Νέα έκθεση του ΔΝΤ: Υπερεκτιμήσαμε τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας

Η υπερεκτίμηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και όχι ο λάθος πολλαπλασιαστής, είναι η κύρια αιτία για την οποία δεν αξιολογήθηκαν σωστά οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας στην ύφεση, επισημαίνει το ΔΝΤ σε νέα έκθεσή του.

Στη μελέτη με τίτλο «Αξιολογώντας την επίδραση και την κλιμάκωση πολυετών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής: ένα γενικό πλαίσιο», οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ

σημειώνουν μία σειρά από παράγοντες για τους οποίους δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του Ταμείου για την Ελλάδα. Κυριότεροι λόγοι είναι η ανεπαρκής εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις που υπήρξαν. «Στην υπεραισιοδοξία μας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και λιγότερο στον λάθος πολλπλασιαστή οφείλεται η υποεκτίμηση των επιπτώσεων της λιτότητας στην ύφεση», αναφέρεται στη μελέτη. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον λεγόμενο πολλαπλασιαστή, οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι αν είχε χρησιμοποιηθεί υψηλότερος πολλαπλασιαστής, δεν θα βελτιωνόταν η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα