Λονδίνο…η πρωτεύουσα του κόσμου

Το Λονδίνο, η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Τάμεση, στη νοτιοανατολική Αγγλία. Βρίσκεται 75 χιλιόμετρα από τη θάλασσα της Μάγχης και χωρίζεται από τον Τάμεση σε δύο μέρη, στη βόρεια και τη νότια όχθη. Αποτελεί μία από τις συναρπαστικότερες πόλεις του κόσμου με πολλαπλά αξιοθέατα, που μετά τη Νέα Υόρκη μπορεί επάξια να διεκδικεί τον τίτλο «το κέντρο του κόσμου». Πάμε να γνωρίσουμε από κοντά λοιπόν αυτή τη πανέμορφη πόλη!

Μπορείτε να ξεκινήσετε την περιήγησή σας από το εντυπωσιακό

κτίριο του Κοινοβουλίου που στεγάζει τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων και αποτελεί έμβλημα της πόλης, το Μπιγκ Μπεν. Το Κοινοβούλιο αρχικά στεγάσθηκε στο ανάκτορο του Ουέστμινστερ. Το 1834 μετά την καταστροφή του από πυρκαγιά άρχισαν να κατασκευάζονται τα νέα κτίρια, όπου στεγάζεται σήμερα. Ο πύργος με το ρολόι, το πασίγνωστο Μπιγκ Μπεν, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Κοινοβουλίου και αποτελεί τμήμα του συνολικού κτίσματος. Η κατασκευή του ρολογιού ολοκληρώθηκε το 1858 και ζύγιζε 13 τόνους. Το 1859 ράγισε και δεν λειτούργησε για 3 χρόνια. Το ράγισμα είναι ορατό ακόμα και σήμερα. Το ρολόι λειτουργεί από τότε με ηλεκτρονικό μηχανισμό και συγχρονίζεται με το αστεροσκοπείο του Greenwich.

Δίπλα από το Κοινοβούλιο, θα συναντήσετε το αβαείο του Ουέστμινστερ, μία όμορφη γοτθική εκκλησία που συγκαταλέγεται από το 1987 στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ιδρύθηκε το 1040 και αποτελεί το πιο αξιόλογο θρησκευτικό οικοδόμημα του Λονδίνου. Η σημερινή εκκλησία χτίστηκε το 1245 από τον Ερρίκο τον Γ για να αποτελέσει τον τόπο ταφής του, αλλά και των απογόνων του. Η ιστορία του μεγαλοπρεπή ναού έχει συνδεθεί με μεγάλες προσωπικότητες της Βρετανίας, καθώς φιλοξενεί τους τάφους του Κάρολου Ντίκενς, του Τζέφρι Τσότσερ και του Κάρολου Δαρβίνου. Εντός του αβαείου εκτίθεται ένας ανεκτίμητης αξίας ιστορικός θησαυρός, με έργα τέχνης χρονολογούμενα από τον 12ο αιώνα, γλυπτά και ομοιώματα μοναρχών της Βρετανίας. Έχει φιλοξενήσει 16 βασιλικούς γάμους και αποτελεί το χώρο στέψης του κάθε Άγγλου μονάρχη από το 1066.

Η πλατεία Τραφάλγκαρ είναι η μεγαλύτερη πλατεία του Λονδίνου και μία από τις πιο διάσημες πλατείες στον κόσμο. Σε αυτήν καταλήγουν επτά αρτηρίες της πόλης και εκεί βρίσκεται το άγαλμα του ήρωα της ομώνυμης ναυμαχίας Οράτιου Νέλσον.

Στη βόρεια πλευρά της πλατείας βρίσκεται η Εθνική Πινακοθήκη, κτισμένη το 1824, στεγάζει πάνω από 2.000 έργα από το 13ο-19ο αιώνα και διαθέτει τουλάχιστον ένα πίνακα από κάθε μεγάλο ζωγράφο.

Στη νότια πλευρά της πλατείας, ένας δρόμος οδηγεί μέσα από ένα πάρκο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Το τότε παλάτι του Μπάκιγχαμ, χτίστηκε ως χειμερινό ενδιαίτημα του πρώτου δούκα του Μπάκιγχαμ το 1705.Το 1826 ο βασιλιάς Γεώργιος IV ζήτησε από το φημισμένο αρχιτέκτονα John Nash να επεκτείνει, γνωστό τότε ως Buckingham House, σε ένα παλάτι. Ο ίδιος απεβίωσε πριν ολοκληρωθεί και έτσι η βασίλισσα Βικτώρια ήταν η πρώτη που έμεινε στο παλάτι και καθιέρωσε τα ανάκτορα ως βασιλική κατοικία. Το παλάτι έχει περίπου 600 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων της αίθουσας του θρόνου, μία αίθουσα χορού, πινακοθήκη και ακόμη και πισίνα. Όταν η βασίλισσα βρίσκεται στο παλάτι υψώνεται μία σημαία. Καθημερινά γίνεται αλλαγή φρουράς, όπου αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

Επισκεφθείτε το διάσημο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Μαντάμ Τισσώ, όπου μπορείτε να δείτε σε αληθινές διαστάσεις διάσημα πρόσωπα από την ιστορία ή την σύγχρονη εποχή και να φωτογραφηθείτε μαζί τους. Το μουσείο δημιουργήθηκε από την Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Marie Tussaud και πρωτολειτούργησε το 1884.

Το Βρετανικό μουσείο είναι ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της Μεγάλης Βρετανίας και το αρχαιότερο εθνικό μουσείο του πλανήτη καθώς ιδρύθηκε το 1753. Διαθέτει περισσότερα από 7 εκατομμύρια εκθέματα από όλη την παγκόσμια κληρονομιά και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού από την αρχή του μέχρι και σήμερα. Το κτίριο που στεγάζει το Βρετανικό μουσείο είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα ελληνικής αρχιτεκτονικής, με 44 στήλες ιονικού ρυθμού, ύψους 45 μέτρων. Ανάμεσα στα εκθέματα του Βρετανικού μουσείου βρίσκονται και τα μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν κατά την Τουρκοκρατία.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα