ΓΣΕΕ: Υπόμνημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα εργασιακά

Υπόμνημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όπου γίνεται αναφορά στις νομοθετικές παρεμβάσεις κυβέρνησης και τρόικας στα εργασιακά του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα από το 2010, απέστειλε η ΓΣΕΕ.
Όπως υποστηρίζει η ΓΣΕΕ, οι παρεμβάσεις είναι αντισυνταγματικές και παραβιάζουν σειρά άρθρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά στο σύνολο

των «βίαιων ανατροπών» σε βάρος των εργαζομένων και, σύμφωνα με τη συνομοσπονδία, τεκμηριώνεται νομικά η παραβίαση από την Ελλάδα των υποχρεώσεών της, που απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για σειρά νομοθετημάτων με τα οποία επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους οριζόντια μόνιμα μέτρα λιτότητας, τα οποία «μείωσαν και υποβάθμισαν σημαντικά το επίπεδο μισθών και συντάξεων, παραβιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις και αυτά ακόμη τα ακραία όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης».
Παράλληλα, καταγγέλλει «ευθεία υπονόμευση» του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της δυνατότητας παραγωγής συλλογικών ρυθμίσεων, που υποστηριζόταν από τον επικουρικό μηχανισμό της διαιτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Keywords
Τυχαία Θέματα