«Εφυγε» ο «μάγος» του σιτάρ, Ραβί Σανκάρ

O «μάγος» του σιτάρ-ο Ινδός Ραβί Σανκάρ- έφυγε σε ηλικία 92 ετών.

Ο Ραβί Σανκάρ, πατέρας της τραγουδίστριας της τζαζ Νόρα Τζόουνς και της βιρτουόζου του σιτάρ Ανούσκα Σανκάρ, είχε γεννηθεί στην ιερή πόλη Μπεναρές, στις όχθες του Γάγγη και καταγόταν από οικογένεια Βραχμάνων, της ανώτερης κάστας στην ινδουιστική κοινωνική διαστρωμάτωση.

Ο κιθαρίστας των Beatles Τζορτζ Χάρισον έγινε μαθητής του στη δεκαετία του ΄60 και οι δύο συνεργάσθηκαν στη συνέχεια σε πολλά έργα, όπως η φιλανθρωπική συναυλία για το

Μπανγκλαντές το 1971. Ο Χάρισον τον είχε ονομάσει «πατέρα της μουσικής του κόσμου».

Συμμετείχε στο Monterey Pop, το 1967, και στο Woodstock, το 1969, μαζί με την Τζάνις Τζόπλιν και τον Τζίμι Χέντριξ. Αργότερα είχε δηλώσει στο περιοδικό Rolling Stone για την εμπειρία του στο Μοντερέι ότι σοκαρίσθηκε βλέποντας «ανθρώπους ντυμένους τόσο παρδαλά» και τον Τζίμι Χέντριξ να καίει την κιθάρα του. Μεταξύ άλλων, συνεργάσθηκε με τον βιολονίστα Γεχούντι Μενουχίν, τον σαξοφωνίστα της τζαζ Τζον Κολτρέιν και τον συνθέτη Φίλιπ Γκλας.

Το 1999 τιμήθηκε με την υψηλότερη διάκριση στην Ινδία, το Μπχαράτ Ράτνα (Θησαυρός της Ινδίας). Η τελευταία του συναυλία ήταν στο Λονγκ Μπιτς στις 4 Νοεμβρίου, όπου εμφανίσθηκε μαζί με την κόρη του Ανούσκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα