Ο Σαμαράς πάει Βρυξέλλες στις 17 Σεπτεμβρίου

Την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να διερευνήσει, ενδεχομένως, τις προθέσεις της Τρόικας, πριν από την άφιξη των ελεγκτών στην Αθήνα, θα έχει ο πρωθυπουρός Αντώνης Σαμαράς στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν και θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες.

Εκεί,

στην έδρα της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης την ευκαιρία να συζητήσει για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, που ξεκινά την Πρωτοχρονιά του 2014 και θα έχει εξάμηνη διάρκεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού περιλαμβάνονται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Το πλεόνασμα δημιουργεί προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους

Το νέο success story πρόβαλε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει προσδοκία στην κοινωνία και να διατηρήσει υπό έλεγχο το κοινωνικό θερμόμετρο καθώς έχει μπροστά του ένα δύσκολο τετράμηνο μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε τα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη ωστόσο είπε ότι τα βάσανα των πολιτών θα μειωθούν από το 2014 εφόσον στο τέλος του χρόνου πετύχουμε, όπως όλα δείχνουν, πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Σαμαράς υποσχέθηκε ότι το 70% του πλεονάσματος θα διατεθεί για την ενίσχυση των πλέον αδύνατων πολιτικών και για την διόρθωση αδικιών. Παράλληλα ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι Ευρωπαίοι θα ανταποκριθούν στη δέσμευσή τους για νέα ελάφρυνση του χρέους, ενώ η χώρα θα μπει σε φάση ανάπτυξης από το 2014 και θα είναι σε θέση να βγει στις αγορές και να απαλλαγεί από τα μνημόνια και την επιτήρηση της Τρόικας.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει όμως να αντιμετωπίσει κατ’ αρχήν τις κοινωικές κινητοποιήσεις που αρχίζουν με την απεργία, που έχουν ήδη αποφασίσει οι καθηγητές και ενδεχομένως ακολουθήσουν και οι δάσκαλοι, ενώ βέβαιο θεωρείται ότι θα υπάρξουν και αντιδράσεις από άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Το πόσο θα φορτιστεί το κοινωνικό κλίμα από τη δυσβάστακτη φορολόγηση των πολιτών και την υπερβολική πολλές φορές συμπεριφορά των φορολογικών αρχών και του κ. Χάρη Θεοχάρη είναι επίσης ένα θέμα που απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο δεύτερος σκόπελος που έχει να περάσει η κυβέρνηση είναι ο έλεγος της Τρόικας η οποία φθάνει στην χώρα μας στις 21 Σεπτεμβρίου. Στην ατζέντα είναι οι μετακινήσεις των 12.500 υπαλλήλων που η κυβέρνηση λέει ότι έχουν ολοκληρωθεί, η συρρίκνωση της πολεμικής βιομηχανίας, η αλλαγή του κώδικα δικηγόρων για το περαιτέρω άνοιγμα του επαγγέλματος. Η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει πρόβλημα ούτε με την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών που έχει δρομολογηθεί υπό όρους ενώ ερώτημα είναι πως θα χειριστεί το θέμα των ομαδικών απολύσεων που επίσης ζητά η τρόικα.

Το κομβικό σημείο όμως από το οποίο θα κριθεί και η πορεία της κυβέρνησης είναι η νέα διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό μετά το πρώτο εξάμηνο του 2014 που συνδέεται με την συνολική διαχείριση του ελληνικού χρέους. Η συζήτηση που άνοιξαν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν συνάδει με το success story του πρωθυπουργού.

Ο κ. Σαμαράς έστειλε το μήνυμά του εντός και εκτός χώρας: «Αυτή η συζήτηση «περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», γίνεται μεταξύ των δανειστών μας και αφορά το πώς θα μας βοηθήσουν περισσότερο, εφ’ όσον εμείς κάνουμε αυτό που έχουμε αναλάβει, δηλαδή να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Κι εφ’ όσον συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Πράγματα που ήδη κάνουμε, έτσι κι αλλιώς. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να τελειώσει το ταχύτερο, γιατί αποτελεί την τελευταία τροχοπέδη για να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία». Βερολίνο και Βρυξέλλες δείχνουν ότι δεν πιστεύουν ότι η χώρα θα βγει στις αγορές καθώς επίσης ότι θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα βοήθειας που θα συνοδευτεί βέβαια από όρους και προυποθέσεις.

Το ότι ανοίγουν τώρα το θέμα δυσχεραίνει την προσπάθεια της κυβέρνησης ενώ σε σημαντικό βαθό οι πολιτικές εξελίξεις θα καθοριστούν από τους όρους που θα βάλουν και από το αν θα επιμείνουν να περάσει η δημόσια περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ σε έλεγχο ξένου φορέα. Αν επιμείνουν εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει και ότι η κοινωνία έχει κι άλλες αντοχές πιθανόν να προκαλέσουν πολιτικό «ατύχημα». Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί μεταφορά της περιουσίας σε σχήμα που δεν θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση αλλά από τους δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα