Νέα Υόρκη…ταξίδι στην παγκόσμια πρωτεύουσα

H Nέα Υόρκη, είναι μία πανέμορφη μεγαλούπολη, η οποία βρίσκεται στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, στα βορειοανατολικά της χώρας. Το κέντρο της πόλης είναι χτισμένο επί της νήσου Μανχάταν στις εκβολές του ποταμού Χάντσον. Η μητρόπολη των Ηνωμένων Πολιτειών, φημίζεται για την έντονη ζωή της και για την ποικιλία των εμπειριών που προσφέρει στους επισκέπτες της. Με τεράστια πάρκα, γιγαντιαία κτίρια και ουρανοξύστες, σπουδαίες συλλογές μουσείων και γκαλερί και μία εκπληκτική αγορά, η Νέα

Υόρκη συγκεντρώνει τα όνειρα πολλών ανθρώπων σε ένα αστικό κέντρο. Η πόλη αποτελείται από πέντε δήμους: το Μανχάταν, το Μπρόνξ, το Κουίνς, το Μπρούκλιν και το Staten Island. Την αποκαλούν το «Μεγάλο Μήλο», το κέντρο του κόσμου και την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ. Πάμε να ανακαλύψουμε μαζί πως αυτή η μεγαλούπολη διατηρεί επάξια τον κάθε τίτλο της.

Ξεκινάμε την περιήγησή μας από ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα του κόσμου, το Άγαλμα της Ελευθερίας. Το κολοσσιαίο αυτό άγαλμα ήταν δώρο από το γαλλικό λαό στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1886, ως σύμβολο της γαλλοαμερικανικής φιλίας που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο εθνών κατά τη διάρκεια του αμερικανικού πολέμου για την ανεξαρτησία. Απεικονίζει την ελευθερία σε γυναικεία μορφή, με το ένα χέρι να ανυψώνεται κρατώντας μία δάδα, ενώ στο άλλο χέρι κρατάει το δισκίο του νόμου με χαραγμένη επάνω του την ημερομηνία της ανεξαρτησίας σε λατινικούς αριθμούς. Φοράει ένα στεφάνι με 7 αιχμές που συμβολίζουν τις 7 θάλασσες και τις 7 ηπείρους, ενώ τα παράθυρα στο στέμμα προορίστηκαν για να αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου. Η βάση του αγάλματος φιλοξενεί από το 1972 το Μουσείο Μετανάστευσης στις ΗΠΑ.

Η νήσος Έλις είναι ένα μικρό νησάκι στα ανοιχτά του Μανχάταν, είναι το σύμβολο της μεταναστευτικής κληρονομιάς της Αμερικής, το οποίο αποτελούσε τόπο ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούσαν μία νέα ζωή από το 1852 έως και το 1954. Υποδεχόταν τους μετανάστες, όπου υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να εγκριθεί η άδεια εισόδου τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί νεοφερμένοι άλλαξαν τα ονόματά τους εκεί, προσαρμόζοντας τα στη γλώσσα της νέας τους πατρίδας. Οι απόγονοί τους πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, συνιστούν πλέον πάνω από το 40% του σημερινού πληθυσμού. Το μουσείο Νήσου Έλις δεν ανασυνθέτει απλώς την εμπειρία τους εκεί, αλλά αποτελεί εικόνα της συνολικής εμπειρίας μετανάστευσης στην Αμερική. Πλέον, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, επισκέπτονται το νησί προκειμένου να ενημερωθούν για την ιστορία της μετανάστευσης στη χώρα ή για να μάθουν τις ρίζες τους.

Στην περιοχή του Lower Manhattan, υπάρχει το μουσείο για το σημείο μηδέν, όπου είναι ένα μουσείο αφιερωμένο στην επίθεση που δέχτηκε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ή αλλιώς γνωστό ως Δίδυμοι Πύργοι, την 11 Σεπτεμβρίου 2001, και στους περίπου 3.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους την ημέρα εκείνη. Η έκθεση του αποτελείται από φωτογραφίες, βίντεο και διάφορα υπολείμματα από τους Δίδυμους Πύργους, προκαλώντας έντονα συναισθήματα στους επισκέπτες του.

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί το Empire State Building ή αλλιώς Κτίριο της Αυτοκρατορικής Πολιτείας, ένας από τους υψηλότερους ουρανοξύστες του κόσμου και ο υψηλότερος στη Νέα Υόρκη. Είναι το διασημότερο κτίριο της πόλης, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 1929 και ολοκληρώθηκε το 1931. Περιλαμβάνει 102 ορόφους, από τους οποίους οι 86 είναι για εμπορική χρήση, ενώ οι υπόλοιποι 16 συμπληρώνουν την Αρ Ντεκό πύργο-κορυφή του. Ο ουρανοξύστης έχει 6.500 παράθυρα και 73 ανελκυστήρες, ενώ η άνοδος με το ασανσέρ χρειάζεται λιγότερο από 1 λεπτό μέχρι τον 86ο όροφο. Εκεί βρίσκεται το κυρίως παρατηρητήριο που προσφέρει εντυπωσιακή θέα της Νέας Υόρκης προς όλες τις πλευρές του ορίζοντα.

Στην καρδιά του Μανχάταν βρίσκεται η γνωστή Times Square, στη συμβολή των οδών Broadway και Seventh Avenue. Το οριστικό της όνομα το πήρε το 1904 από τη γνωστή εφημερίδα New York Times που εγκαταστάθηκε στον 25ο ουρανοξύστη, τοποθετώντας την πρώτη επιγραφή από νέον που έδειχνε συνεχώς ειδήσεις. Σήμερα η πλατεία αυτή με τεράστιες οθόνες από τις εταιρίες Nada, το MTV, την Coca Cola, τα Mac Donald’s κ.ά. που μετατρέπουν τη νύχτα σε μέρα. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται και το πασίγνωστο Broadway, μία συνοικία που περιλαμβάνει γύρω στα 40 θέατρα και μαζί με το αντίστοιχο West End του Λονδίνου, τα υψηλότερα επιπέδου θέατρα του κόσμου.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
nea uorki taxidi
Τυχαία Θέματα