Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για τον μεγάλο σεισμό στην Λήμνο [Eικόνες-Bίντεο]

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12.25 το μεσημέρι του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Λήμνο και Σαμοθράκη, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού ορίζεται στα 20 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης και το εστιακό του βάθος στα 6 χλμ.

Από τον σεισμό, που είχε μεγάλη διάρκεια, ταρακουνήθηκε η Αττική, η Λέσβος, η Θεσσαλονίκη, η Αλεξανδρούπολη, οι Σέρρες, η Δράμα, τα Τρίκαλα.

Η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, στη γειτονική Τουρκία. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, η δόνηση έγινε αισθητή και στα τουρκικά παράλια.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρές ζημιές στα αεροδρόμια της Σαμοθράκης και της Λήμνου. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες.

Πάντως, λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 6,3R, ακολούθησε νέα δόνηση μεγέθους 5R. Σύμφωνα με τον Δρ Γεράσιμο Χουλιάρα -που μίλησε στο zougla.gr-, κύριο ερευνητή σεισμολογίας, ανέφερε ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσια περιοχή και σε βάθος 20 χλμ. «Έχουν ακολουθήσει και νέες δονήσεις.

Παρατηρείται μία πλούσια σεισμική ακολουθία και την περιμένουμε να ολοκληρωθεί ώστε να γνωρίζουμε εάν ήταν ο κύριος σεισμός», ανέφερε ο κ. Χουλιάρας. Το θετικό –σύμφωνα με τον σεισμολόγο- ήταν πως το επίκεντρο ήταν αρκετά μακριά από το νησί και σε αρκετό βάθος.

«Είναι ένας σεισμός στο ρήγμα του βορείου Αιγαίου, της Ανατολίας δηλαδή, ο οποίος είναι από 6,5 έως 6,9 Ρίχτερ και επηρέασε όλη την Ελλάδα –αλλά κυρίως τη Λήμνο- λόγω του κομβικού σημείου όπου έγινε» ανέφερε ο σεισμολόγος, Ευθύμιος Λέκκας στον Realfm .

«Έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο σεισμό» τόνισε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας ωστόσο ότι: «ευτυχώς είναι σε θαλάσσιο χώρο και δεν νομίζω να έχουμε επιπτώσεις».

Κουνήθηκε η Ξάνθη από τον σεισμό

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Θρακικό Πέλαγος, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Ξάνθη.

Οι πολίτες βγήκαν έξω από τα σπίτια πανικόβλητοι ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το επίκεντρο του.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημίες σε Πυροσβεστική και Αστυνομία.

Σε επιφυλακή το ΥΠΕΣ-Ο Μιχελάκης ενημέρωσε τον Σαμαρά

Σε ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργός βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών ο οποίος τον ενημερώνει για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Παράλληλα ο Γιάννης Μιχελάκης που βρίσκεται από νωρίς το πρωί στο γραφείο του λόγω και τις προετοιμασίας ενόψει των εκλογών, επικοινώνησε με τους δημάρχους Σαμοθράκης και Λήμνου.

Για τα δύο νησιά αναχωρεί ο γραμματέας πολιτικής προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ επιφυλακή βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες του ΥΠΕΣ και των συναρμόδιων υπουργείων.

Θεοδουλίδης: Ακολουθούν μετασεισμοί

«Το ρήγμα της Ανατολίας είναι ένα ρήγμα που ξεκινά από την Τουρκία και καταλήγει στο Βόρειο Αιγαίο, στην περιοχή της Σκύρου» ανέφερε ο σεισμολόγος Νίκος Θεοδοουλίδης, ενώ χαρακτήρισε «αναμενόμενο τον σεισμό για αυτό το μεγάλο ρήγμα».

Ο κ. Θεοδουλίδης τόνισε ότι ακολουθούν μετασεισμικές δονήσεις.

Δείτε το Βίντεο από το thestival.gr:

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης.

Aισθητός και στη Λέσβο o σεισμός

Ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε στις 12.28 στην περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Λέσβο στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Ζημιές στο μουσείο της Μύρινας από τον σεισμό

Σύμφωνα με τοπικές αστυνομικές αρχές, δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών στη Λέσβο από τον σεισμό.

Στη Λήμνο, ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας.

Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου.

Μικρές υλικές ζημιές από τον σεισμό στη Θράκη

Μικρές υλικές ζημιές καταγράφηκαν σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στο Διδυμότειχο.

Σύμφωνα με το thrakinea, οι ζημιές περιορίστηκαν στο χώρο της έκθεσης Skoda Καραλελέκης, όπου έπεσε τμήμα της ψευδοροφής, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν φθορές σε αυτοκίνητα.

Αυτή την ώρα οι κάτοικοι της Θράκης, έχουν ηρεμήσει και συνεχίζουν να απολαμβάνουν το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η στιγμή του σεισμού στην Τουρκία-5 τραυματίες

Πανικός και στη γειτονική Τουρκία από τον σεισμό. Οι στιγμές που θα δείτε παρακάτω είναι από τη Σόμα. Ενώ τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, ότι στο Τσανάκαλε τραυματίστηκαν 5 άτομα από σπασμένα τζάμια και άλλοι 30 έσπευσαν στο νοσοκομείο για παροχή βοήθειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα