Κεντρική και ανατολική Εύβοια…ταξίδι στο μπαλκόνι του Αιγαίου

Το Αλιβέρι, είναι μία σύγχρονη κωμόπολη, η οποία παρουσιάζει οικονομική και εμπορική δραστηριότητα. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω σε δύο λόφους, και βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ. από τις ακτές του Ευβοϊκού κόλπου. Λιμάνι του Αλιβερίου είναι ο Κάραβος, που αποτελεί και το τουριστικό κέντρο της περιοχής. Η έδρα του δήμου συμπληρώνεται και από τον καταπράσινο Γαβαλά, τα Θαρούνια, το Τραχήλι και πολλούς ακόμα όμορφους οικισμούς. Η λίμνη Δύστου έξω από το Αλιβέρι, οφείλει την ονομασία της στην αρχαία πόλη που ήταν χτισμένη στις όχθες της

και χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στη χώρα μας.

Η Δίρφυς αποτελεί τον κατ’ εξοχήν στόχο όσων είναι λάτρεις του βουνού και της ορειβασίας. Το ορειβατικό καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μέτρων. Η Στενή, έδρα του δήμου Διρφύων, ένα από τα ομορφότερα ελληνικά ορεινά θέρετρα, συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές ενός καλού τουριστικού οικισμού, ενώ τα παραδίρφυα χωριά συναγωνίζονται το ένα με το άλλο σε βουνίσιες ομορφιές αλλά και βυζαντινά κυρίως μνημεία. Στο δήμο αυτό βρίσκεται η όμορφη Λούτσα με το ναό της Αγ.Παρασκευής. Τα Καμπιά με το σπηλαιώδη ναϊσκο της Αγ. Κυριακής και ο Άγιος Αθανάσιος πηγή πολύτιμων ευρημάτων προϊστορικής τέχνης. Ο Παλιούρας, οι Καθενοί, οι Βούνοι, ο Μίστρος, η Αμφιθέα και η Άνω και Κάτω Στενή με το μοναδικό Αισθητικό Δάσος. Στους δυτικούς πρόποδες βρίσκονται ο Πισσώνας και ο Θεολόγος με τα βυζαντινά και ενετικά μνημεία τους, ενώ στις ανατολικές κορυφές οι Στρόπωνες, η Γλυφάδα, η Λάμαρη και άλλοι μικροί οικισμοί.

Οι μεγαλύτερες πόλεις και τα χωριά της πεδιάδας των Μεσσαπίων, όπως Ψαχνά, Καστέλα, Πολιτικά κ.ά., αποτελούν τα πιο μακρινά προάστια της Χαλκίδας. Αξίζει να δείτε το Κάτρο Ψαχνών βρίσκεται σε υψόμετρο 210 μέτρων σε μία θέση που ελέγχει τη πεδιάδα των Ψαχνών μέχρι τη Χαλκίδα. Υπάρχει και ο Πύργος των Ψαχνών με τα ερείπια τετράγωνου Ενετικού Πύργου. Τα ερείπια του Ναού Αγ.Τριάδος, ενός παλαιοχριστιανικού οικοδομικού συνόλου και το Λαογραφικό Μουσείο των Ψαχνών. Ο Πύργος των Πολιτικών στο κέντρο των Πολιτικών. Οι Μονές Παναγίας Περιβλέπτου, Παναγίας Μακρυμάλλης, Ιωάννη Καλυβίτη κ.ά.

Το Αυλωνάρι, μία από τις ομορφότερες πολιτείες της Εύβοιας, είναι η έδρα του δήμου Αυλώνος και αποτελεί συνένωση των τέως κοινοτήτων: Άγιος Γεώργιος, Αχλαδερή, Νεοχώρι, Όρθιο, Οκτωνιά, Πυργί και Ωρολόγι καθώς και των οικισμών: Δάφνη, Ελιά, Λοφίσκος, Χάνια, Περιβόλια, Συκιές, Νικολέτα, Μουρτερή, Πρινάκι, Αγία Θέκλα και Μυρτέα. Τα βυζαντινά μνημεία καθώς και οι αρκετές ενετικές οχυρώσεις και κάστρα συνδέονται με θρύλους της εποχής. Χαρακτηριστική είναι η πηγή της Δραγονάρας, πάνω από τη Βρύση, όπου οι δράκοι, οι οποίοι ήταν μόνιμοι παραμυθένιοι φύλακες των νερών, έλεγχαν τη ροή του χείμαρρου Μανικιάτη. Μία από τις πιο πανέμορφες κωμοπόλεις, η Οκτωνιά, απλώνεται σε μεγάλη έκταση και αποτελείται από τους οικισμούς Καρβουνέικα, Πανοχώρι, Αλώνια, Κατοχώρι και Παναγιά. Έχει περίβλεπτη και μαγική θέση και δεσπόζει σαν εξώστης βουνού, ατενίζοντας το καταγάλανο Αιγαίο. Αξίζει μία βουτιά στην πανέμορφη παραλία της Μουρτερής – Στόμιο με 10 χιλιόμετρα άμμου.

Η Κύμη, μία πανέμορφη αμφιθεατρικά χτισμένη πολιτεία, που την ονόμασαν και «Μπαλκόνι του Αιγαίου», με τον δήμο της να απαριθμεί πολλά και όμορφα χωριά και οικισμούς, όπως η γραφική και παραθαλάσσια Πλατάνα, το καθένα με τις δικές του ομορφιές και το δικό του ξεχωριστό χρώμα, που υποδεικνύει την ιδιαίτερη ιστορία του. Στο δήμο Κύμης, βρίσκεται η μοναδική ευβοϊκή ναυτική έξοδος προς το Αιγαίο, αφού αποτελεί τη βασική ακτοπλοϊκή σύνδεση με το λιμάνι της Σκύρου. Η Κύμη έχει διατηρήσει αρκετά καλά το αρχιτεκτονικό ύφος του παρελθόντος, γεγονός που ενισχύεται από τις ανακατασκευές των νεοκλασικών κτιρίων των τελευταίων χρόνων. Αξίζει να δείτε το Δημαρχείο και το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο παλιό αρχοντικό της οικογένειας Καραβοπούλου. Η σύγχρονη παραλιακή Κύμη μαζί με τους γειτονικούς παραθαλάσσιους οικισμούς, θεωρείται τουριστική περιοχή με όμορφες πλαζ και ξενοδοχεία. Οι βορειοανατολικές ακτές του δήμου, που φτάνουν μέχρι τη Χιλιαδού, φημίζονται για την άγρια ομορφιά τους, όπως και το πνιγμένο στο πράσινο, Μετόχι. στο δήμο Κύμης ανήκει και ο Οξύλιθος, χτισμένος αμφιθεατρικά στις πλαγίες ενός λόφου, που υπήρξε πριν μερικές χιλιάδες χρόνια ηφαίστειο.

Σχετικά απρόσιτες αλλά μοναδικού κάλλους αποτελούν οι παραλίες του Λιμνιώνα και της Χιλιαδούς. Η εικόνα των τοπίων ανταμείβει με μοναδικό τρόπο τον επισκέπτη.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

TouristikaPaketa.gr Fan Page: http://www.facebook.com/touristikapaketa.gr
SmartBookings.gr Fan Page: http://www.facebook.com/smartbookings
Twitter: http://www.twitter.com/paketaekdromon

Keywords
Αναζητήσεις
τραχηλι
Τυχαία Θέματα