Γιούνκερ: Είμαι αντίθετος με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία

Την προυπόθεση της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς  και την εξέταση της επιμήκυνσης μετά την έκθεση τηε τρόικας για τη χώρα μας, διατύπωσε ο επικεφαλής τυ Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιοούνκερ, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ξανά στην ελλάδα γιατί όπως γνωρίζετε μου αρέσει πολύ αυτή η χώρα. Γνωρίζω πολύ καλά ότι έχει υπάρξει πολύ σημαντική συμβολή της ελλάδας στο ευρωπαικό οικοδόμημα. Πρέπει να πω ότι δεν μπορεί κανείς να κατανοήσει την ευρώπη χωρίς να αντιληφθεί τη συμβολή της ελλάδος στην ευρωπαική ταυτότητα. Έρχομαι στην Ελλάδα ως φίλος.

Η Ελλάδα έχει πραγματικά καταβάλει τα τελευταία χρόνια μια τεράστια προσπαέθια για το δημοσιονομικό έλλειμμα και αυτό αναδεικνύει το κουράγιο της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και τις προσπάθειες έντιμων ανθρώπων που πληρώνουν και διαβιούν σε δύσκολες συνθήκες.

Το εκφράζω και εκτός Ελλάδος ότι οι έλληνες πολίτες καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας και αυτό δεν είναι αντιληπτό από άλλους στην Ευρωζώνη.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να πω την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι η ελλάδα δεδομένων των εμπειριών των 2 τελευταίων ετών πάσχει σε επίπεδο αξιοπιστίας και περνάει μια κρίση αξιοπιστίας για αυτό τον τρόπο ανέφερα ότι οι πρωτεραιότητες θα είναι να έχουν οι έλληνες κατά νου ότι υπάρχουν βήματα τους επόμενους εβδομάδες και μήνες

Χρειάζεται να γίνει πρώτα η δημοσιονομική εξυγίανση κάτι που είναι κεφαλαιώδους σημασίας,  ως προυπόθεση σε ότι αφορά την επόμενη εκταμίευση.

Είμαι πεπεισμένος ότι η ελλάδα θα καταβάλει προσπάθειες για να αποδείξουν ότι σε ότι αφορά τη δημοσιονομική εξυγίοανση αναλαμβάνουν σοβαρά τις ευθύνες τους.

Για το θέμα της επιμήκυνσης,  θα πρέπι να εξαρτηθεί από τα ευρήματα της αποστολής της τρόιακς τις επόμενες εβδομάδες και θα συνδεθεί λαμάνοντας υπόπψην την έκθεση της τρόικας,  τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει να είναι αξιόπιστα και ισχυρά.  Μέχρι στιγμής τα χαμηλά εισοδήματα έχουν υποφέρει πιο πολύ και θα ήταν ειλικρινές να μην υπάρχουν υπερβολικές απαιτήσεις από αυτή τη μερίδα του πληθυσμού αλλά από άλλα μέρη της κοινωνίας.  Η Ελλάδα χρειάζεται να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις επιπλέον,αν και έχουν γίνει κάποια πράγματα για την αγορά της εργασίας. Πρέπει να γίνει πιο ενεργή η αγορά και το περιεχόμενο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων χρειάζεται απελευθέρωση,  όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί  η προσπάθεια αυτή. Είμαι  αντίθετος ως προς την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αυτό δε θα βηθούσε την Ελλάδα και θα διακινδύνευε όλη την Ευρωζώνη. Καλώ όσους συνηγορούν σε αυτό να  ακολουθούν χαμηλούς τόνους.

Το παιχνίδι της Ελλάδος είναι στα χέρια της και αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία της,  σχετικά με την τήρηση των μέτρων που έχει δεμσυεθεί η Ελλάδα. Δεν συμφωνώ με τρίτο πακέτο στήριξης προς τη χώρα σας, χωρίς όμως δεν το αποκλείω.

πηγή : tsantiri.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα