Έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που θα δολοφονούσε τον Χίτλερ

Πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, στο σπίτι του στο Μόναχο, ο Έβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ, πρώην υπολοχαγός του γερμανικού στρατού, ο οποίος έλαβε μέρος στην «Επιχείρηση Βαλκυρία».

Οι παλιοί ξέρουν την πραγματική ιστορία της Βαλκυρίας, οι νεότεροι την γνωρίζουμε από τη δημοφιλή ταινία με τον Τομ Κρουζ. Τι ήταν όμως η «Επιχείρηση Βαλκυρία»; Ήταν η κωδική ονομασία για τη συνωμοσία της δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ, που στήθηκε το 1944. Μια επιχείρηση εξόντωσής του, από τους ίδιους τους Γερμανούς

συμπατριώτες του.

Ο Έβαλντ-Χαίνριχ φον Κλάιστ ήταν μόλις 22 ετών, όταν διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στη συνωμοσία για τη δολοφονία του Χίτλερ. Γεννήθηκε το 1922 σε περιοχή της βορειοανατολικής Γερμανίας, η οποία σήμερα ανήκει στην Πολωνία σε οικογένεια Πρώσων γαιοκτημόνων.

Ο πατέρας του ήταν ένας απο τους βασικούς αντιπάλους του Χίτλερ και μεγάλωσε σε μια οικογένεια, που στην ουσία μισούσε τον Αδόλφο. Υπηρέτησε στο γερμανικό στρατό κατά την περίοδο του Γ” Ράιχ.

Πολύ μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι να συνταξιοδοτηθεί, ο Έβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ ίδρυσε την ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο επιφανείς διπλωμάτες και αξιωματούχους ασφαλείας απ” όλο τον κόσμο και πραγματεύεται τα μεγάλα παγκόσμια πολιτικά θέματα.

Όταν ήταν αξιωματικός του πεζικού, το 1944, τον προσέγγισε ο συνταγματάρχης Φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος του πρότεινε να φορέσει το γιλέκο αυτοκτονίας κάτω από μια νέα στολή, που επρόκειτο να παρουσιάσει στον Χίτλερ.

Έτσι, επρόκειτο να είναι ο άνθρωπος που θα μετέφερε μια βαλίτσα γεμάτη εκρηκτικά σε συνάντηση με τον Χίτλερ. Την τελευταία στιγμή άλλαξαν τα σχέδια και η βόμβα τοποθετήθηκε από το συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ.

Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ -τον οποίο υποδύθηκε ο Τομ Κρουζ στην ταινία Επιχείρηση Βαλκυρία- τοποθέτησε τη βόμβα στην αίθουσα συσκέψεων, όπου ο Χίτλερ συναντούσε τους συνεργάτες του, στη Φωλιά του Λύκου, το στρατηγείο του στην ανατολική Πρωσία. Τελικά, η βαλίτσα μετακινήθηκε και η έκρηξη δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο συνταγματάρχης Φον Στάουφενμπεργκ, μαζί με τον πατέρα του Φον Κλάιστ και άλλους που συμμετείχαν στο σχέδιο δολοφονίας, συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν. Ο νεότερος Έβαλντ-Χάινριχ φον Κλάιστ συνελήφθη και εστάλη σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, ωστόσο αργότερα τού επετράπη να επιστρέψει στο στράτευμα.

πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα