«Μαγικό χαλί» για να μην φοβούνται οι ηλικιωμένοι το πέσιμο

Πλαστικές οπτικές ίνες, ενσωματωμένες στο υπόστρωμα του χαλιού, θα μπορούν να «χαρτογραφήσουν» πιθανές αστάθειες του πέλματος, όταν κάποιος βαδίζει επάνω στο χαλί, στέλνοντας αυτόματα σήμα κινδύνου! Μικροσκοπικοί ηλεκτρονικοί αισθητήρες στις άκρες του χαλιού στέλνουν αυτόματα σήματα σε έναν υπολογιστή, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να αναλυθούν, να δείξουν σε μόνιτορ το αποτύπωμα του πέλματος, αλλά και να εντοπίσουν τις σταδιακές αλλαγές στην κινησιακή συμπεριφορά των ποδιών, ή ακόμη και ένα ξαφνικό περιστατικό, όπως μια πτώση ή γλύστριμα.

Υπολογίζεται ότι 30% -40% των ηλικιωμένων έχουν

τουλάχιστον μία πτώση το χρόνο, συνήθως μέσα στο σπίτι τους. Αυτό είναι το πιο σοβαρό και συχνό από τα ατυχήματα στο σπίτι, και ευθύνεται για το 50% των εισαγωγών σε νοσοκομεία, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών.

Έξυπνα χαλιά και μοκέτες

Παρουσιάζοντας την έρευνα τους στο συνέδριο ιατρικών-τεχνολογικών εφαρμογών «Photon 12», οι κατασκευαστές του συγκεκριμένου χαλιού επεσήμαναν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εφοδιαστούν με «έξυπνα χαλιά» ή «έξυπνες μοκέτες» οι οίκοι ευγηρίας, οι θάλαμοι νοσηλείας των νοσοκομείων, καθώς και απλά σπίτια. Οι φυσιοθεραπευτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν το συγκεκριμένο χαλί για να αλλάξουν και να βελτιώσουν τον «χάρτη βάδισης» ενός ατόμου.

Η τεχνολογία απεικόνισης είναι τόσο ευέλικτη που θα μπορούσε ακόμη και να αναπτυχθεί για την ανίχνευση χημικών διαρροών ή φωτιάς, ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Πώς λειτουργεί

Η ερευνητική ομάδα, από τρία ακαδημαϊκά σχολεία και το Photon Science Institute στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική τομογραφίας, παρόμοια με εκείνη των νοσοκομειακών τομογράφων. Χαρτογραφεί εικόνες δύο διαστάσεων, με τη χρήση πολλαπλασιαστών φωτός που έχουν τοποθετηθεί κάτω από την επιφάνεια του έξυπνου χαλιού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Patricia Scully, πιστεύουν ότι το μαγικό χαλί θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο για να βοηθήσει τους ανθρώπους στην άμεση συνέπεια της πτώσης, αλλά και για τον εντοπισμό ανεπαίσθητων αλλαγών στο περπάτημα του ηλικιωμένου, που μπορεί να μην εντοπιστούν από κάποιο μέλος της οικογένειας ή τον φροντιστή του.

Η Δρ Scully, δήλωσε: “Το χαλί μπορεί να συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση ενός ατόμου. Από εντοπισμό κινητικών προβλήματων, έως ανίχνευση υγρών του σώματος (εκχυμώσεις, ακράτεια ούρων κ.λπ). Οι πτώσεις, ιδιαίτερα, είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για τη γηράσκουσα κοινωνία μας. Περισσότερα από το ένα τρίτο των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας πέφτουν κάθε χρόνο, τόσο μέσα στα νοσοκομεία όσο και μέσα στα σπίτια τους. Οι ηλικιωμένοι θα επωφεληθούν από το χαλί, καθώς, εντοπίζοντας τις αστάθειές τους, θα μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία και τη μυϊκή δύναμη των ποδιών τους».

Πηγή: cosmedic.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα