερη σε παραγωγή γλυκών στη χώρα και στη 15η παγκοσμίως.

Την ίδια στιγμή, έχει στην ιδιοκτησία του πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι κάλυψαν την «επανάσταση» που ανέτρεψε τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Παρότι η μεγαλύτερη αντίπαλός του είναι η Γιούλια Τιμοσένκο, φρόντισε να προσφέρει χρήματα για την Πορτοκαλί Επανάσταση, ενώ βρισκόταν στο πλευρό του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος του ανέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών το 2009. Παρότι αργότερα ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας επί προεδρία Γιανουκόβιτς, «η αλλαγή χρώματος δεν έβλαψε τα ποσοστά του».

Keywords
Τυχαία Θέματα