Μας συγχαίρει και μας… τη λέει συγχρόνως η Κομισιόν – Νέα μέτρα για τη διετία 2015-16 ζητά η τρόικα

Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και την Ελλάδα για την επίτευξη των στόχων δίνει η Κομισιόν μέσω έκθεσής της, ταυτόχρονα, όμως, καυτηριάζει την εργατικότητα κάποιων δημόσιων υπαλλήλων, που όπως χαρακτηριστικά τονίζει «κοροϊδεύουν».

Μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια για πρώτη φορά έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα αναφέρει πως στα χρόνια του Μνημονίου μία ελληνική κυβέρνηση ξεπέρασε

τους στόχους και γίνεται σαφές πως η Ελλάδα ενδεχομένως θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές μερικώς το 2014!

Ωστόσο, στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι τώρα ο σωστός χρονός για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο! Ωστόσο, παρά την πρωτοφανή πρόοδο που επιβεβαιώνει η Κομισιόν, γίνεται σαφές πως δεν αποκλείονται και νέα μέτρα για τη διετία 2015-2016, όπου υπάρχει χρηματοδοτικό κενό!

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν αναφέρει πως το χρηματοδοτικό κενό είναι της τάξεως των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2015-2016 και το αντίστοιχο δημοσιονομικό κενό στα 4,2 δισ. ευρώ! Ωστόσο, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υιοθετεί ακριβώς τις προβλέψεις της έκθεσης μιλώντας για αβέβαιες προβολές, οι οποίες μπορεί να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν.

Για την τρύπα αυτή όμως των 2,8 δισ ευρώ, η έκθεση κατευθύνει την ελληνική κυβέρνηση σε μία νέα σειρά μέτρων, που αφορούν το περαιτέρω «ψαλίδισμα» των δημοσίων δαπανών, αλλά και το επιπλέον κούρεμα σε φοροαπαλλαγές, οι οποίες βέβαια χρειάζεται να σημειωθεί πως είναι ήδη «κουρεμένες» στο ελάχιστο!

Συγκεκριμένα, η έκθεση παροτρύνει την κυβέρνηση για τη διετία 2015-2016 να συνεχίσει να λαμβάνει τα μέτρα, που κανονικά θα έληγαν, να αποσύρει κάθε είδους φοροαπαλλαγής, να διευρύνει τη φορολογική βάση, αλλά και να συνεχίσει με τη μείωση των τρέχουσων δαπανών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως η Κομισιόν προς το παρόν και για τα επόμενα χρόνια βάζει πάγο σε οποιαδήποτε απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των φόρων, όπως για παράδειγμα η μείωση στο ΦΠΑ για την εστίαση, που η κυβέρνηση θα το θέσει τον Ιούνιο.

Ιδιαίτερη έκπληξη προκάλεσαν οι αναφορές της έκθεσης της Κομισιόν για τον δημόσιο τομέα! Μάλιστα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως στο δημόσιο κάποιοι κοροϊδεύουν και εξαπατούν, δεν πηγαίνουν στη δουλειά τους και πρέπει να αντικατασταθούν από νέους με προσόντα. Ο κοινοτικός αξιωματούχος αναφέρει πως στο δημόσιο κάποιοι δουλεύουν με ανύπαρκτα ή και πλαστά στοιχεία,

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, η Κομισιόν ζητά εντατικοποίηση βγάζοντας και πάλι κίτρινή κάρτα. Αναφέρεται πως ο κανόνας των προσλήψεων 1/5 δεν εκπληρώνεται με την πρόσληψη νέων εργαζομένων με υψηλά προσόντα και κυρίως στον τομέα της φορολογικής διοίκησης.

Ρεπορτάζ: Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Πηγή: newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα