Έντονες αντιδράσεις από ΗΠΑ και ΕΕ στο μπλόκο Ερντογάν στο Twitter

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στη Δύση η απαγόρευση της κυβέρνησης Ερντογάν στο twitter. H Νέλι Κρους, η αρμόδια για ψηφιακά θέματα ευρωπαία επίτροπος, χαρακτήρισε την απαγόρευση μέσω του λογαριασμού της στο twitter «αβάσιμη, άσκοπη, δειλή» κίνηση. .

Η κ. Κρους προσέθεσε ότι ο «τουρκικός λαός και η διεθνής κοινότητα θα δουν αυτό το μέτρο ως λογοκρισία».

Από την πλευρά του, ο Στέφαν Φούλε, αρμόδιος, επίτροπος για

τη διεύρυνση, υπενθύμισε στην Άγκυρα ότι η ελευθερία έκφρασης είναι βασική αρχή της ΕΕ. Το μήνυμα Φούλε γράφτηκε στο twitter και στα τουρκικά.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επίσης εξέφρασε την εντεινόμενη ανησυχία του όσον αφορά τις ελευθερίες στην Τουρκία.

«Ανησυχούμε πολύ με οποιαδήποτε άποψη ότι οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να κλείσουν» τόνισε σε γραπτή δήλωση της η Τζεν Ψάκι.

«Οι δημοκρατίες ενισχύονται από την ποικιλομορφία των δημόσιων απόψεων» πρόσθεσε.

Tον αποκλεισμό από την τουρκική κυβέρνηση της πρόσβασης των πολιτών στο twitter αποδοκίμασε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γιουλ με μηνύματά του στο δημοφιλές διαδικτυακό μέσο, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν εγκρίνω το κλείσιμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μέτρα για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, αλλά θα πρέπει να μπλοκάρονται ιστοσελίδες αποκλειστικά με δικαστική απόφαση (…) το να μπλοκάρεις την πρόσβαση σε μια πλατφόρμα (κοινωνικής δικτύωσης) που χρησιμοποιείται ευρέως είναι τεχνικά αδύνατον» δήλωσε χαρακτηριστικά στα μηνύματά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. «Ας ελπίσουμε ότι αυτό το μέτρο δεν θα διαρκέσει» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Την απόφαση της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας να αποκλείσει την πρόσβαση στο Τwitter, αγνόησε όμως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς χρησιμοποιώντας το σήμερα για να κοινοποιήσει το σημερινό του πρόγραμμα. «Σήμερα θα είμαστε στη Μανίσα… (σ.σ πόλη κοντά στη Σμύρνη)» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα