Κεδίκογλου: Ο Στουρνάρας κάνει μιά πολύ δύσκολη δουλειά, πολύ καλά

Συνέντευξη στον ΒΗΜΑ FM 99,5 και στον συνάδελφο Δημήτρη Τάκη έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Μίλησε για την παραδοχή των λαθών εκ μέρους του ΔΝΤ, για την κριτική που δέχεται εσχάτως ο Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με την φορολογία των ακινήτων αλλά και για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Διαβάστε

τι λέει:

Δ.Τ. «Ζήτησα να επικοινωνήσουμε μαζί γιατί εδώ και περίπου 2 εβδομάδες γιατί διάφορα στελέχη του Δ.Ν.Τ. βγαίνουν και κάνουν μια αυτοκριτική για το λάθος που έκαναν όσον αφορά την Ελλάδα, το πολλαπλασιαστή και διάφορα τέτοια πράγματα. Βέβαια το να το λέει κανείς εκ των υστέρων μπορεί να είναι εύκολο, το να το λέει και κάποιος που δεν έχει υποστεί τις συνέπειες αυτού του λάθους είναι ακόμη πιο εύκολο.

Το ερώτημα είναι από ελληνικής πλευράς τι θα κάνετε εσείς και αν αυτή η δημόσια ομολογία σας δίνει την δυνατότητα μιας νέας αναδιαπραγμάτευσης ή μιας κατάργησης κάποιων όρων του μνημονίου».

Σ.Κ. «Χαιρόμαστε που ήρθαν στα λόγια μας κύριε Τάκη. Από το 2010 λέγαμε ότι η συνταγή που εφαρμόστηκε τότε δεν μπορούσε να βγει. Στη συνέχεια βέβαια, το 2012 έπρεπε να σώσουμε τη χώρα, να μην αφήσουμε να φτάσουμε στην χρεοκοπεία, να μην φτάσουμε στην έξοδο από την ευροζώνη , στην καταστροφή. Η διαβούλευση είναι συνεχής. Δεν έχει σταματήσει. Και όσο ενισχύεται η διαπραγματευτική μας θέση, και ενισχύεται όσο φέρνουμε αποτελέσματα, αποδεικνύουμε ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, τόσο αλλάζουν οι όροι.

Ένα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Φ.Π.Α. στην εστίαση. Από την αρχή το παλεύουμε με επιχειρήματα και τώρα που ξέρουμε ότι βρίσκεται πολύ κοντά η στιγμή που θα το δεχτούν οι εταίροι μας.

Μην ξεχνάτε ότι είναι μια σχέση με τους πιστωτές μας, η οποία είχε διαταραχθεί και την επαναφέραμε σε ομαλή τροχιά. Υπάρχουν πάντα βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν αλλά πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να υλοποιήσουμε το σχέδιο που αφορά την ανεξαρτησία της χώρας. Γιατί είναι πολύ σημαντικό το ισοζύγιό μας να είναι αν όχι θετικό, τουλάχιστον στα ίσα. Επιτέλους οι δαπάνες και τα έσοδά μας να εξισορροπηθούν» .

Να μην κολλάμε με το μνημονιακός και αντιμνημονιακός αλλά με το αναπτυξιακός και αντιαναπτυξιακός. Εμείς λέγαμε από το 2010 ότι μόνο η δημοσιονομική εξυγίανση δεν αρκεί. Ότι πρέπει να υπάρχουν και παράμετροι ανάπτυξης. Το λέγαμε και στο Ζάππειο1 , βέβαια το 2012 είχαν αλλάξει οι συνθήκες. Έπρεπε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας γιατί η καταστροφή ήταν μπροστά μας. Καταφέραμε να γλιτώσουμε από τον γκρεμό με μια μεγάλη προσπάθεια, με τις θυσίες όλων των Ελλήνων. Και τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι αυτές οι θυσίες πιάνουν τόπο.

Και η αναγνώριση του λάθους από ορισμένα στελέχη του Δ.Ν.Τ είναι θετική , η αναγνώριση των θυσιών των Ελλήνων από ευρωπαίους αξιωματούχους είναι ακόμα πιο σημαντική και η αναγνώριση ότι το σχέδιο που έχουμε καταρτήσει πηγαίνει σωστά και πρέπει να μας βοηθήσουν κι άλλο στην πορεία, είναι αυτό που θα φέρει θετικό αποτέλεσμα».

Δ.Τ. Όταν ο κύριος Τόμσεν έρθει το Μάρτιο, μήπως ο κύριος Σαμαράς απομαγνητοφωνήσει αυτήν τη δημόσια ομολογία των λαθών , του την δώσει και να πεί αφού έχετε δημόσια ομολογήσει τα λάθη, κάνετε τη αυτοκριτική σας, πείτε πρώτα αυτά που θα διορθώσετε και μετά να έρθετε να ελέγξετε πως τα πήγαμε το πρώτο τρίμηνο.

Σ.Κ. « Είπατε πολύ σωστά ότι όλοι όσοι ομολογούν λάθη, δεν τους αφορούν οι συνέπειές τους. Εγώ πιστεύω και επιμένω σε αυτό ότι πρέπει να είμαστε πολύ σταθεροί στην απαίτηση των παραμέτρων ανάπτυξης. Γιατί ακόμη πιο σοβαρό ζήτημα από τις περικοπές που έχουν υποστεί πάρα πολλοί εργαζόμενοι είναι το ένα εκατομμύριο διακόσιες τόσες χιλιάδες άνεργοι. Εκεί έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας. Είναι μια σειρά από μέτρα που προωθούνται για την ενίσχυση της ρευστότητας. Εκεί θέλουμε μια πιο γενναία αντιμετώπιση από τους εταίρους μας και ήδη βλέπετε ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μας προσφέρονται αυξάνονται και το ενδιαφέρον είναι όλο και μεγαλύτερο για την ελληνική οικονομία όσο βεβαιώνεται ότι στέκεται στα πόδια της , παραμένει εντός της ευρωζώνης , οπότε μπορούμε να ελπίζουμε σε πολύ σύντομα θετικά αποτελέσματα.

ΓΙΑ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

Ο Γιάννης Στουρνάρας χαίρει της εκτίμησης όλων μας. Κάνει μια πολύ δύσκολη δουλειά πολύ καλά. Από κει και πέρα τα περί ίδρυσης ενός νέου κόμματος δεν αξίζουν σχολιασμού. Πιστεύω ότι ο ίδιος ο κύριος Στουρνάρας έχει δώσει απάντηση οπότε αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι ίσως υπήρξε και μια έλλειψη ενημέρωσης.

Για παράδειγμα, όταν δέχθηκε την κριτική από ορισμένους βουλευτές για τον φόρο στα ακίνητα , λίγες ώρες νωρίτερα, σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο κύριος Μαυραγάνης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις. Μετά βέβαια χρειάστηκε να επανέλθει ο Γιάννης Στουρνάρας στο δελτίο του MEGA για να ξεκαθαρίσει για άλλη μια φορά την κατάσταση. Και οι εξηγήσεις που έδωσε κρίθηκαν ικανοποιητικές από βουλευτές που είχαν ασκήσει κριτική. Συνεπώς, με μια καλύτερη συνεννόηση θα αποφεύγονται τέτοια ζητήματα . Με μια καλύτερη επικοινωνία.

Πιστεύω ότι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ πάνω από κόμματα και χρώματα. Είναι μια εθνική αποστολή στην οποία έχουμε συμπαραταχθεί άνθρωποι από διαφορετικές προελεύσεις, με διαφορετικά πιστεύω . Αναζητούμε τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Τέτοιες κομματικές προσεγγίσεις είναι εκτός εποχής.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι παρά τα όσα έχουν ακουστεί και γραφτεί , ούτε που έχει ζητήσει μια έκφραση δημόσιας υποστήριξης ο Γιάννης Στουρνάρας. Τόσο βέβαιος είναι για την εκτίμησης της οποίας χαίρει από το Μαξίμου.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Πρέπει να είναι ουσιαστική η πολιτική αντιπαράθεση γιατί η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί από τον πολιτικό κόσμο να προσφέρει ουσιαστικές προτάσεις που να έχουν κάποια σημασία. Και θα αναγνωρίσω ότι κι εγώ ίσως κάποια στιγμή υπερέβην τα εσκαμμένα . Θα ζητήσω την κατανόηση γιατί όταν έχει δεχθεί επίθεση η οικογένειά σου μπορεί να εξοργίζεσαι λίγο περισσότερο και λίγο ευκολότερα με ορισμένες άστοχες παρατηρήσεις . Στη συνέχεια όλο το τελευταίο διάστημα έχετε δει προσπαθώ να κρατάω χαμηλά τους τόνους . Γιατί η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που έχουμε χαράξει. Και αυτό που θα θέλαμε από την αντιπολίτευση και αυτούς που ασκούν κριτική να μην είναι με κραυγές και αλαλαγμούς αλλά να είναι με ουσιαστικές, ρεαλιστικές αντιπροτάσεις.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ψάξουν. Ξέρετε έχω κολλήσει 20 χρόνια ένσημα στον ιδιωτικό τομέα. Έχω ένα πλουσιότατο βιογραφικό και είμαι υπερήφανος για αυτό. Και θα ήθελα όσοι κάνουν κριτική να παρουσιάζουν τα αντίστοιχα επιτεύγματά τους.

ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Πιστεύουμε ότι οι αγρότες θα κατανοήσουν πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για όλη την κοινωνία μας , πόσο αγωνιζόμαστε να βρούμε την δικαιότερη κατανομή των βαρών σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, αλλά είναι κατανομή βαρών, δεν είναι κάτι το ευχάριστο. Είναι σαφές ότι ορισμένες πολιτικές δυνάμεις θα ήθελαν όξυνσης της κατάστασης αλλά πιστεύω ότι οι αγρότες θα κατανοήσουν , θα θυμηθούν όταν αυτοί ήταν στο άλλο ρόλο, δηλαδή όταν οι ναυτεργάτες είχαν κλείσει τα λιμάνια και αυτοί δεν μπορούσαν να περάσουν τα προϊόντα τους . Μην κάνεις στον άλλο αυτό που δεν θες να σου κάνουν εσένα. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ανακουφίσουμε. Είναι πολύ σημαντικός ο αγροτικός τομέας για την οικονομίας μας, για τη χώρα μας . Πόσο μάλλον τώρα που βλέπεις μια στροφή στην αγροτική παραγωγή. Οπότε πρέπει να τους δώσεις τα μέσα για να έχουν μια βιώσιμη καλλιέργεια . Όμως τα προβλήματα του αγροτικού μας τομέα είναι βαθιά , είναι διαρθρωτικά. Είναι αυτό το μοντέλο των επιδοτήσεων που φτάνει στο φυσικό του τέλος. Πρέπει να αναδιαρθρώσουμε εκ βάθρων την αγροτική μας οικονομία .

Οι οικονομικές μας δυνατότητες είναι πεπερασμένες.

Δεν είναι δυνατόν να βρεθεί λύση όταν η κοινωνία είναι σε ομηρεία.

Keywords
στουρναρας, δουλεια, βημα fm, γιάννης στουρνάρας, βημα, ΔΝΤ, ελλαδα, μνημονιο, σαμαρας, mega, θες, λύση, Αντωνης Σαμαρας, βιογραφικο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, γιάννης στουρνάρας, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, βγαινουν, ακινητα, βημα, βημα fm, εθνικη, εργαλεια, οικονομια, χρωματα, mega, αγροτικη, εβδομαδες, βρισκεται, γινεται, διαστημα, δυνατοτητα, δωσει, δρομος, ευχαριστο, ευκολο, υπαρχει, εκφραση, ελλειψη, ενσημα, επικοινωνια, επρεπε, ερθετε, εστιαση, θετικο, θες, κυριε, κι αλλο, λαθη, λαθος, λύση, λογια, μαξιμου, ξερετε, παντα, οικογενεια, ουσια, προβληματα, ρολο, συνεχεια, συντομα, σειρα, συνταγη, σχεδιο, φτανει, φυσικο, φορολογια, φορα, ωρες, δωσεις, χωρα, μια φορα, μπροστα, ποδια, θελω να, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα