Κολλήσαμε απεργιακό «μικρόβιο»…και την Κομισιόν!

Η κρίση βέβαια δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο παρά το γεγονός ότι είμαστε τα κύρια θύματα της. Τώρα όμως παύουν να είναι Ελληνικό φαινόμενο και οι απεργίες.

Μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς απέργησαν σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες, μια ημέρα πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ που θα είναι αφιερωμένο στον προϋπολογισμό της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις δαπάνες της Ένωσης

που αξιώνουν τα κράτη-μέλη και για τις επιθέσεις που δέχονται για το προνομιακό μισθολογικό τους καθεστώς.

Περίπου 500 άτομα συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο προαύλιο της εισόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να διαδηλώσουν εναντίον των μέτρων που απειλούν τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και τη δυνατότητα να κάνουν προσλήψεις.

«Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΕΕ κοστίζει 0,67 ευρώ καθημερινά ανά πολίτη», υπενθυμίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα εργατικά συνδικάτα των υπαλλήλων.

«Ζητούμε από τα κράτη μέλη να αποκτήσουν το θάρρος να πούνε στους πολίτες τους πως η μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού θα επισύρει ένα ακόμη μεγαλύτερο κόστος για τον καθένα τους: το κόστος της μη Ευρώπης, ή το κόστος της λιγότερης Ευρώπης», υποστήριξαν.

Άλλη μία απεργιακή κινητοποίηση έχει προγραμματισθεί για τις 16 Νοεμβρίου. Από την κινητοποίηση αυτή προκλήθηκε σημαντική αναστάτωση στη λειτουργία των υπηρεσιών των Βρυξελλών: ο Ιταλός επίτροπος Βιομηχανίας αναγκάσθηκε να μην κάνει τις δηλώσεις του στη μητρική του γλώσσα, διότι στην αίθουσα δεν βρισκόταν κανείς να μεταφράζει.

«Πέραν της σοβαρής υποβάθμισης των εργασιακών συνθηκών στους θεσμούς της ΕΕ θα υπονομεύσει μετά βεβαιότητας τη δυνατότητα των θεσμών να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το προσωπικό και προς τους ευρωπαίους πολίτες», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιοϋπαλληλικών Ενώσεων.

Αύριο, οι υπουργοί Οικονομικών θα προσπαθήσουν στις Βρυξέλλες να βρουν τη χρυσή τομή με το Ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά την αύξηση της συνεισφοράς προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για το 2012 και για να συνταχθεί ο προϋπολογισμός της Ένωσης για το 2013.

Οι διαπραγματεύσεις προοιωνίζονται δύσκολες, διότι οι κυβερνήσεις των πιο εύπορων κρατών απορρίπτουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ζητούν γενναίες περικοπές σε όλους τους τομείς της, ιδίως αυτές που αφορούν τη διοίκηση.

Το 2011 σε έναν προϋπολογισμό ύψους 126,4 δισεκ. ευρώ, οι διοικητικές δαπάνες αντιστοιχούσαν σε 7,9 δισεκ. ευρώ, ήτοι στο 6%, εκ των οποίων οι μισές αφορούσαν τη μισθοδοσία, στην οποία θα πρέπει να προστεθούν άλλα 1,2 δισεκ, ευρώ για συντάξεις.

Πέρα από τις συντάξεις, η Επιτροπή δαπάνησε 3,3 δισεκ. ευρώ, το Ευρωκοινοβούλιο 1,5 δισεκ., το Συμβούλιο της Ευρώπης 505 εκατ. και η Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσεων 457 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τους άλλους τομείς, τα έξοδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανήλθαν σε 333 εκατ. ευρώ και τα ευρωπαϊκά σχολεία 169 εκατ. ευρώ.

Στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχολούνται πάνω από 40.000 υπάλ

Keywords
Τυχαία Θέματα