Καθοριστικό ραντεβού Σαμαρά με Μέρκελ στο Βερολίνο

Κρίσιμη συνάντηση, τόσο για την ουσία του ελληνικού προγράμματος όσο και για το κλίμα μέσα στο οποίο θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα το επόμενο διάστημα, έχει σήμερα το πρωί, στο Βερολίνο, ο κ. Αντ. Σαμαράς με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η Αθήνα ναι μεν επενδύει στη θετική δυναμική που έχει δημιουργηθεί

ήδη πριν από τη συνάντηση, με τις χθεσινές θερμές αναφορές της κ. Μέρκελ για τις ελληνικές προσπάθειες, ωστόσο είναι σαφές ότι ουδείς στο Μαξίμου αμφισβητεί τη συνέχεια της γερμανικής πολιτικής. Ενδεικτική είναι η χθεσινή αναφορά, δείγμα της real politik που πλέον επικρατεί, στενού συνεργάτη του κ. Σαμαρά, λίγο πριν από την αναχώρηση της ελληνικής αποστολής για τη γερμανική πρωτεύουσα: «Δεν ζητάμε διαμεσολαβητικό ρόλο ή παραχωρήσεις από τη συνάντηση με την καγκελάριο, τα μεγέθη του προϋπολογισμού είναι το επιχείρημά μας».

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αναδείξει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της Αθήνας, να δώσει σαφές στίγμα αποφασιστικότητας για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, που παραμένουν η αχίλλειος πτέρνα, να επιμείνει στην αποτροπή νέων περιοριστικών και άρα υφεσιακών μέτρων, και, παράλληλα, να μεταδώσει εικόνα επιτυχίας και εξωστρέφειας για την ελληνική περίπτωση. Κυρίως, όμως, θα επιδιώξει να διαγνώσει τις διαθέσεις του Βερολίνου, και κατ’ επέκταση του πυρήνα της Ευρωζώνης, έναντι των ανοικτών ζητημάτων της χρηματοδότησης και της ελάφρυνσης του χρέους, όπως έχει δεσμευθεί το Eurogroup.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα υποστηρίξει προς την κ. Μέρκελ πως περαιτέρω περικοπές δεν είναι πολιτικά εφαρμόσιμες, πλην όμως η αντίδραση της καγκελαρίου είναι προβλέψιμη: θα επαινέσει τις προσπάθειες και τις θυσίες των Ελλήνων και μετά θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Αθήνας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Σαμαράς θα έχει μεν λάβει μια ισχυρή πολιτική στήριξη, ωστόσο, την επομένη, όχι μόνον θα πρέπει η κυβέρνησή του να δώσει ισχυρά δείγματα γραφής, τουλάχιστον στα διαρθρωτικά ζητήματα, αλλά και να το πράξει σε ένα εξαιρετικά δυσμενές κοινωνικό περιβάλλον και με ένα Κοινοβούλιο που εμφανίζει έντονα συμπτώματα άρνησης να στηρίξει περαιτέρω αντιδημοφιλή μέτρα. Είναι, δε, πιθανό η πίεση για εφαρμογή του προγράμματος να μη συνδυασθεί, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, με κάτι περισσότερο απτό από την πολιτική βούληση παροχής ελαφρύνσεων προς την Αθήνα, εν ευθέτω χρόνω.

Και, βέβαια, ο κ. Σαμαράς δεν καλείται μόνο να υπερβεί τις υστερήσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά και την πολυγλωσσία των ίδιων των Ευρωπαίων. Οι προχθεσινές, λόγου χάριν, σκληρές εκφράσεις του επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προκάλεσαν οργή στο Μαξίμου και χαρακτηρίστηκαν, τουλάχιστον, «εκτός κλίματος». Η επιλογή του κ. Ντάισελμπλουμ, απρόκλητα, να καταφερθεί εναντίον της Ελλάδας, ευρισκόμενος σε απόκλιση από τα μηνύματα που έστελνε την ίδια ώρα το Βερολίνο, μοιάζει υπονομευτική, πλην όμως αποτυπώνει και την εικόνα μιας ευρωπαϊκής βαβέλ που δυσκολεύει σημαντικά την ελληνική προσπάθεια.

kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα