Δουβλίνο…ταξίδι στην πρωτεύουσα των νέων

Το Δουβλίνο, είναι η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού στο σημείο που εκβάλλει στη θάλασσα ο ποταμός Λίφευ. Το όνομα της πόλης, προκύπτει από τις ιρλανδικές λέξεις Dubh Linn που σημαίνουν μαύρος βάλτος ή μαύρη λίμνη. Σήμερα το Δουβλίνο είναι ένα παγκόσμιο οικονομικό και εμπορικό κέντρο και η πόλη με τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο με πλήθος κορυφαίων πανεπιστημίων και εκπαιδευτικών κέντρων. Ο ποταμός Λίφει χωρίζει την πόλη σε δύο τμήματα: το βόρειο και το νότιο όπου μεταξύ τους επικοινωνούν με 11 γέφυρες. Θα ανακαλύψετε απομεινάρια των Βίκινγκς, μεσαιωνικούς καθεδρικούς ναούς, Γεωργιανές πλατείες και εξαιρετικά μουσεία. Πάμε να ταξιδέψουμε μαζί και να πιάσουμε τον παλμό της πόλης.

Το Trinity College, το παλαιότερο πανεπιστήμιο στην Ιρλανδία, ιδρύθηκε το 1592. Βρίσκεται απέναντι από το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο και απλώνεται σε μία πανέμορφη έκταση 47 στρεμμάτων με πράσινο και ένα συγκρότημα κομψών κτιρίων του 18ου και του 19ου αιώνα. Μια σειρά κτιρίων είναι ανοικτά στο κοινό, το σημαντικότερο εκ των οποίων είναι η παλιά Βιβλιοθήκη, που φιλοξενεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια βιβλία και έναν από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της χώρας, το βιβλίο του Κέλς.

Κοντά του βρίσκονται το Εθνικό Μουσείο της Ιρλανδίας με τρεις συλλογές σε τρεις τοποθεσίες να το συνιστούν σε ένα εκπληκτικό μουσείο, το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα από δεινοσαύρους έως και σύγχρονη επίπλωση, και η Εθνική Πινακοθήκη, με υπέροχα γαλλικά, ιταλικά, ολλανδικά και ισπανικά έργα να εκτίθενται εδώ καθώς και μία εντυπωσιακή συλλογή ιρλανδικής τέχνης.

Το κάστρο του Δουβλίνου, χτίστηκε το 1204 με σκοπό την αμυντική θωράκιση της πόλης. Χαρακτηριστική είναι η κεντρική αυλή του, που περιτριγυρίζεται από υψηλά αμυντικά τείχη και κυκλικούς πύργους σε κάθε γωνία. Είχε πάντα σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης και η χρήση του άλλαξε πολλές φορές σύμφωνα με τις ανάγκες. Στην αρχή ήταν οχυρωματικό έργο, έπειτα μετατράπηκε σε βασιλική κατοικία και στη συνέχεια έγινε έδρα της νεοσύστατης ηγεσίας του ελεύθερου ιρλανδικού κράτους. Για πολλά χρόνια στο κάστρο πραγματοποιούνταν η ορκωμοσία των νεοεκλεγέντων προέδρων, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Ο καθεδρικός του Αγίου Πατρικίου αποτελεί την μεγαλύτερη εκκλησία στην πόλη του Δουβλίνου. Βρίσκεται σε μια πρώιμη Χριστιανική τοποθεσία όπου λέγεται ότι ο Άγιος Πατρίκιος βάφτισε νεοφώτιστους σε ένα πηγάδι το 450. Το κτίριο από τα παλιότερα χρόνια έχει ζήσει μία σειρά πολιτικών γεγονότων και στις μέρες μας χρησιμοποιείται για την πλειοψηφία των μεγαλύτερων εκδηλώσεων που σχετίζονται με τον εορτασμό των εθνικών επετείων έως τις κηδείες υψηλά ιστάμενων κρατικών λειτουργών. Άλλος ένας θεαματικά επιβλητικός Καθεδρικός Ναός που σίγουρα αξίζει να τον επισκεφθείτε, είναι και ο Καθεδρικός Ναός του Χριστού, όπου μαζί με τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πατρικίου, παρέμεινε αφιερωμένος στην Εκκλησία της Ιρλανδίας. Η πρώτη εκκλησία του Δουβλίνου, ιδρύθηκε εδώ το 1038 και το 1172 κατεδαφίστηκε και χτίστηκε η πέτρινη εκδοχή. Τα τελευταία χρόνια αποκαταστάθηκε και η τεράστια κρύπτη με νέα δάπεδα και φωτισμό.

Η αποθήκη Guinness, μία εξαιρετική έκθεση σε ένα εργοστάσιο που καλύπτει περίπου 260 στρέμματα, που καλύπτει όλες τις πτυχές της παραγωγής, με εξαιρετικές προβολές και αφηγήσεις, πριν από το κέρασμα μιας μπύρας για το καλωσόρισμα σε ένα από τα μπαρ στην κορυφή του κτιρίου. Κοντά θα βρείτε και την Φυλακή και το Νοσοκομείο Κιλμέινχαμ, δύο αξιοθέατα αντιφατικά όπου μετά από μία θλιβερή περιήγηση στην πρώην φυλακή από το 1789, θαυμάστε το πρώην νοσοκομείο από το 1680, που σήμερα στεγάζει το Ιρλανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Μία ανάσα από την πόλη αποτελεί το Πάρκο Φοίνιξ, το μεγαλύτερο περιφραγμένο αστικό πάρκο της Ευρώπης, καλύπτοντας έκταση που υπερβαίνει τα 7.000 στρέμματα. Τα ιστορικά μνημεία και ο Ζωολογικός Κήπος του Δουβλίνου είναι μερικές μόνο από τις απολαύσεις που προσφέρει.

Η δημοφιλέστερη τουριστική περιοχή της πόλης, η οποία συγκεντρώνει ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής κίνησης και δραστηριότητας της πόλης, είναι η περιοχή Temple Bar. Πρόκειται για μία ζωντανή περιοχή γεμάτη καφετέριες, μπαρ, θέατρα και τοποθετείται στο κεντρικό Δουβλίνο, στη νότια όχθη του ποταμού Λίφευ. Έχει διατηρήσει τη μεσαιωνική εικόνα της με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων και τα λιθόστρωτα σοκάκια. Φιλοξενεί μερικά από τα σημαντικότερα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης όπως το Ινστιτούτο Φωτογραφίας, το Ινστιτούτο Κινηματογράφου, την Εθνική Πινακοθήκη, το Πολιτιστικό Παιδικό Πάρκο και το Κέντρο Τεχνών και Επικοινωνίας.

Το Δουβλίνο διαθέτει έντονη νυχτερινή ζωή, ένα πληρέστατο δίκτυο συγκοινωνιών και καταπληκτικά εστιατόρια με όχι μόνο την περίφημη ιρλανδική κουζίνα αλλά και για όλα τα στυλ και τις γεύσεις. Μία πρωτεύουσα φιλική, ανθρώπινη με ανοιχτόκαρδους κατοίκους όπου γοητεύει τον ταξιδιώτη από την πρώτη ματιά.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
φυλακή κιλμέινχαμ
Τυχαία Θέματα