Μιχάλης Χατζηγιάννης από Αυστραλία: «Χέρια ψηλά» Έλληνες! Χρειάζεται αισιοδοξία

Για την κρίση στην Ελλάδα και την Κύπρο, τον ελληνισμό, τα τραγούδια του αλλά και τη μεγάλη συναυλία που θα δώσει το Σάββατο 16 Μαρτίου στη Μελβούρνη, μίλησε αποκλειστικά στο 3ΧΥ Ράδιο Ελλάς και την εκπομπή «Ραντεβού με τους Έλληνες», ο γνωστός τραγουδιστής και δημιουργός Μιχάλης Χατζηγιάννης.

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης

που παραχώρησε ο γνωστός τραγουδιστής , στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μαθέα αποκλειστικά στο 3ΧΥ Ράδιο Ελλάς στην Μελβούρνη

Δημήτρης Μαθέας: Μιχάλη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνομιλία μας από την Ελλάδα, την Ελλάδα της κρίσης. Η καθημερινότητα του Έλληνα είναι σκληρή και βάναυση. Εσύ ως καλλιτέχνης και δημιουργός πώς βιώνεις την κατάσταση αυτή;

Μιχάλης Χατζηγιάννης: Χαίρομαι που έχουμε αυτή την συνομιλία και τη δυνατότητα να μιλήσουμε, έστω και από απόσταση, με ανθρώπους που αγαπώ, με ανθρώπους που θεωρώ φίλους μου. Έχω παρά πολλούς συγγενείς στην Αυστραλία, στην Μελβούρνη και το Σίνδνεϊ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος περνούν δύσκολα. Ο ελληνισμός περνάει δύσκολα και σε αυτή τη συγκυρία η τέχνη και η μουσική δεν τα βάζει κάτω. Ένας άνθρωπος, που γράφει και δημιουργεί μουσική, σε τέτοιες εποχές βρίσκει τη δύναμη να αντλήσει έμπνευση, σθένος και να δώσει στους συνανθρώπους του μια ελπίδα αισιοδοξίας, μια ανάσα ζωής και οξυγόνο σε μια δύσκολη καθημερινότητα.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε δυνατός και περήφανος λαός, έχουμε αντέξει πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. Θα αντέξουμε και τώρα, θα ορθοποδήσουμε, θα ανακάμψουμε και θα πάμε μπροστά.

ΔΜ: Ελλάδα και Κύπρος έχουν πολλά κοινά αρνητικά σημεία τον τελευταίο καιρό. Τρόικες, μνημόνια, κρίση. Φταίμε εμείς οι ίδιοι που φτάσαμε ως εδώ ή οι αποκαλούμενοι εταίροι μας;

ΜΧ: Σε έναν χωρισμό δεν φταίει ποτέ ο ένας, φταίνε και οι δύο. οι ευθύνες πρέπει να μοιράζονται και ποτέ δεν πρέπει να ρίχνουμε τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Όλοι κάπου φταίμε, όλοι άνθρωποι είμαστε. Το θέμα είναι να μην περιοριζόμαστε στην παρελθοντολογία, αλλά να βλέπουμε μπροστά τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα για να μην ξανασυμβούν τα ίδια. Να διορθώσουμε το σήμερα και να μην πέσουμε στις ίδιες παγίδες στο μέλλον που έρχεται. Το αύριο είναι μπροστά μας.

ΔΜ: Πιστεύεις, Μιχάλη, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, ότι η κατάσταση αυτή είναι πρόσκαιρη ή ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για να ορθοποδήσουμε;

ΜΧ: Εξ ορισμού είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να πιστεύω πως αν συνετιστούμε, αν ψάξουμε βαθιά μέσα μας και βρούμε τη δύναμη, που σε όλους μας υπάρχει, θα προχωρήσουμε μπροστά και θα αλλάξουμε τα πάντα γύρω μας. Θα έρθουν καλύτερες μέρες. Θα ξαναζήσουμε ωραίες στιγμές, φτάνει να υπάρχει θέληση και πάθος. Εξάλλου, όλα ξεκινούν από εμάς τους ανθρώπους. Και τα καλά, και τα κακά. Φτάνει μόνο να βρούμε τον καλό μας εαυτό.

ΔΜ: Φαντάζομαι ότι δεν ξεχωρίζεις κάποια από τα τραγούδια σου. Όμως, υπάρχει κάποιο που σε αγγίζει περισσότερο;

ΜΧ: Είναι μια δύσκολη ερώτηση σε έναν άνθρωπο που γράφει τα τραγούδια του, αλλά θα προσπαθήσω να είμαι πιο αντικειμενικός. Θα πω ότι μου αρέσει παρά πολύ το «Δεν φεύγω», το «Πάρτι» «Παιδί της βροχής» και το «Χέρια Ψηλά». Το “Xέρια Ψηλά”, γιατί μας χρειάζεται αυτό τον καιρό κάτι αισιόδοξο, κάτι που να μας ανεβάζει, να μας φτιάχνει τη διάθεση και να μας δίνει τη νότα αισιοδοξίας, που θέλουμε επειγόντως.

ΔΜ: Πιο τραγούδι, άλλου δημιουργού, θα ήθελες να το είχες γράψει εσύ;

ΜΧ: Ένα τραγούδι, που πάντα με συγκινούσε και τραγουδούσα μικρός, ωραίο και δύσκολο είναι ο «Αύγουστος» του Νίκου Παπάζογλου. Καμιά φορά το τραγουδάω στο σπίτι, όταν είμαι μόνος, με το πιάνο ή την κιθάρα. Ένα τραγούδι που μ’ έχει σημαδέψει και είναι ένα από τα αγαπημένα μου.

ΔΜ: Στη συναυλία που θα δώσεις στις 16 Μαρτίου στην Μελβούρνη, μας επιφυλάσσεις κάποια έκπληξη; Το ρεπερτόριο θα είναι μόνο από δικά σου τραγούδια ή θα συμπεριλάβεις τραγούδια συναδέλφων σου;

ΜΧ: Θα είναι ένα ρεπερτόριο πολυσυλλεκτικό με τραγούδια δικά μου και τραγούδια άλλων καλλιτεχνών, που θα καλύψουν τις επιθυμίες όλων των ειδών και των ηλικιών. Θα είναι μια αρκετά διασκεδαστική συναυλία, ανοικτή σε όλο τον κόσμο, μια συναυλία που ξέρω οι φίλοι μου στη Μελβούρνη αλλά και στο Σύδνεϋ θα ευχαριστηθούν, με ζεϊμπέκικα και τα άλλα τραγούδια. Θα τους εκπλήξουμε ευχάριστα.

Θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και την Ελληνική Κοινότητα του Σίδνεϋ για την πρόσκληση. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που με κάλεσαν να τραγουδήσω στο φεστιβάλ «Αντίποδες» και στο ελληνικό φεστιβάλ του Σύδνεϋ. Είμαι περήφανος που θα βρεθώ ξανά στην Αυστραλία και τους ομογενείς Έλληνες, αλλά και πολύ συγκινημένος που θα τραγουδήσω μπροστά σε χιλιάδες Έλληνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα