Κολλαγόνο: Ομορφιά… «εκ των έσω»!

Η εικόνα του δέρματος δεν αντικατοπτρίζει μόνο την ηλικία σας, αλλά αδιαμφισβήτητα αποτελεί και τον «καθρέφτη» της διατροφής σας. Ακόμη και αν βάλατε τη σωστή κρέμα προσώπου, ξέρετε καλά πως μία καλή και «φρέσκια» εξωτερική εμφάνιση απαιτεί τη θρέψη του οργανισμού.. σε βάθος!

Το κολλαγόνο είναι μία πρωτεΐνη «κλειδί» για τον οργανισμό και βρίσκεται σε ολόκληρο σχεδόν το σώμα, ως βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού. Η επιφάνεια κάτω από το δέρμα αποτελείται από συνδετικό ιστό, συνεπώς τα επίπεδά

κολλαγόνου στο σώμα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του δέρματος, συμβάλλοντας στην ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του. Όμως, με την πάροδο των χρόνων το κολλαγόνο αποδομείται και η παραγωγή του μειώνεται, καθιστώντας την εμφάνιση ανεπιθύμητων ρυτίδων, θαμπάδας και ξηρότητας θέμα χρόνου. Αλήθεια, τι θα μπορούσατε να εντάξετε στη διατροφή σας προκειμένου να «ωθήσετε» την παραγωγή κολλαγόνου και να βοηθήσετε το δέρμα σας να φανεί υγιέστερο και πιο λαμπερό;

H βιταμίνη C διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ομαλή σύνθεση και την αναγέννηση του κολλαγόνου. Περιέχεται σε όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ), στις πιπεριές, στο μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, την πατάτα, το ακτινίδιο και τις φράουλες.

Εντάξτε στο ­μενού σας πηγές πρωτεΐνης όπως το ψάρι, το άπαχο κρέας, τα πουλερικά, τα τυριά μειωμένων λιπαρών, τα ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Οι ζωικές πρωτεΐνες περιέχουν μεγάλο αριθμό, αλλά και τη σωστή αναλογία απαραίτητων αμινοξέων που απαιτούνται από τον ανθρώπινο οργανισμό, παρέχοντας έτσι τις «δομικές μονάδες» για το σχηματισμό όλων των τύπων κολλαγόνου που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα φρούτα με κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, ενώ παράλληλα θεωρούνται βασικοί «σύμμαχοι» της επιδερμίδας λόγω του αντιοξειδωτικού τους περιεχομένου που προστατεύει τον οργανισμό από τη φυσική φθορά του χρόνου, αλλά και από την καθημερινή φθορά που προκαλείται από παράγοντες όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η υπεριώδης ακτινοβολία και το κάπνισμα.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται πως συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου, ενώ παράλληλα ενισχύουν τις μεμβράνες των κυττάρων, αποτρέποντας έτσι και την αποδόμησή του. Θα τα βρείτε στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, στους ξηρούς καρπούς, καθώς και σε εμπλουτισμένα με ω3 τρόφιμα, όπως για παράδειγμα οι μαλακές μαργαρίνες.

Τα σκευάσματα κολλαγόνου σε υγρή, πόσιμη μορφή που κυκλοφορούν στην αγορά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν συμπλήρωμα μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, που πιθανότατα συμβάλλει στην υγεία του δέρματος λόγω της περιεκτικότητάς του σε απαραίτητα αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την παραγωγή κολλαγόνου. «Να το πιείτε στο ποτήρι» που λέμε…

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Ελίζα Τζόβα κατάγεται από τα Ιωάννινα. Είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά την εκπόνηση της πτυχιακής της μελέτης ασχολήθηκε εκτενώς με τη σχέση της διατροφής με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Από το 2010 διατηρεί δικό της Διαιτολoγικό γραφείο Τροποποίησης Συμπεριφοράς και Ελέγχου Βάρους nutrimed στο Χολαργό, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής το οποίο εξατομικεύεται στις προσωπικές ανάγκες, τις επιθυμίες σας και ενσωματώνεται τελικά στον τρόπο ζωής σας με στόχο όχι μόνο την απώλεια, αλλά και τη διατήρηση του νέου σωματικού βάρους.

Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων- Διατροφολόγων και έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων Διατροφής – Διαιτολογίας, Παχυσαρκίας και Αθηροσκλήρωσης. Τέλος, αρθρογραφεί τακτικά στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για θέματα που αφορούν την υγεία και τη διατροφή.

Πηγή: markostv.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα