Δημοσκόπηση Marc: ΣΥΡΙΖΑ 23,4%- ΝΔ 20,3%- Χρυσή Αυγή 8,6%

Επιζητούν την δημιουργία νέων κομμάτων, δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, ωστόσο απαντούν ότι αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Οι ερωτώμενοι για την δημοσκόπηση της Marc (έγινε για λογαριασμό του iefimerida.gr) εμφανίζονται δε, αισιόδοξοι -ιδιαίτερα οι άνω των 55 ετών, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι γυναίκες- ότι θα αποφύγουμε

τη χρεωκοπία και τη δραχμή.

Επίσης, εκφράζουν θετική προδιάθεση (18,8%) απέναντι σε ένα ενδεχόμενο κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου.

Στη πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με καθαρή διαφορά από το ΠΑΣΟΚ.

Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο με τη βελτίωση και ανανέωση των υπαρχόντων κομμάτων ή με τη δημιουργία νέων, η απάντηση είναι σαφής: Το 56,8% θέλει τη δημιουργία νέων κομμάτων σε αντίθεση με το 33,5% που πιστεύει ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να βελτιωθούν.

Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου προηγείται καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,1% και ποσοστό 23,4%. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 20,3%, η Χρυσή Αυγή με 8,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 5,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,5%, το ΚΚΕ με 4%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,8%. Λευκά, άκυρα και αποχή αθροίζουν 11,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 11,6%.

Με σταθμισμένο δείγμα, χωρίς άκυρο, λευκό, αποχή και αδιευκρίνιστη ψήφο τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ 30,4%, Νέα Δημοκρατία 26,2%, Χρυσή Αυγή 11,1%, ΠΑΣΟΚ 7,1%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,6%, Δημοκρατική Αριστερά 5,8%, ΚΚΕ 7,2% και άλλα κόμματα -αθροιστικά- 7,6%.

Τέλος, απαντώντας στο ερώτημα αν θα ψήφιζαν ενδεχομένως ένα κόμμα που θα ίδρυε ο Ανδρέας Λοβέρδος το 18,8% απαντά με θετική προδιάθεση (5,1% σίγουρα θα μπορούσα και 13,7% μάλλον θα μπορούσα).

Η έρευνα έγινε πανελλαδικά σε 1.017 νοικοκυριά, από τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα