Κινδυνεύει με λουκέτο το Γηροκομείο Ικαρίας.

Εδώ και 8 μήνες οι γέροντες, που φιλοξενούνται στο Γηροκομείο Ικαρίας ζουν χάρη στην προσφορά και τον εθελοντισμό των εργαζομένων του ιδρύματος, που αν και απολυμένοι, δεν έχουν σταματήσει ούτε μια μέρα να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, αλλά και στην τοπική κοινωνία, που συμπαραστέκεται και βοηθά το Γηροκομείο, το οποίο έχει πέσει στη δίνη του παραλογισμού.

Το Γηροκομείο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997 και ανήκει στη Μητρόπολη Σάμου και Ικαρίας. Οι λειτουργικές του ανάγκες καλύπτονταν από

δωρεές, από προσφορές, από εμβάσματα και από τις συντάξεις των γερόντων, που φιλοξενεί. Μάλιστα έχει δεχθεί μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη προσφορά ενός εκατομμυρίου δολαρίων από τον Ικαριώτη Σουρουμάνη ομογενή της Αμερικής, για την κατασκευή μιας επιπλέον πτέρυγας στο δεύτερο όροφο του κτηρίου με το όνομα του δωρητή,. Η δωρεά αυτή όμως έχει μπλοκάρει σε μια δικαστική διαμάχη ανάμεσα στη Μητρόπολη και το ίδρυμα που τη διαχειρίζεται, το Panikarian Foundation of America.

To Μάιο του 2011 η Μητρόπολη αποφασίζει επικαλούμενη οικονομικούς και όχι μόνο λόγους, να αναστείλει τη λειτουργία του Γηροκομείου και να μεταφέρει τους γέροντες στη Σάμο. Αντιδρώντας άμεσα ο Δήμος αποφασίζει οικονομική στήριξη του Γηροκομείου ύψους 30.000 ευρώ. Η Μητρόπολη, ενώ αρχικά δέχεται, ξαφνικά με δεύτερη απόφαση της τον Ιανουάριο του 2012, απολύει το προσωπικό και προχωράει στο κλείσιμο του ιδρύματος. Ο Δήμος, τότε, ζητάει να αναλάβει εκείνος εξ΄ολοκλήρου τη διαχείριση του Γηροκομείου και να του παραχωρηθεί η κυριότητα της έκτασης, για να προχωρήσει σε ανακατασκευή και να βγάλει άδειας λειτουργίας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια σύγχρονη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων. Ο μητροπολίτης κάνει αποδεκτό το αίτημα. « Η τοπική μας εκκλησία ως φιλόστοργη Μητέρα και επειδή θέλει να διασφαλίσει τους Γέροντες αποφάσισε χωρίς δεύτερες εμπάθειες ή δεύτερες σκέψεις να παραχωρήσει την κυριότητα του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας, Η Στέγη της Παναγίας ,στο Δήμο Ικαρίας , ο οποίος και το εζήτησε ,με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη της τις οποίες ήδη ενεργοποίησε προς την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ. Ευσέβιος».

Ωστόσο, η Ιερά Σύνοδος στη δική της απόφαση βάζει όρο, να γίνει πρώτα η ανακατασκευή και η έκδοση άδειας λειτουργίας και στη συνέχεια να παραχωρηθεί η κυριότητα. Στο αδιέξοδο, που δημιουργήθηκε, ο Δήμος αντιδρά και σε μια προσπάθεια να λήξει το θέμα , αντιπροσωπεία του, με επικεφαλής το Δήμαρχο Ικαρίας, κ.Σταυρινάδη, τον κ. Σκάρο( αντιδήμαρχο),την κ.Μπινίκου (δημοτική σύμβουλο) ,Τοκ.Κ. Γιάκα(πρόεδρο του Panikarian foundation of America) και τον κ. Κεσσέ (νομικό σύμβουλο του Δήμου)επισκέφτηκε τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, για να του εκθέσει αυτό το σοβαρό για την Ικαρία θέμα. Ο Προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας υποσχέθηκε, να βοηθήσει προς την εξεύρεση λύσης, καθώς θεώρησε αδιανόητο, να μείνουν οι γέροντες στο δρόμο.

Και ενώ η κατάσταση παρέμενε αίολη, μια καινούργια κίνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα