Χτύπημα σε Βενιζέλο και από την Μαριλίζα- «Το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχθηκε σε παράρτημα της κεντροδεξιάς»

Τα βέλη της προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στρέφει με την σειρά της και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με συνέντευξη της στην εφημερίδα «Επενδυτής»

Διαβάστε τι λέει:

Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπερβεί τις αντιφάσεις του; Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η κατάληξη του συνεδρίου που θα λάβει χώρα σε 20 ημέρες;» η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απαντά:

Δυστυχώς δεν το πιστεύω. Δεν δικαιολογούνται πλέον ψευδαισθήσεις. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ,

με την ηγετική του ομάδα, την επικρατούσα πολιτική αντίληψη και τις επιλογές του, έχει μεταλλαχθεί σε μικρό παράρτημα της κεντροδεξιάς. Διαχωρίζω πολλά στελέχη που παραμένουν για λόγους ιστορικούς και παραταξιακούς. Αναγνωρίζω τις καλές προθέσεις και την αγωνία τους , αλλά με αυτούς τους όρους η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Η ήττα του ΠΑΣΟΚ ήταν στρατηγική, όχι μόνο λόγω του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά εξαιτίας της αναίρεσης του αξιακού του υπόβαθρου, της υποταγής του στην αντίληψη του «μονόδρομου» και της αποκοπής του από τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, τους ανθρώπους του μόχθου. Τώρα ολοκληρώνεται η πολιτική μετατόπιση του με την πλήρη ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική και την μετωπική σύγκρουση με την Αριστερά, αλλά και με προοδευτικές δυνάμεις που μέχρι πρόσφατα ήσαν αναπόσπαστο κομμάτι του Κινήματος.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ αρνείται την ταυτότητα και την φυσιογνωμία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα προσυνεδριακά κείμενα δεν υπάρχει καμία αναφορά στις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αλλά σε μια θολή Κεντροαριστερά. Κάθε κριτική φωνή λοιδορείται, και αντί να γίνει πολιτική αποτίμηση της τριετίας και της εκλογικής ήττας κατηγορούνται οι ψηφοφόροι.

Το πρόγραμμα δεν βγαίνει, παρά τις συνεχείς θυσίες και την μεγάλη επικοινωνιακή στήριξη που έχει η κυβέρνηση. Το κρίσιμο πρόβλημα που υπονομεύει κάθε προσπάθεια είναι η ύφεση και η μη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτός ο φαύλος κύκλος οδηγεί αναπόφευκτα σε νέα μέτρα, που πλέον θα λαμβάνονται αυτόματα.

Ναι, είναι αναγκαία η επαναδιαπραγμάτευση. Ακόμη και το ΔΝΤ ομολογεί λάθη στην πολιτική που επιβλήθηκε στη χώρα μας, ενισχύοντας τα επιχειρήματα για αλλαγή πολιτικής. Δεν μπορεί να ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι αυτό δεν είναι εφικτό, αφού στην πραγματικότητα δεν το προσπάθησε. Η νέα διαπραγμάτευση πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος ενός νέου συνολικού σχεδίου παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτό όμως απαιτεί στρατηγική, αποφασιστικότητα, συμμαχίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και πάνω από όλα πολιτική βούληση. Η σημερινή συγκυβέρνηση δεν έχει ούτε τη δύναμη ούτε τη θέληση για μια τέτοια μάχη.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κινητικότητα, γιατί το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκφράσει πλέον ως βασικός πόλος τη Δημοκρατική Παράταξη. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, ποτέ δεν προσδιορίστηκε ως Κεντροαριστερά, αλλά ως Κίνημα του δημοκρατικού σοσιαλισμού που εξέφρασε πολιτικά και κοινωνικά προοδευτικές, σοσιαλιστικές, αριστερές δυνάμεις και δημοκράτες του ριζοσπαστικού Κέντρου. Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε την περίοδο του «εκσυγχρονισμού» ως προσπάθεια μετατόπισης του ΠΑΣΟΚ στον μεσαίο χώρο, και κατέληξε στην μεταγραφή ορισμένων στελεχών και όχι στην αναζήτηση συγκλίσεων με τις δυνάμεις της αριστεράς.

Οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται τελικά από αυτό που εκφράζουν και υπηρετούν στην πράξη. Αναρωτιέμαι σε ποιά βάση θα συγκροτηθούν τέτοια σχήματα, πέραν των προσωπικών στρατηγικών των στελεχών που τα προωθούν.

Η στάση μου είναι καθαρή. Διαφώνησα με την ασκούμενη πολιτική, παραιτήθηκα από την κυβέρνηση, καταψήφισα το μνημόνιο και τελικά αποχώρησα από το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχω συζητήσει με άλλον φορέα. Πιστεύω ακράδαντα, όμως, ότι σήμερα χρειάζεται μια νέα προοδευτική στρατηγική και συμμαχία για τη χώρα μας, και σε αυτήν την προοπτική παραμένω στρατευμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα