Κοντά σε εμφύλιο η Ουκρανία – Μάχες με νεκρούς [Εικόνες-Bίντεο]

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει τις επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών στην πόλη Κραματόρσκ.

Μετά από σύντομη σκληρή μάχη με τους αυτονομιστές, ουκρανοί στρατιώτες που επέβαιναν σε ελικόπτερα, κατάφεραν να καταλάβουν το κοντινό στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί έξω από την πόλη Κραματόρσκ, ενώ ακτιβιστές κάνουν λόγο για τραυματίες. Επιχείρηση έχει ξεκινήσει και στο Σλαβιάνσκ, πόλη στην οποία το Σάββατο οι φιλορώσοι κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα. Περίπου 40 χιλιόμετρα έξω

από την πόλη βρίσκονται τουλάχιστον 14 τεθωρακισμένα οχήματα με ουκρανικές σημαίες, ένα ελικόπτερο καθώς και στρατιωτικά φορτηγά

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνομιλία του σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσουν τη χρήση βίας από τις ουκρανικές αρχές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν «τόνισε ότι η Ρωσία αναμένει μια σαφή καταδίκη, από μέρους των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητα, αυτών των αντισυνταγματικών ενεργειών», ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Πηγή του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες από την πλευρά του στρατού στην επιχείρηση στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ. Ωστόσο, η ίδια πηγή δεν μπόρεσε να δώσει πληροφορίες για τον αριθμό των νεκρών από την πλευρά των αντικυβερνητικών ακτιβιστών.

Δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο για το οποίο υπήρξε ο ισχυρισμός ότι απεικονίζει ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που κατερρίφθη. Ωστόσο, το βίντεο προέρχεται από τη Συρία…

Δύο υποψήφιοι για την προεδρεία της Ουκρανίας, ένας υποστηρικτής της Μόσχας και ένα πρώην μέλος του κόμματος του έκπτωτου προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβτις, δέχθηκαν επίθεση στο Κίεβο, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε προκαλούν βαθιά ανησυχία. Κατά τα φαινόμενα, τα γεγονότα εξελίσσονται βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου», δήλωσε ο Κονσταντίν Ντολγκόφ εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι πληροφορίες για θύματα κατά την ανακατάληψη του αεροδρομίου δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι από τέσσερις έως έντεκα, ωστόσο δεν υπάρχει επιβεβαίωση από επίσημα χείλη.
Ο υπηρεσιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Κραματόρσκ έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

«Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το Russia Today μεταδίδει ότι υπάρχουν τέσσερις νεκροί και δύο τραυματίες από την επίθεση που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός σε αεροδρόμιο που βρίσκεται ανάμεσα σε Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ.

Ο ουκρανικός στρατός έχει αποκλείσει όλους τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη Σλαβιάνσκ, μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Το αμερικανικό πρακτορείο, Associated Press, μεταδίδει ότι πέφτουν εδώ και ώρα πυροβολισμοί στο αεροδρόμιο της πόλης Κραματόρσκ στην Ανατολική Ουκρανία, όπου η κυβέρνηση έστειλε δυνάμεις για να ξαναπάρουν τον έλεγχο από φιλορώσους.

Ο δήμαρχος της πόλης υποστηρίζει ότι Ουκρανικά στρατεύματα έχουν καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο και μπλοκάρουν την είσοδο.

Ουκρανοί στρατιώτες αποβιβάστηκαν από τουλάχιστον δύο ελικόπτερα σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στα περίχωρα της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανταποκρίτρια του Reuters.

Ντόπιοι δημοσιογράφοι, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Ίντερφαξ, είχαν πει λίγο νωρίτερα ότι πυρά αυτόματων όπλων ακούγονται από την περιοχή, στην οποία βρίσκεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Κραματόρσκ και είχαν προσθέσει ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος πέταξε χαμηλά πάνω από την περιοχή.

Η ανταποκρίτρια του Reuters στην πόλη αυτή ανέφερε ότι είδε πρώτα ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει πάνω από την πόλη και έπειτα τέσσερα στρατιωτικά ελικόπτερα να πετούν πάνω από το αεροδρόμιο.

Δύο από αυτά προσγειώθηκαν και στην συνέχεια όταν άρχισαν να αποβιβάζονται στρατιώτες στο έδαφος και να διασχίζουν το αεροδρόμιο, ντόπιοι που ελέγχουν ένα οδόφραγμα φώναζαν Ντροπή! Γυρίστε στο σπίτι σας!».

Η ανταποκρίτρια Γκαμπριέλα Μπατζίνσκα διευκρίνισε ότι ντόπιοι με ρωσικές σημαίες έχουν στήσει ένα οδόφραγμα με σακιά από άμμο και με λάστιχα έξω από την πύλη του αεροδρομίου. Ορισμένοι από αυτούς δείχνουν να ετοιμάζουν βόμβες μολότοφ.

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ είχε μεταδώσει επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ότι εξαπολύθηκε μια «ειδική επιχείρηση» κατά των φιλορώσων αυτονομιστών που κατέλαβαν κτίρια στην πόλη αυτή το περασμένο Σάββατο.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου 10 θωρακισμένα, 7 άρματα μάχης και 7 οχήματα μεταφοράς προσωπικού με μέλη των ειδικών δυνάμεων κοντά στην τοποθεσία Ιζιούμ, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της Σλαβιάνσκ, στην οδική αρτηρία που οδηγεί εκεί από το Χάρκοβο.


Οι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνοδεύονται από αστυνομικούς, εγκατέστησαν στον δρόμο ένα σημείο ελέγχου, με ένα ελαφρύ θωρακισμένο, που προστατεύεται από φράγματα από μπετόν. Αυτοί ελέγχουν όλα τα οχήματα που διέρχονται από το σημείο αυτό.

«Δεν θα ανοίξουμε πυρ εναντίον ειρηνικών ανθρώπων. Μη φοβάστε, όλα έγιναν για να παραδώσουν οι άνθρωποι τα όπλα. Έγιναν διαπραγματεύσεις, αλλά αυτές δεν απέφεραν καρπούς», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν οι στρατιωτικοί θα επέμβουν άμεσα, ο αξιωματικός διαβεβαίωσε ότι «αυτό είναι δουλειά των δυνάμεων (του υπουργείου) Εσωτερικών. Εμείς βρισκόμαστε εκεί για να τους βοηθήσουμε», επισήμανε.

Μεντβέντεφ: Ελπίζω να έχουν μυαλά στο κεφάλι τους

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από τη Μόσχα, έρχεται από τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι ουκρανικές αρχές «να έχουν τα μυαλά» για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης : «Η Ουκρανία βρίσκεται στο χείλος τους εμφυλίου. Αυτό είναι τρομακτικό.»

Η Ουάσιγκτον στο πλευρό του Κιέβου

Ο Λευκός Οίκος δικαιολόγησε την επιχείρηση των Ουκρανών λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Κιέβου «έχει την ευθύνη να διαφυλάττει το νόμο και την τάξη». Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Τζέι Κάρνει πρόσθεσε ότι εξετάζονται νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

Keywords
Τυχαία Θέματα