Και τώρα τρέχουμε…Στο επίκεντρο αγωγός ΤΑΡ, Cosco και εταιρίες κινητής τηλεφωνίας

Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση να πιάσει το νήμα των… επενδύσεων από εκεί που το άφησε πριν από την κυβερνητική κρίση, καθώς είναι κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας.

Στο Μαξίμου από νωρίς θα πραγματοποιηθούν διαδοχικές συναντήσεις υπουργών και επιχειρηματιών με τον πρωθυπουργό. Οι εκπρόσωποι της Κοινοπραξίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν, όπως γράφει το newpost, θα επισκεφθούν τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

και στη συνέχεια την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να ενημερώσουν για το αν επελέγη ο ΤΑΡ ή ο ανταγωνιστικός αγωγός Ναμπούκο για τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη.

Μόνο κατά την περίοδο κατασκευής του αγωγού (2015 – 2018) το όφελος για το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι 320 εκατομμύρια ευρώ ενώ θα υπάρξουν 2.700 θέσεις απασχόλησης ετησίως. Παράλληλα, το έμμεσο όφελος από τη συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις θα προσφέρει άλλα 420 εκατομμύρια ευρώ και 2.400 θέσεις απασχόλησης ετησίως.

Επίσης κατά τα 50 χρόνια λειτουργίας του αγωγού (2019 – 2069), το άμεσο όφελος εκτιμάται σε 4.9 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο από τη φορολογία το ελληνικό κράτος θα αποκομίσει έσοδα 1,2 δις. ευρώ. Η συνολική συνεισφορά του ΤΑΡ, κατά την 50ετή διάρκεια του project, στο ελληνικό ΑΕΠ θα προσεγγίσει το εντυπωσιακό ποσό των 35 δις. ευρώ.

Ο «καπετάνιος« της COSCO στην Αθήνα

Ο ισχυρός άνδρας της COSCO group, captain Wei Jiafu, καταφθάνει στη Αθήνα καθώς στις 6 το απόγευμα αναμένεται στο Νέο Ικόνιο για τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων της προβλήτας ΙΙΙ

Από τις 17 Μαϊου εγκαταστάθηκαν στο συγκεκριμένο χώρο πέντε από τις πιο σύγχρονες γερανογέφυρες στον κόσμο, τύπου super post panamaχ, ενώ αναμένονται άλλες δύο, προκειμένου η θυγατρική της COSCO, ΣΕΠ ΑΕ, να θέσει σε πλήρη λειτουργία τον προβλήτα ΙΙΙ από την 1η Ιουλίου 2013, ταχύτερα από ό,τι προβλέπεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις με το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή το 2016.

Οι νέες γερανογέφυρες έχουν ανυψωτική ικανότητα 65-85 τόνους, μπορούν εξυπηρετούν πλοία έως και 360 μέτρα και να αδειάζουν περίπου 4.000 κοντέινερ μέσα σε 24 ώρες.

Κοινή επένδυση στην κινητή τηλεφωνία

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, επίσης , θα έχουν οι επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind, προκειμένου να τον ενημερώσουν για τη συνεργασία τους, κάτι που σημαίνει μία μεγάλη επένδυση για την Ελλάδα, καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες κυρίως σχετικά με το ίντερνετ και το λεγόμενο 4G.

Τα στελέχη των δυο εταιρειών θα ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για το σχέδιο τους να προχωρήσουν στη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας για κοινή χρήση κεραιών και υποδομών δικτύου.

Με την κίνηση αυτή Vodafone και Wind στοχεύουν να εκμεταλλευτούν κατά το μέγιστο δυνατό τις συνέργιες που προκύπτουν μειώνοντας το κόστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα