«Εφυγε» ο τελευταίος επιζών της ανατίναξης της Ε.Σ.Π.Ο. Σπύρος Στανωτάς

Πλήρης ημερών και έργων «έφυγε» σήμερα από τη ζωή στα 91 χρόνια του,  ο τελευταίος επιζών της θρυλικής ανατίναξης της Ε.Σ.Π.Ο,  Σπύρος Στανωτάς.

Ήταν 20 Σεπτεμβρίου του 1942 όταν ο ουλαμός καταστροφών της αντιστασιακής οργάνωσης Πανελλήνια Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων (Π.Ε.Α.Ν), ανατίναξε τα γραφεία της προδοτικής φιλοναζιστικής οργάνωσης Ε.Σ.Π.Ο.(Ελληνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωσις) στη συμβολή των οδών Γλάδστωνος και Πατησίων. Ο Σπύρος Στανωτάς ήταν τότε φοιτητής της Ανωτάτης Εμπορικής.
Η ομάδα είχε ως αρχηγό της τον Κώστα Περρίκο, αξιωματικό

της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης ήταν:

Νίκος Λάζαρης, φοιτητής Νομικής

Σπύρος Γαλάτης, φοιτητής Νομικής

Τάκης Μιχαηλίδης, φοιτητής Χημείας

Αντώνης Μυτιληναίος, τεχνικός ΟΤΕ

Νίκος Μούρτος, τεχνικός

Ιουλία Μπίμπα, δασκάλα

Αικατερίνη Μπέση, οικιακά

Ο σκοπός της  ΕΣ.Π.Ο. ήταν γνωστός. Επιχειρούσε να οργανώσει σώμα Ελλήνων εθελοντών στο Ανατολικό Μέτωπο, δηλαδή, στο πλευρό των Γερμανών. Ο σχεδιασμός αυτός ανετράπη από την ηρωική δράση των μελών της Π.Ε.Α.Ν.  Η δολιοφθορά είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 43 Γερμανών και 29 Ελλήνων συνεργατών τους. Το μήνυμα της αντίστασης για τον ελληνικό λαό ήταν ηχηρό. Μια ομάδα νέων ανθρώπων είχε κατορθώσει να ανατινάξει το σύμβολο της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα.

Στις 11 Νοεμβρίου του 1942  συνελήφθησαν οι Περρίκος, Μυτιληναίος, Γαλάτης, Μπίμπα και Μπέση. Πέρασαν από γερμανικό στρατοδικείο και καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Ο Κώστας Περρίκος εκτελέσθηκε στην Καισαριανή στις 4 Φεβρουαρίου 1943.

Η Π.Ε.Α.Ν. συνέχισε την εθνική της δράση έως το τέλος του πολέμου, προσφέροντας πολλά στην Πατρίδα.

Η ανατίναξη της Ε.Σ.Π.Ο. έχει καταγραφεί ως μια σημαντική στιγμή στην Ιστορία της Ελλάδας. Μια μεγάλη στιγμή που γεννήθηκε από Μεγάλους Ανθρώπους.

Η κηδεία του Σπύρου Στανωτά θα γίνει την Τετάρτη από το Δεύτερο Νεκροταφείο.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στο συναδελφό μας και γιο του εκλιπόντος, Σωτήρη Στανωτά.

Keywords
Τυχαία Θέματα