Δαμανάκη: Ανοιχτό το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού και η λήψη νέων μέτρων

Ανοιχτό και απολύτως εξαρτημένο με τις επιδόσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, είναι το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού όπως και της λήψης νέων μέτρων, δηλώνει στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

Διαβάστε την συνέντευξη

* Συμμερίζεστε την ικανοποίηση της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Σαμαρά για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ολάντ;

- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη του προέδρου Ολάντ στην Ελλάδα ήταν επιτυχημένη. Η στήριξη της Γαλλίας είναι πολύτιμη για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που αντιμετωπίζει η χώρα τα τελευταία χρόνια από τους διεθνείς επενδυτές. Αυτό δεν είναι ούτε αμελητέο ούτε δευτερεύον. Η επίσκεψη όμως του Γάλλου προέδρου επεκτάθηκε και σ” άλλα θέματα, όπως είναι η ενεργειακή και γεωπολιτική παράμετρος στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, το ενδιαφέρον της Γαλλίας για επενδύσεις και η συμφωνία για τον τουρισμό. Αν σκεφτούμε τις σημερινές δυσκολίες της χώρας, τα συμπεράσματα είναι προφανή.

Κλίμα υπέρ Ελλάδας

* Προσφάτως συναντηθήκατε με τον πρωθυπουργό και είπατε ότι σε διεθνές επίπεδο το κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή έχει οριστικά ξεπεραστεί;

- Αυτό που μπορώ να σας μεταφέρω από τη συμμετοχή μου στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων είναι ότι υπάρχει σοβαρή μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας. Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Δεκέμβρη έχει απομακρυνθεί το θέμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Ωστόσο όλοι επισημαίνουν ότι υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην είσπραξη εσόδων από τη φορολογία και τις αποκρατικοποιήσεις και στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων για μικρότερο, υγιή και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα. Αν δεν προχωρήσουμε εδώ, δεν θα μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι κακές μέρες τελείωσαν. Αυτά αποτελούν προϋπόθεση για την πρόοδο της Ελλάδας.

* Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής απειλεί την κοινωνική συνοχή και φέρνει βίαιες αλλαγές. Η ανεργία δεν ελέγχεται και η μεσαία τάξη εξαφανίζεται. Ποιο είναι τελικά το τίμημα της παραμονής της χώρας στο ευρώ;

- Το τίμημα παραμονής της χώρας στο ευρώ ήταν και είναι αναμφισβήτητα πολύ βαρύ για μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Κάθε άλλη επιλογή όμως θα ήταν πολύ χειρότερη. Εκτός ευρώ τα πράγματα δεν θα ήταν απλώς γκρίζα, όπως είναι σήμερα, αλλά κατάμαυρα και για πολλές δεκαετίες. Η χρεοκοπία θα οδηγούσε σε απώλεια εισοδημάτων των μισθωτών και των συνταξιούχων που θα ήταν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερη από τη σημερινή. Αυτό το γλιτώσαμε. Και δεν είναι λίγο. Σήμερα είμαστε σε θέση να προσδοκούμε καλύτερες μέρες. Υπάρχουν αναλαμπές ελπίδας μέσα στο γκρίζο. Εάν καταφέρουμε να περάσουμε συντεταγμένα από τον τρικυμιώδη κάβο του πρώτου εξαμήνου του 2013, θα έχουμε έσοδα από την αυξημένη τουριστική κίνηση και μια ανάσα -έστω και εποχική- για την ανεργία.

Από το φθινόπωρο θα μπορούμε να προετοιμαστούμε για να συζητήσουμε με τους εταίρους και τους δανειστές μας τη δυνατότητα παραπέρα μείωσης του χρέους μας με κάποιο τρόπο. Θα μπορέσουμε επίσης να συγκεντρωθούμε στη διευκόλυνση επενδύσεων, σε τομείς όπου η χώρα έχει πλεονέκτημα και όπου υπάρχουν κοινοτικοί πόροι που δεν απορροφώνται. Βεβαίως χρειάζεται ρευστότητα στην αγορά. Εδώ θέλω να είμαι σαφής. Ο τραπεζικός τομέας μετά τη βοήθεια που έλαβε, οφείλει να μεταφέρει χωρίς άλλη καθυστέρηση πόρους στην πραγματική οικονομία. Η Κομισιόν στην τελευταία της συνεδρίαση ανέδειξε τη συμβολή του τραπεζικού τομέα στην ανάκαμψη ως θέμα πρώτης προτεραιότητας.

Γίνονται διορθώσεις

* Υπάρχουν περιθώρια αναπροσαρμογής της συμφωνίας του Δεκεμβρίου και χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής, μετά την παραδοχή του λάθους του ΔΝΤ;

- Ο κ. Μπλανσάρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έθεσε το θέμα για το λάθος πολλαπλασιαστή, προσπάθησε ήδη να ανασκευάσει επισήμως. Είναι όμως γεγονός ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στις τρεις συνιστώσες της τρόικας: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι διαφορετικές ή προσωπικές τοποθετήσεις δεν βοηθούν και δημιουργούν σύγχυση. Σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Κομισιόν αποφασίσαμε να κινηθούμε σ” αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω στο μέλλον να είναι σαφέστερη η κοινή στάση των τριών.

Το θέμα όμως δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. Επιβεβαιώθηκε εκ των υστέρων ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα ήταν υπερβολικά φιλόδοξο σε στόχους και χρονοδιαγράμματα. Εξέφραζε την κυρίαρχη πολιτική άποψη των ευρωπαϊκών θεσμών. Δεν είχε εξαρχής την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην απόλυτη αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και την επένδυση για ανάπτυξη. Αυτά είχαν επισημανθεί εγκαίρως από άλλους, όχι από τον κ. Μπλανσάρ.

Η συζήτηση λοιπόν για διόρθωση γίνεται έτσι κι αλλιώς. Θα είναι όμως αποτελεσματική αν η Ελλάδα πετυχαίνει στις μεταρρυθμίσεις για σοβαρό κράτος, αξιοπιστία, προσέλκυση επενδύσεων. Αυτά πρέπει να τα κάνουμε με ή χωρίς πολλαπλασιαστή.

* Αποκλείετε το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων όταν είναι ενεργοποιημένη η ρήτρα απόκλισης;

- Εχω καταστήσει σαφές και στην Κομισιόν ότι περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν. Αντίθετα, η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων. Το μήνυμα αυτό μεταφέρω προς κάθε πλευρά. Θέλω όμως να επισημάνω πως σίγουρος δρόμος για να αποφύγουμε στο μέλλον τις οποιεσδήποτε πιέσεις είναι να συγκεντρωθούμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας.

* Πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παρέμβει για να πει ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού. Επειδή τρία χρόνια τώρα αναθεώρηση προς τα πάνω δεν έχουμε δει, εκτιμάτε ότι θα τεθεί θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού;

- Ημουν εξαρχής αντίθετη στο ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού στις ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύω ότι ειδικά ο κατώτατος μισθός δεν είναι ο κύριος παράγοντας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας και η περικοπή του έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και την ηρεμία σε περιόδους κρίσης. Η θέση της Κομισιόν τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές. Αισιοδοξώ ότι θα εργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να μη δεχτούμε άλλες τέτοιες πιέσεις.

* Εχοντας απόσταση πλέον από τον Μάιο του ’10, η Ελλάδα μπορούσε να αποφύγει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης;

- Το θέμα που θέτετε έχει ιστορικές διαστάσεις. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρωζώνη και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Συμμετείχα ενεργά στη σχετική συζήτηση στην Κομισιόν και αλλού. Εξακολουθώ και σήμερα να πιστεύω ότι οι απόψεις μου σ” αυτό το ζήτημα υπήρξαν γενικά σωστές. Σκέφτομαι να επανέλθω στο θέμα μετά τη λήξη της θητείας μου.

Keywords
μειωση μισθων, το θεμα, θεμα, δαμανακη, ληψη, διεθνές νομισματικό ταμείο, ελλαδα, ελευθεροτυπια, σαμαρας, γαλλια, σημαίνει, δραχμη, συμμετοχή, υγιή, χρεοκοπια, ΔΝΤ, τραπεζες, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, κοινωνικος τουρισμος, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, υιοθετηση, χωρες, οικονομια, προγραμμα, σημερινη, αγορα, ανεργια, απωλεια, βοηθεια, γεγονος, γινεται, δυνατοτητα, δημοσιο, διεθνές νομισματικό ταμείο, δρομος, δικτυο, ευρω, υπαρχει, ενεργα, επενδυσεις, υγιή, ηρεμια, ισορροπια, κινηση, κλιμα, λαθος, ληξη, μισθος, μαρια, ρητρα, σαφης, σιγουρος, συζητηση, συζητησουμε, συμμετοχή, τρια, υλοποιηση, φθινοπωρο, φορολογια, χωρα, οργανα, σημαίνει, τραπεζα, θελω να, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα