Χωρίς κανένα αποτέλεσμα έληξαν οι δύο γύροι συνομιλιών για τη Συρία

Ο εμφύλιος στη Συρία βαθαίνει, οι νεκροί αυξάνονται ραγδαία και η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται. Mέσα σε αυτό το κλίμα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Λάκνταρ Μπραχίμι, κατέβαλε μια τελευταία προσπάθεια να κρατήσει ζωντανές τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Οι συνομιλίες και επισήμως έληξαν. Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο απεσταλμένος ζήτησε συγγνώμη από τον συριακό λαό για αυτή την εξέλιξη.

«Ζητώ συγγνώμη γιατί αυτοί οι δύο γύροι δεν απέφεραν πολλά» είπε, προσθέτοντας

πως η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε την εισήγησή του στον επόμενο γύρο των συνομιλιών οι δύο πλευρές να ασχοληθούν με την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» την πρώτη ημέρα και με το μεταβατικό κυβερνητικό σώμα τη δεύτερη.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ημερήσια διάταξη ενός τρίτου γύρου σε ημερομηνία που δεν προσδιορίστηκε.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου δήλωσε πως και οι δύο πλευρές πρέπει «να πάνε πίσω, να συλλογιστούν και να σκεφτούν και να επιστρέψουν έτοιμοι να δεσμευτούν σοβαρά».

Οι διαπραγματεύσεις ήταν στο χείλος της κατάρρευσης από τη στιγμή κιόλας που ξεκίνησαν, και δύο εβδομάδες αργότερα δεν οδήγησαν σε κανένα ουσιαστικό βήμα -με μόνη «αχτίδα» τη συμφωνία για την απομάκρυνση των αμάχων στην πολιορκημένη Χομς.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC, το καλύτερο που θα μπορούσε κανείς να αναμένει από τις συνομιλίες θα ήταν να υπάρξει μια δέσμευση για επανάληψή τους. Ούτε αυτό κατέστη δυνατόν.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ένας τρίτος γύρος συνομιλιών με τη συριακή κυβέρνηση χωρίς να συζητηθεί η πολιτική μετάβαση θα ήταν «χάσιμο χρόνου»

«Το καθεστώς δεν είναι σοβαρό [...] δεν είμαστε εδώ για να διαπραγματευθούμε το ανακοινωθέν της Γενεύης αλλά για να το εφαρμόσουμε», πρόσθεσε ο Λουάι Σάφι, σχετικά με το σχέδιο πολιτικής διευθέτησης στη Συρία που έχει εγκριθεί από τις μεγάλες δυνάμεις.

«Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το καθεστώς θέλει μια πολιτική επίλυση και όχι τακτικές για να κερδίσει χρόνο» είπε στους δημοσιογράφους ο Σάφι.

«Λυπάμαι που το λέω, δεν υπάρχει τίποτα θετικό που μπορούμε να κρατήσουμε» εκτίμησε όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που ξεκίνησαν στις 22 Ιανουαρίου υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, ιδίως των ρώσων και αμερικανών αναδόχων της διάσκεψης (της Γενεύης).

Υπολογίζεται ότι από τις 22 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι συνομιλίες, πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία.

Ο απολογισμός των νεκρών στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας που ξεκίνησε το 2011 έχει ξεπεράσει τους 140.000, σύμφωνα με την εδρεύουσα στη Βρετανία μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο απολογισμός περιλαμβάνει 71.141 πολίτες και αντάρτες, 8.972 εξτρεμιστές και μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, 2.837 πτώματα που δεν έχουν αναγνωριστεί και 33.591 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το καθεστώς Άσαντ έχει παραδώσει μέχρι στιγμής μόλις το 11% των χημικών όπλων σε τρία φορτία και φαίνεται να χάνει την προθεσμία που εκπνέει στα μέσα του έτους για την πλήρη καταστροφή του οπλοστασίου, ανέφεραν στο Reuters πηγές προσκείμενες στη διαδικασία.

* Η φινλανδική Ekokem ΑΒ και η γαλλική Veolia είναι οι ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες ανατέθηκαν από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων οι συμβάσεις για την καταστροφή μέρους των χημικών όπλων της Συρίας, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα