Κόλιν Φερθ: Ο «βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος» κερδίζει και πάλι το κοινό [εικόνες]

Σαν σήμερα 10 Σεπτεμβρίου, το 1960 γεννήθηκε ο Άγγλος ηθοποιός Κόλιν Φερθ. Έκανε το ντεμπούτο του στο θεατρικό σανίδι του Λονδίνου, στην West End παραγωγή του «Σχέσεις Προδοσίας». Το 1984 πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά του συγκεκριμένου έργου μαζί με τον Ρούπερτ Έβερετ. Έχτισε την κινηματογραφική του καριέρα συμμετέχοντας σε ταινίες όπως «Βαλμόν» του Μίλος Φόρμαν, «Τα Φτερά της Διασημότητας», «Ο Κύκλος των Φίλων», «Ο Άγγλος Ασθενής» του Άντονι Μινγκέλα, «Τα Χίλια Εκτάρια» δίπλα στις Τζέσικα Λανγκ και Μισέλ Πφάιφερ, «Ερωτευμένος Σαίξπηρ» και «Αυτή Είναι η Ζωή Μου».

Κέρδισε αναγνωρισιμότητα παγκοσμίως το 2001, με το ρόλο του Μαρκ Ντάρσι στην ταινία «Το Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς», όπου συμπρωταγωνιστούσε με την υποψήφια για Όσκαρ Α” Γυναικείου Ρόλου Ρενέ Ζελβέγκερ και τον Χιου Γκραντ. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει επίσης τις ταινίες «Η Σημασία τού να Είναι Κανείς Σοβαρός», «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι», «Αγάπη Είναι…», «Εκεί που Βρίσκεται η Αλήθεια» του Ατόμ Εγκογιάν, «Νάνι ΜακΦι: Η Μαγική Νταντά», «Όταν Με Βρήκε» της Έλεν Χαντ, «Σύζυγος… Κατά Λάθος», «Mamma Mia!», «Genova» του Μάικλ Ουίντερμποτομ, «Easy Virtue».

Επίσης πρωταγωνίστησε στην πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Τομ Φορντ, «A Single Man».

Προσεχώς θα πάρει μέρος στις ταινίες «Main Street» με τον Ορλάντο Μπλουμ, «Tinker, Tailor, Soldier, Spy» με τον Γκάρι Όλντμαν και «The Promised Land» του Μάικλ Ουίντερμποτομ με τον Τζιμ Στέρτζες.

Το 2011, ο Φερθ βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α” Ανδρικού Ρόλου για το ρόλο του ως Βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος στην ταινία Ο Λόγος του Βασιλιά (The King’s Speech). Για την ερμηνεία του βραβεύτηκε επίσης με Χρυσή Σφαίρα, BAFTA και Screen Actors Guild Award.

Επιλεγμένη φιλμογραφία

o Αυτή Είναι η Ζωή μου (1999),

o Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς, Το (2001),

o Περηφάνια και Προκατάληψη (TV) (1995),

o Σημασία του να Είναι Κανείς Σοβαρός, Η (2002),

o Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι, Το (2003),

o Μπρίτζετ Τζόουνς: Η Επόμενη Σελίδα (2004),

o Εκεί που Βρίσκεται η Αλήθεια (2005),

o Νάνι Μακφί-Η Μαγική Νταντά (2005),

o Τελευταία Λεγεώνα, Η (2007),

o Genova (2008),

o Mamma Mia! (2008),

o Ένας Ονειρεμένος Γάμος (2008),

o Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέϊ (2009),

o Ένας Άνδρας Μόνος (2009),

o Ο Λόγος του Βασιλιά (2010),

o Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι (2011),

o Εντιμότατοι Απατεώνες (2012)

Από τον Νίκο Μουρατίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα