Λέει «όχι» στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ο Λοβέρδος

Τις προτάσεις της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση των κομμάτων, κοινοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σχολίασε και ευρύτερα πολιτικά ζητήματα.

Στο επίκεντρο της πρότασης του νέου κόμματος βρίσκεται η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων και των βουλευτών.

Ο κ. Λοβέρδος

πρότεινε μεικτό σύστημα χρηματοδότησης, βάση του οποίου κάθε κόμμα θα έχει την ευχέρεια να επιλέγει είτε μόνο ιδιωτική χρηματοδότηση, είτε κρατική, είτε ένα συνδυασμό.

Συνοπτικά οι προτάσεις του κ. Λοβέρδου, όπως τις ανέφερε, έχουν ως εξής:

- Να προβλεφθεί η δυνατότητα αποκλειστικά ιδιωτικής χρηματοδότησης, αλλά και χρηματοδότησης από νομικά πρόσωπα

- Να καταργηθεί η υποκριτική ύπαρξη ανώτατων ορίων από ιδιωτική χρηματοδότηση. Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος σχολιάζοντας τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με την χρηματοδότηση των κομμάτων: «Όποιος ξέρει τα θέματα γελάει»

- Η χρηματοδότηση να γίνεται μέσω μη κερδοσκοπικών ενώσεων

- Να δηλώνει ο κάθε ιδιώτης που χρηματοδοτεί ένα κόμμα τα πλήρη στοιχεία του, όπως ΑΦΜ, ΔΟΥ κλπ.

- Τα κόμματα να ανακοινώνουν σε μηνιαία βάση τα οικονομικά στοιχεία τους

- Τα κόμματα της Βουλής να συμφωνήσουν σε κοινή μέθοδο λογιστικής αποτύπωσης των δαπανών.

- Αν δεν εντοπιστούν προβλήματα συνταγματικότητας, να δοθεί η ίδια δυνατότητα στους βουλευτές, να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες. Αν εντοπιστούν συνταγματικά προβλήματα να τεθεί το ερώτημα αν είναι δεκτή σχετική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Λοβέρδος στην εισήγησή του σημείωσε ότι η σημερινή κατάσταση επιτρέπει την καχυποψία.

Απαντώντας στην κριτική ότι με την ιδιωτική χρηματοδότηση τα κόμματα θα εξαρτώνται από επιχειρηματικά συμφέροντα υπογράμμισε ότι η πρόσδεση άνευ όρων στους επιχειρηματίες μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε καθεστώς,ότι τα πλεονεκτήματα της διαφανούς χρηματοδότησης είναι ορατά και ότι είναι καλύτερο να ξέρεις από το να μην ξέρεις.

Αναφερόμενος σε ευρύτερα πολιτικά θέματα, ο κ. Λοβέρδος είπε «όχι» στις εκλογές και σημείωσε πως αν η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει, η Βουλή ας δώσει άλλη λύση.

Επίσης άφησε αιχμές για όσους δεν στηρίζουν το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, λέγοντας ότι περί άλλα τυρβάζουν.

Επίσης έδωσε εύσημα, χωρίς να τον κατονομάσει, στον πρώην υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, αφού ανέφερε πως οι θεσμοί της διαφάνειας οδήγησαν στον έλεγχο πολιτικών και κομμάτων μετά τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών το 2009 και 2010.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι η «Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα» δεν συζητάει μειώσεις συντάξεων.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα