Κάθετα αντίθετη η ΔΗΜΑΡ για την επιμήκυνση του χαρατσιού της ΔΕΗ

Την πλήρη διαφωνία της σχετικά με την φημολογούμενη επιμήκυνση της επιβολής του χαρατσιού της ΔΕΗ το 2013 εκφράζει με ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ.

Διαβάστε τι λέει:

Η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει την ισχυρή της διαφωνία σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής του ΕΕΤΗΔΕ το

2013 και της αντίστοιχης μετάθεσης του χρόνου επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στο 2014.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι περισσότερο δίκαιος και δημοσιονομικά αποδοτικός. Φορολογεί την ακίνητη περιουσία όλων και διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση, ελαφρύνοντας φορολογικά το 80% του πληθυσμού. Ενσωματώνει κοινωνικές πρόνοιες σε σχέση με τη φορολόγηση των ανέργων.

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να δεχτεί την επιμήκυνση ενός κοινωνικά άδικου φόρου στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας. Η κυβερνητική δέσμευση για «σταδιακή διόρθωση των αδικιών» πρέπει να υλοποιηθεί.

Ακολουθεί αναλυτικό τεχνικό σημείωμα:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Τομέας Οικονομικής & Κοινωνικής Πολιτικής

Σε σχέση με τις «φήμες» περί μετάθεσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων για το 2014

Τις τελευταίες ημέρες σειρά δημοσιευμάτων αναφέρονται στο ενδεχόμενο μετάθεσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ και το ΦΑΠ, το 2014.

Μολονότι, αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει συζητηθεί σε καμία συνάντηση στην οποία συμμετείχε η ΔΗΜΑΡ (συνεπώς δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή την πληροφορία), αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε ότι η ΔΗΜΑΡ είναι κάθετα αντίθετη σε αυτό το ενδεχόμενο.

Η κάθετη διαφωνία της ΔΗΜΑΡ οφείλεται στο γεγονός ότι η αναβολή εφαρμογής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων σημαίνει την παράταση του ΕΕΤΗΔΕ, κάτι το οποίο επιβαρύνει δυσανάλογα τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Μολονότι η ακριβής κλίμακα φορολόγησης δεν ακόμα καθοριστεί, υπάρχουν ορισμένες σταθερές οι οποίες έχουν ήδη αναπαραχθεί από τον Τύπο. Ήτοι:

(α) Θα υπάρχει αφορολόγητο τουλάχιστον 50.000€

(β) Ο φορολογικός συντελεστής του κλιμακίου 50.000€ – 100.000€ θα διαμορφωθεί στο 0,1%

(γ) Ο φορολογικός συντελεστής του κλιμακίου 100.000€ – 200.000€ θα διαμορφωθεί στο 0,2%

Επισημαίνεται ότι βάσει των στοιχείων του Υπ. Οικ. από τα 5,6 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων, το 50% διαθέτει ακίνητη περιουσία έως 50.000€ – συνεπώς δεν θα πληρώσει τίποτα βάσει του νέου φόρου (ενώ απέδιδε το ΕΕΤΗΔΕ) – και το 90% διαθέτει ακίνητη περιουσία έως 200.000€.

Βάσει των παραπάνω, σας διαβιβάζουμε αναλυτικό πίνακα για την διαμόρφωση της φορολογικής επιβάρυνση σε βασικές περιοχές της Αθήνας. Επισημαίνεται ότι στον πίνακα δεν έχει υπολογιστεί η επιβάρυνση από το ΦΑΠ 2010, 2011, 2012. Συνεπώς, η φοροελάφρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη. Όπως προκύπτει από τον πίνακα:

- Η εφαρμογή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων συνεπάγεται σημαντικές φορολοελαφρύνσεις για το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίες κινούνται από 30% έως 95%.

- Όσο μικρότερη είναι η αντικειμενική αξία του ακινήτου, τόσο μεγαλύτερη είναι η φοροελάφρυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα